Sabah

Izbacili Ramazan iz islama

Državna BH televizija je odbila da emitira “iftarski program”. A zašto? Zvanično, zato što – “Ramazan nema ekvivalenta u drugim religijama”. Dakle, državna tv smatra da bi trebalo malo skresati islam, ili proširiti kršćanstvo, pa da se nađe taj ekvivalent. Takve budalaštine nisu izgovarali ni najveći rasisti!

Otkud uopće ta sumanuta pomisao da bi trebalo islam prilagoditi drugim vjerama i programskoj shemi ma kakve tv?! Jer, teza o ekvivalentima je poruka da je Ramazan višak, da strši, da iskače iz sheme po kojoj se mogu prenositi samo “dva Bajrama, dva Božića i dva Uskrsa”.

U svakom slučaju, državna tv ne može prihvatiti islam sa Ramazanom, jer to iskače iz ekvivalencije. Svašta je zabilježeno na dunjaluku, ali ovo nije, ni u komunizmu. Izvjesni Milan Trivić, direktor BHT, nakon teze o ekvivalencijama, i uz napomenu da “u ovoj zemlji ne žive samo muslimani” (A žive li i muslimani?!), poručuje da se “BHT nakon Nove godine priprema za emitiranje vjerskih programa, po principima koji će biti prihvatljivi za sve tri religije”. E, baš ćemo vidjeti da li će katolički Božić biti tretiran kao Ramazan, dakle, nikako?!

Obraz dejtonske stvarnosti spasila je Federalna tv koja je, nakon odbijanja BHT, odlučila da otpočne emitiranje “iftarskog programa”. Da nije bilo javnih pritisaka od strane Islamske zajednice, ne bi se dogodilo ni to. Ovaj događaj treba čitati kao poruku da Bošnjaci u rođenoj zemlji moraju bdjeti nad svojim islamskim pravima.

Piše: Fatmir Alispahić

Sabah, New York, 27.10.2004.

Na današnji dan

Kalendar

Oktobar 2004
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Kategorije