Sabah

Izmišljenja muslimanska država u “Ostrvu”

Doc. dr. Nedžad Ibrahimović sa Filozofskog fakulteta u Tuzli oklevetao je književni časopis “Ostrvo” kao leglo nacionalista koji zagovaraju stvaranje muslimanske države i pretvaranje Univerziteta u Tuzli u tzv. bošnjački univerzitet. Savjet časopisa je izdao saopćenje za javnost u kome nudi dokaze koji negiraju Ibrahimovićeve laži, ali se nigdje ne osvrće na ove opasne izmišljotine.

Za razliku od Banja Luke koja je i prije rata imala dnevni list, a danas ih ima nekoliko i dnevnih i sedmičnih, ili Mostara gdje takođe danas izlaze i dnevni i tjedni listovi, u Tuzli jednom sedmično na 16 stranica izlazi “Front slobode”, koji je prije rata, a i u ratu izlazio dvaput sedmično i imao više i novinara i stranica nego danas. Apsurd ove pojave je i u tome što Tuzla danas ima Katedru za žurnalistiku, proizvodi novinare čiji akademski potencijali prevazilaze skučene potrebe gradske provincijalne retardacije.

Na isti način bi se moglo govoriti i o glumcima, ili defektolozima, čije diplome već danas nemaju potražnju na tuzlanskom tržištu.

Kulturnu i intelektualnu učmalost tuzlanske palanke prije nekoliko mjeseci je razdrmao časopis “Ostrvo”, jer je ustanovljen po najvišim akademskim standardima, bez namjere da se dodvorava lokalnim sujetama i capoovskim pojavama. Tuzla do prije nekoliko godina nije imala ni jedan časopis za književna i kulturološka pitanja, a posljednji je imala prije bezmalo stotinu godina. U odnosu na nekoliko pokušaja, gdje su se uz poeziju objavljivali radovi o kaloričnosti ćumura, “Ostrvo” se doima ne samo kao ozbiljan časopis, već kao kulturološka pojava koja prilozima nadilazi potencijale i afinitete svoje matične sredine.

Opasne budalaštine

Prevarili su se oni koji su mislili da “Ostrvo” neće nikome zasmetati. Jedan od glasnogovornika one opcije koja “Hasanaginicu” prepoznaje kao tzv. islamski fundamentalizam, a TV Pink kao multikulturu, doc. dr. Nedžad Ibrahimović, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, oglasio se u “Oslobođenju”, sa ogromnim tekstom, koji je dat u dva nastavka, sa otvorenim pismom rektoru Univerziteta u Tuzli, gdje netačno, politikantski, reklo bi se – paljanski, blati projekat časopisa “Ostrvo”.

Iako je “Ostrvo” u dosadašnja četiri broja objavljivalo isključivo književne i teorijske priloge, koji nemaju nikakve veze sa politikom, iako je bezmalo pola autora bilo nebošnjačkog porijekla, docent Ibrahimović u svome otvorenom pismu do dna ulazi u političku klevetu, jer piše: “Nekoliko nacionalista sa kojima ste u ovom časopisu misle, kao uostalom i sve tri nacionalističke elite, da bi Tuzla mogla biti osnivač ekskluzivnoga bošnjačkog univerziteta”.
Docent ovaj časopis kvalificira kao “opskurni”, te u sve to petlja nebulozu o osnivanju nekakave muslimanske države. Uvid u četiri broja “Ostva” ne nudi ni minimalne pretpostavke za ove teze, pa smo skloni pretpotstaviti da je docent Ibrahimović ovim istupom želio priskrbiti naklonost elite iz Karađorđeva koja danas sponzorira svaki oblik izmišljanja tzv. islamskog terorizma, proglašavajući “demokratima” i “multikulturalcima” svakog ko je spreman baviti se izmišljanjem opasnih budalaština.

Palanačka filozofija

Iako nije nigdje eksplicitno navedeno, očito je da je ovaj Ibrahimovićev istup bio povod saopćenju za javnost Savjeta časopisa, koje, uzgred, nije nigdje objavljeno. Izdvojit ćemo samo najzanimljivije dijelove koji se tiču Ibrahimovićevih optužbi. Kaže se da su u četiri broja “svoje radove publikovala 43 eminentna autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Austrije i Poljske”, te da je ostvarena “uređivačka premisa o nužnom balansu između tradicionalnog i avangardnog, domaćeg i stranog, zavičajnog i općebosanskog, nacionalnog i kosmopolitskog, kritičkog, teorijskog i književnopovijesnog”.

Navedeno je da su recenzije za časopis pisali prof. dr. Esad Duraković i prof. dr. Enes Duraković. Saopćenje je potpisao bivši rektor Univerziteta u Tuzli i predsjednik Savjeta prof. dr. Sadik Latifagić.

Nema nikakve sumnje da je saopćenje Savjeta odgovor na pamflet docenta Ibrahimovića, ali je nejasno zašto se Savjet nije direktno, a ne implicitno, osvrnuo na tako grube neistine kao što je izmišljotina da časopis uređuju i ispisuju nacionalisti, koji zagovaraju muslimansku državicu i bošnjački univerzitet u Tuzli. Prekrupne su to laži da bi se oko njih mogao izigravati sabur i nekritički intelektualizam, koji najprije liči na palanačku filozofiju nezamijeranja.

Antrfile
Iz recenzije

Prof. dr. Esad Duraković: “Časopis je izvan uticaja ideologija, regionalnih i esnafsko-klanovskih ušančenosti, a to je – uz respekt njegovih visokih standarda i ujednačene vrijednosti priloga – kvalitet koji svakako treba podržati”.

Piše: Fatmir Alispahić

Sabah, New York, 18.05.2005.

Na današnji dan

Kalendar

Maj 2005
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Kategorije