Sabah

Život državnog udara

Transkripti iz afere “državni udar” otkrivaju da je pod rukovodstvom Lagumdžije i Alibabića djelovala paradržavna obavještajna grupa čiji su se saradnici oslovljavali kodnim imenima i sporazumijevali u šiframa. Tako ne djeluje ni jedna demokratska opozicija na Svijetu. Tako djeluju pučisti i rušitelji ustavnog i demokratskog poretka.

U srijedu su sve informativne emisije državne i federalne televizije kao centralnu vijest objavile navodni zaključak Predstavničkog doma Parlamenta BiH da nije bilo priprema za državni udar, kako je to tvrdila Federalna obavještajna služba u svojoj prijavi Federalnom tužiteljstvu, te da je FOSS prekršio ovlaštenja i nezakonito prisluškivao smijenjenog direktora FOSS-a Munira Alibabića, čime je navodno nanesena ogromna šteta Zlatku Lagumdžiji, lideru SDP-a. U centralnoj vijesti je rečeno, iako takva formulacija ne može biti dio oficijelnog rječnika parlamentarnih zaključaka – da je Zlatko Lagumdžija doživio satisfakciju.

Medijska obmana

Poznato je da je Parlament BiH prije mjesec-dva uzeo u razmatranje izvještaj FOSS-a o ovom slučaju, te da je odbio raspravljati o materijalu koji je nosio oznaku državne tajne. Tada je primjećeno da državni Parlament derogira svoje ovlasti, jer u svim demokratskim zemljama je ovo tijelo jedino slobodno, i nadležno, da raspravlja o svim državnim tajnama, budući da iznad državnog parlamenta ne treba da postoji i jedna viša instanca.

Parlament BiH je formirao tročlanu, tronacionalnu komisiju koja je dobila zadatak da izuči tajne materijale, i da Parlamentu predoči informaciju i predloži zaključak. Činilo se da je slučaj svjesno metnut pod tepih, ali se ipak dogodilo da na dnevni red posljednje sjednice dođe informacija o navodnom državnom udaru. Istražna komisija je preuzela stavove Federalnog tužiteljstva, u kojima se kaže da nije bilo priprema za tipični državni udar, ali se nalaže istraga po drugim osnovama koje mogu upućivati na moguće nezakonite radnje osoba koje je prisluškivao i prijavio FOSS. To se bitno razlikuje od onoga što su izvijestili državni mediji, rekavši da je Lagumdžija doživio satisfakciju. Naime državni Parlament, nije stavio tačku na slučaj, što znači da će satisfakcija za Lagumdžiju, ili njegove protivnike – pričekati.

Dakle, javnost je obmanuta dezinformacijom da su poslanici u Parlamentu BiH izglasali da Lagumdžijina hunta nije pripremala državni udar. Potpuna je izmišljotina da je državni Parlament izglasao nekakvu satisfakciju Zlatku Lagumdžiji. Parlament je jedino usvojio informaciju istražne komisije, koja je preuzeta od Federalnog tužiteljstva. Državni Parlament svakako nije nadležan da presuđuje po ovim pitanjima, pa nije ni mogao, kako se tvrdilo, osloboditi Lagumdžiju optužbi. Sve ostalo je obmana.

Demokratija u šiframa i kodovima

Mediji iz Karađorđeva su ovom obmanom pokušali zaštititi svoj projekat, lidera krnjeg SDP-a, kao marionetsku figuru srpsko-hrvatske hegemonije. Potvrđen je zajednički interes – rušenje vlasti SDA nad Bošnjacima. Kriminalcima iz krnjeg SDP-a treba vlast nad Bošnjacima, koju više ne mogu dobiti demokratskim putem, a mafiji iz Karađorđeva treba kvislinška hunta koja će vladati nad Bošnjacima i sprovoditi strategiju uništenja Bosne. Njihovi ciljevi su identični! Ova interesna relacija je pozadina pripremanja državnog udara nad Bošnjacima, i zaštite razotkrivenih rušitelja ustavnog poretka.

Uprkos obmani, javnost nije dobila tražene odgovore. Tvrdnja da državni udar nije pripreman – ne znači ništa. Valjalo bi objasniti javnosti zašto se bježi od mogućnosti da se objave transkripti snimljenih telefonskih razgovora Lagumdžijinih saradnika. Pa nek’ javnost prosudi! Onaj ko nema oraha u džepovima prvi bi to predložio.
No, transkripti otkrivaju da je pod rukovodstvom Lagumdžije i Alibabića djelovala paradržavna obavještajna grupa čiji su se saradnici oslovljavali kodnim imenima i sporazumijevali u šiframa. Iz šifrovanih poruka se razaznaje da oni imaju svoje pomoćnike u policiji, pravosuđu, u OHR-u, i ambasadama nekih zemalja, i da preko tih osoba ruše kadrove vladajuće SDA, blokiraju imenovanja, montiraju dossiere i sl. Tako ne djeluje ni jedna demokratska opozicija na Svijetu. Tako djeluju pučisti i rušitelji ustavnog i demokratskog poretka.

Politički tempirane ekspozije

Na ovaj slučaj se ne može staviti tačka dok se ne razjasne sumnjive koincidencije, kakve su bombaški napadi po Sarajevu, koji su početkom avgusta prethodili inicijativi krnjeg SDP-a i Kruga 99 o prijevremenim izborima. Prisjetimo se, Federalna tv je u petak pozvala za četvrtak goste u emisiju “Dileme”. Od petka do četvrtka se dogodila serija nepovezanih bombaških napada, zaključno sa napadom na kuću direktora “Pivare” Hilme Selimovića, u srijedu, 24 sata prije emisije.

U emisiji je Zlatko Lagumdžija kao glavnu tezu o nužnosti prijevremenih izbora koristio bombaške napade. Sumnjivo je što je FTV bez ikakvog povoda, u petak, sazvala emisiju na temu o kojoj se prethodno nije čula ni jedna javna riječ. Emisije se, valjda, sazivaju na aktuelne teme. Drugo, na čemu bi Lagumdžija temeljio svoju argumentaciju da se od petka do četvrtka nisu dogodili bombaški napadi?!

U Sarajevu se ni prije ni poslije ove avgustovske bombaške serije nisu događale nevezane eksplozije. Općenito, poslije avgusta se nije dogodila ni jedna eksplozija! Dogodile su se samo tad, kad je Lagumdžija vršio pritisak za prijevremene izbore. No, policijski i pravosudni organi, koje u značenju hunte drže kadrovi bivše, demokratskim putem smijenjene vlasti – do danas nisu otkrili vinovnike bombaških napada.
Ni jedan Parlament ne bi smio presuđivati u aferi državni udar dok ne dobije konačna sliku, koje nema bez odgovora na pitanje: ko stoji iza bombaških napada po Sarajevu?

Antrfile
Sumnjive slučajnosti

Policija je imala mnoštvo indikatora koji vode do naručilaca bombaških napada. Prvo, otkud se ekipa magazina “Dani”, po nesmotrenom priznanju Senada Pećanina, zatekla pred kućom Hilme Selimovića koju minutu nakon napada? Kako su “Dani” mogli ubaciti osam novih stranica, tj. preko 20 kartica teksta, i napraviti specijalni prilog o ovom događaju za samo dva sata? Ili, da li je iko pitao urednike FTV zašto su, bez ikakvog povoda, sazvali emisiju o prijevremenim izborima? Ili, na čiji mig su tzv. neovisni intelektualci iz Kruga 99 tražili da Visoki predstavnik ne prizna aktuelnu vlast SDA i naloži prijevremene izbore? Ili, zašto se nije utvrdilo ko je vršio obezbjeđenje lokacija na kojima su se događali napadi? Selimovićeva kuća i lokal Palma su pod video nadzorom, ali snimci su misteriozno izgubljeni…

Antrfile
Manipulatorsko gostovanje

Federalna tv je svoju “neovisnost” potvrdila i kroz manipulatorsku montažu izvještaja sa Parlamenta BiH. Na talasu neistine o tobožnjoj satisfakciji, Lagumdžija je gostovao u posljednjoj informativnoj emisiji FTV – “Pogledima”. Po stilskoj preciznosti i hitrosti njegovih odgovora jasno je da je on sam sebi pripremio pitanja. Recimo, na pitanje o ulozi medija u tretmanu afere “državni udar”, Lagumdžija s pika odgovara kako u “Dnevnom avazu” izlazi slika u prirodnoj veličini političara koji je tvrdio da su on i Alibabić organizirana grupa koja djeluje s ciljem destabilizacije ustavnog poretka i promjene vlasti. Duhovita opaska o – objavljivanju slike u prirodnoj veličini – morala je biti smišljena prije, kao i pitanje, jer se takve formulacije ne događaju u refleksnosti govora. Nastavak farse slijedi u policijskom biltenu FTV “60 minuta” Nema nikakve dileme, Lagumdžijina hunta je apsolutni politički vlasnik FTV. U protivnom, FTV bi kokretno izvijestila šta se dogodilo na Parlamentu, a to ne bi bio povod za Lagumdžijino manipulatorsko gostovanje.

Piše: Fatmir Alispahić

Sabah, New York, 03.12.2003.

Na današnji dan

Kalendar

Decembar 2003
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Kategorije