Sabah

Kako je SDA prodala Mostar

Iako je imao manjinu u Gradskom vijeću Mostara, HDZ je dobio mjesto gradonačelnika Mostara u zamjenu za dva ambasadorska mjesta, u Australiji i Danskoj, na koja će, navodno, zasjesti Hamdija Jahić i njegov stranački kolega Maslo.

Izbor gradonačelnika Mostara je nažalost još jednom pokazao sav očaj i bjedu bošnjačke politike. Na netom održanim izborima za Gradsko vjeće grada Mostara, na opšte iznenađenje, većinu vjećnika u Gradskom vijeću Mostara dobile su tzv. probosanske stranke SDA, SBiH, SDP – ukupno 18 mjesta, dok su hrvatske stranke dobile 17 mjesta. Očekivala se logična probosanska koalicija SDA-SBiH-SDP.

Štucanje bosanskog

Da to neće ići lako dalo se naslutiti iz izjava čelnika tih stranaka koji su interes naroda iz kojih dolaze, ali i svojih birača, stavili na posljednje mjesto, a svoj sitni stranački i lični interes na prvo mjesto. Na prvoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik nije izabran. Slijedili su dugotrajni stranački pregovori. Lokalni SDA predvođen Suadom Hasandedićem, te dosadašnjim gradonačelnikom Hamdijom Jahićem i Sejom Maslom (koga smatraju kreatorom sporazuma), u Centralu u Sarajevu šalje prijedlog sporazuma sa HDZ-om, po kojem HDZ dobiva mjesto gradonačelnika Mostar, a Hamdija Jahić i njegov stranački kolega Maslo mjesta ambasadora u Australiji i Danskoj, bez obzira što obojica u svom životu nikada nisu ni riječ bilo kojeg stranog jezika progovorili, a i svoj maternji štucaju.

Brzo su SDA i HDZ postigli dogovor čija implementacija se trebala se desiti već na prvoj sjednici Gradskog vijeća. Međutim, mimo očekivanja stranačkih vrhova SDA i HDZ-a na sjednici Gradskog vijeća, većina vijećnika predvođena predsjednikom Asocijacije mladih SDA Adnanom Hasićem – odbija da glasa za Ljubu Bešlića, kandidata HDZ-a. Posebno je bilo dojmljivo obrazloženje Adnana Hasića zašto neće glasati za Ljubu Bešlića: -,,Neću glasati za one koji su ubili moje roditelje, to sebi ne bih mogao nikad oprostiti”.

Nakon toga slijedi neviđena kampanja Hamdije Jahića, Masle i Hasandedića, koji blate ovog mladića bez oba roditelja, te izmišljaju ogavnu laž da je mladi Hasić prijetio vijećniku Ozrenu Lozi, zbog čega je reagovao i visoki predstavnik Pedi Ešdaun. Sam Ozren Lozo je najenergičnije to demantovao.

Škutorski trojac

U Centrali SDA vršeni su žestoki pritisci od strane vrha da se podrži Ljubo Bešlić za funkciju gradonačelnika. Slijedio je famozni sastanak u Centrali SDA u Sarajevu na kojem su prisustvovali svi vijećnici SDA u Gradskom vijeću. Nakon toga je Sulejman Tihić izjavio da su svi vijećnici potpisali da će podržati Bešlića, što je velika laž, jer je i na sjednici u Sarajevu Hasić odbio podržati Bešlića.

Na narednoj sjednici Gradskog vijeća Ljubo Bešlić je izabran za gradonačelnika. Protiv je bila SBiH, te vijećnica SDA Azemina Kurtović koju nakon sjednice Mostarci zovu mostarskim heroinom. Adnan Hasić nije ni došao na sjednicu. SDP je naravno bio suzdržan.

Nakon sjednice u gradu Mostaru je nastupio šok. Ludi ne mogu da vjeruju da se dogodila nova izdaja nakon 1993. godine (braća Hadžiosmanović). Izdaju je izveo trojac: Jahić-Maslo-Hasandedić. Mostarci se dive hrabrosti Adnana i Azemine te iščuđuju pohlepi i kukavičluku ovog škutorskog trojca. Prepuštanje Mostara HDZ-u je još jednom pokazalo sav jad i očaj bošnjačke politike.

Antrfile
Amer Bahtijar o tragediji Mostara

Tragedija Mostara je monodrama. Ona ne stavlja na kratkotrajnu pozornicu života građana Mostara nikakav drugi lik do njih samih. U svim ovim činovima koji se poput usora odronjavaju, stoji jedan samotni borac. Ima 23 godine, zove se Adnan Hasic. Patrioti stoje uz njega, izdajnici naroda su protiv njega. Svaki njegov pokret proizilazi iz njega samog i opet se samo na njemu smiruje; ono malo figura koja isprva nastupaju u njegovoj sjenci prate samo nijemim gestovima čuđenja njegove herojske podvike – jer ovo stoljeće je STOLJEĆE BOŠNJAČKE OMLADINE.

Diže se jedno novo usplamjelo pokoljenje; vatreno i smiono nadire u čitavoj BiH. Dižući se iz razlabavljenih gruda bosanske zemlje u susret zori nove slobode, truba revolucije probudila je te mladiće, blaženo proljeće duha, neka nova vjera raspaljuje im dušu.

Sad je došlo njihovo vrijeme,vrijeme mladih ljudi; kao prvo nježno zelenilo nakon proljetne kiše odjednom izđikao je taj herojski usjev visprenih, oduševljenih mladića. Osjećaju da je prošlo stoljeće pripadalo starim mudracima Izetbegoviću, Zulfikarpašiću; sporima i strpljivima, no sada vrijedi mladost i sionost, razbuktalost i nestrpljivost. Moćno se uzdiže taj val što nadire.

Odavno Bosna ne vidje bistrije bujice duha, ne vidje ljepšeg naraštaja. Neretva je uvjek izranjala smione galebove, što je potvrdila i bliska prošlost rata, jer se Bosna u Mostaru branila, ovdje je zaustavljen fašizam herojima sa obala Neretve. Ali naše društvo ne voli te svoje smione mladiće, boji se njihova obolja, osjeća jezivu nepovjerljivost pred njihovom prekomjernošću i gvozdenim srpom nemilosrdno kosi svoj vlastiti proljetni usjev. Hrabrost Adnana Hasića daje nam nadu i vjeru u bolje sutra u kojem neće biti bošnjačkih izdaja.

antrfile
Jedinstvena organizacija boraca grada Mostar najvila je žestoku reakciju na sramni sporazum SDA I HDZ-a te najvila da će prozvati imenom i prezimenom političare koji su izdali Mostar. Među mostarskim borcima koji su glasali za SDA ovih se dana može čuti misao: “Trebali smo odmah glasati za HDZ”.

antrfile
Sramnu ulogi imao je i SDP, koji je sve vrijeme po naređenju Zlatka Lagumđije glumio neutralnost koja je značila potajnu podršku HDZ-u. Izgleda da su se SDA i SDP našli na tajnom zadatku, jer su umjesto da formiraju probosansku opciju, dali podršku Tuđmanovoj ideji o Mostaru kao hrvatskom stolnom gradu.

Piše: Fatmir Alispahić

Sabah, New York, 22.12.2004.

Na današnji dan

  • Nothing has ever happened on this day. Ever.

Kalendar

Decembar 2014
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Kategorije