Sabah

Odgovornost je u Beogradu, a ne na Palama

Republika Srpska nije postojala kada su rušene džamije, ni kada je vršen genocid u Srebrenici, te je svako pozivanje Republike Srpske na odgovornost zapravo njeno priznavanje od 1992., a ne od Dejtonskog sporazuma.

Islamska zajednica je objavila da priprema tužbu protiv Republike Srpske zbog rušenja džamija i drugih vjerskih objekata. Oko 1200 džamija nije porušila Republika Srpska, jer tada nije ni postojala. Na teritoriji gdje su rušene džamije djelovala je vojna hunta Radovana Karadžića, kao okupatorska filijala velikosrpske agresije. Adresa je u Beogradu, a ne na Palama, odnosno, pred Svjetskim sudom pravde u Hagu, a ne pred dejtonskim Sudom BiH.

Adresa za odgovornost

Islamska zajednica bi ovom tužbom posvjedočila da RS priznaje od 1992., od vremena prvih porušenih džamija. RS se neće tome opirati, jer ona svakako tvrdi da postoji od 1992., a ne od Dejtona.
Bilo bi logično da sudske strukture dejtonske BiH takvu tužbu odbace kao neosnovanu, samim tim što ne postoji adresant.

Rješenje ovog pitanja ne može se tražiti na sudskim instancama dejtonske BiH. Tužba BiH protiv SCiG pred Svjetskim sudom pravde može ustanoviti adresu na kojoj treba tražiti odgovornost, pored ostalog, za rušenje 1200 džamija.
Razumljivo je kada OHR insistira da Republika Srpska istražuje zločin u Srebrenici. OHR nastoji Republiku Srpsku učiniti važećom od prije Dejtona. No, nije razumljivo kada naši ljudi pristaju sudjelovati u toj farsi, niti kad Islamska zajednica čini isto.

Nećemo sve, već barem nešto

Politička i pravna brzopletost Islamske zajednice vidi se iz izjava koje je u ovom povodu dao naibu reis Ismet ef. Spahić. On kaže: “Vlasti ovog entiteta porušile su te objekte i one ih trebaju obnoviti”. Efendija Spahić sigurno zna da su objekti rušeni prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada nisu postojali nikakvi entiteti i entitetske vlasti. Tačno je, objekte treba da obnovi onaj ko ih je porušio, a to nije onaj koji tada nije postojao, već onaj koji je vršio sakralocid u okviru genocidne agresije nad BiH. Dakle, službeni Beograd.

Umjesto da se traži obnova ili odšteta za 1200 džamija, Islamska zajednica je spremna prihvatiti makar nešto. Efendija Spahić kaže: “U tužbi pred Sudom BiH od Vlade RS ćemo tražiti da obnovi barem čaršijske džamije u manjem bh. entitetu”. Dakle, ako Vlada RS obnovi 50-tak čaršijskih džamija, Islamska zajednica će slučaj smatrati završenim. Za 1000 preostalih džamija niko neće odgovarati.
Islamska zajednica raspolaže sa izuzetnim intelektualnim potencijalima koji bi mogli garantirati da se ovakve greške ne prave. Ali te ljude očito niko ništa ne pita.

Antrfile
Deset godina je malo

– “Potrebno nam je vrijeme da bismo sakupili dokumentaciju” – kaže efendija Spahić, priznajući da deset godina nije bilo dovoljno da se sakupe i u tužbu sroče dokazi o sakralocidu nad objektima Islamske zajednice.

Piše: Fatmir Alispahić
Sabah, New York, 21.04.2004.

 

 

Na današnji dan

Kalendar

April 2004
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arhiva

Kategorije