Sabah

Uličarska prijetnja stolačkog načelnika

Retrogradnost nije u insistiranju na legalitetu, već u zaštiti nelegalnih i kriminalnih pojava, kakva je zastava pod kojom su činjeni zločini u Hercegovini.

Načelnik Stoca Željko Obradović u mostarskom je “Dnevnom listu” najavio “prosvjede u čitavoj županiji ako nanovo dođe do nasilnog skidanja zastava hrvatskog naroda”, koje su prije tri-četiri dana na jarbole vratili članovi Hrvatske stranke prava.

Obradović kaže da su “radnici komunalnog preduzeća jedini ovlašteni postavljati i skidati zastave”, ali ne vidi ničeg neovlaštenog kada članovi HSP-a postavljaju zastave. Prekršajne prijave koje su podnesene protiv članova Foruma mladih, trebale bi sljedovati i članove HSP-a, jer su su, po Obradovićevoj logici, i jedni i drugi bavili neovlaštenim skidanjem i postavljanjem zastava. Ali, samo su članovi Foruma mladih Stoca na udaru herceg-bosanske pravne države, koja štiti neustavna, paradržavna obilježja.

Paradoks cijelog slučaja najbolje se vidi iz izjave čelnika HSP-a Žarka Pavlovića koji je potvrdio da su “njihovi članovi iz Stoca ponovo vratili zastave hrvatskog naroda na jarbol”, te se pita – “kome to nije stalo do suživota u Stocu?”. On traži da “bošnjački dužnosnici objasne poteze usmjerene protiv Hrvata i suživota”. Kako to Pavlović misli da je moguć suživot ako će ispred državnih institucija biti zastava samo hrvatskog naroda, a ne isključivo entitetska ili državna zastava, koja predstavlja ustavnu konstitutivnost sva tri bh. naroda?

Obradović je optužio Forum mladih za “povišenu političku temperaturu i vaninstitucionalno djelovanje”. To je isto kao kad bi neko optužio Saveznike što su pravili gužvu oslobađajući Evropu od nacizma. Ako je nešto u Stocu vaninstitucionalno, onda su to paradržavne zastave koje se vijore na mjestu odakle su još 1992. prognana državna obilježja. Ako nešto stvara temperaturu, onda je to istrajavanje na idejama hrvatske dominacije i segregacije Bošnjaka i Srba. Retrogradnost nije u insistiranju na legalitetu, već u zaštiti nelegalnih i kriminalnih pojava, kakva je zastava pod kojom su činjeni zločini u Hercegovini. To nije zastava hrvatskog naroda, samim tim što je nema nigdje u Ustavu, i što hrvatsku ravnopravnost simboliziraju federalna i državna zastava BiH.

Obradovićeva prijetnja o organizaciji masovnih prosvjeda ukazuje na uličarski karakter politike koja sebe neuspješno predstavlja u svjetlu legalizma. U protivnom, sam bi Obradović davno oslobodio Stolac od simbola apartheida.

Piše: Fatmir Alispahić

Sabah, New York, 25.08.2004.

Na današnji dan

  • Nothing has ever happened on this day. Ever.

Kalendar

August 2004
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Kategorije