Press kliping

20 godina Međunarodne likovne kolonije Breške

U povodu 20 godina djelovanja Međunarodne likovne kolonije Breške, Hrvatsko kulturno društvo Napredak Tuzla organizovalo je okrugli sto naziva “Dva desetljeća Međunarodne likovne kolonije Breške”.

U Ateljeu “Ismet Mujezinović” o Međunarodnoj koloniji Breške ali i Hrvatskom glasniku i samom Napretku, uz moderiranje Ivice Kovačevića govorili su Fatmir Alispahić, Srđan Vukadinović, Mladen Ivešić, te predsjednik HKD Napredak Tuzla Nikola Čiča.
O aktivnostima hrvatskih intelektualaca 1990. godine i poslije govorio je književnik i hroničar mr. Fatmir Alispahić. Uz prisjećanje da je HKD “Napredak” Tuzla osnovan 1905. godine da bi prestao sa radom 1949. godine, a onda je 1990. ponovo osnovan, Alispahić je istakao da su hrvatski intelektualci, u turbulentom vremenu, imali pravu mjeru u svojim aktivnostima, što je urodilo plodom. Danas imamo jedini nacionalni list (Hrvatski glasnik) koji izlazi tako dugo, a čiji su sadržaji dobri i edukativni. Kolonija Breške ove godine obilježava 20 godina od osnivanja, što je veoma značajan jubilej analizirajući rezultate rada Kolonije. Svake godine Breške posjećuju umjetnici iz regiona i cijele Evrope. Mjesto gdje se održava, crkveno dvorište, mještani koji inače njeguju tradiciju, daje svemu posebnost tako da se razvio i eko i etno turizam.

Prof. dr. Srđan Vukadinović složio se sa Alispahićem da se Breške trebaju uvrstiti u turističku ponudu. Dvorište crkve u Breškama je izuzetan prostor, djela nastala na otvorenom su drugačija jer dolazi do simbioze vremena, umjetnika i djela, smatra Vukadinović, koji je u svom izlaganju govorio i o odnosu umjetnika prema prirodi, umjetničkom potencijalu, te razvoju same Kolonije.
Umjetnik Mladen Ivešić, prvi put je došao u Breške kao student, i od tada dolazi redovno. Doc.dr. Ivešić dao je umjetnički osvrt na još jedan tuzlanski brend, Međunarodnu koloniju Breške.
Osnivanju Napretka prethodila je potreba Hrvata da očuvaju tradiciju, kulturu, prenose znanje na mlađe naraštaje. U dugogodišnjem radu osnovane su i razne sekcije, a postignuti rezultati obogaćuju kulturni život, ne samo Hrvata nego i ostalih. O Napretku, planovima i željama govorio je predsjednik Čiča zahvalivši se učesnicima i svima koji su po izuzetno vrelom danu, odvojili vrijeme za veče posvećeno Koloniji.


Umjetnici koji su došli iz raznih dijelova BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Mađarske stvaraju do petka, kada će Međunarodna likovna kolonije Breške 2019. biti zatvorena.

Na današnji dan

Kalendar

Juli 2019
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Kategorije