Front slobode

Odbili poziv na razum

Izvršni odbor SDA Tuzle ucijenio Opštinu zahtjevom za vraćanjem na funkciju smijenjenog Envera Halilovića? Aparthejdski metodi u praksi.

U Tuzli je pod stečaj trebao da ode medijski rat, pravoshodno zato što cjelokupnom patriotskom frontu nanosi mnogostruke štete. Dokument o „obustavi paljbe“ potpisali su svi glavni i odgovorni urednici informativnih kuća. No, time nije razriješen osnovni podsticaj ovog rata, rekolo bi se – agresije, jer problem leži u strasnoj želji tuzlnaskog SDA da sa scene makne legalne i legitimne predstavnike tuzlanske vlasti, bez obzira na sve pozitivne činjenice koja je Opština Tuzla ostvarila u borbi za slobodu i organiziranju uspješne odbrane i prilagođavanja ratnim uvjetima života.

Uprkos Platformi Predsjedništva RBiH, koja zamrzava sve stranačke antagonizme za vrijeme ratnog stanja i sve političke faktore stavlja u jedinstven front – tuzlanski SDA je prvi prekršio ovu za nas životnu postavku kaneći „stvar uzeti u svoje ruke“. Glasnogovornici ovalvih ideja jesu nekolicina „spisatelja“ u listu tuzlanskog DA koji sebe imenuje nadimkom čestitog Husein-kapetana Gradašćevića.

Dakako, i u ovom vremenu svako treba da ima pravo na mišljenje, ali tek kada ono ne podriva patriotski front za Bosnu i Hercegovinu. Rezultati ovakvih istupa su očigledni i više nego štetni: Bosna i Hercegovina se jedino može uništiti podjelom Muslimana, a glasilo SDA Tuzle je „zaslužno“ što su oni danas podijeljeni na „podobne“ i „nepodobne“, umjesto da se jedinstveni i snažni muslimanski korpus trudi da za ideju cjelovite BiH pridobije i pripadnike ostalih naroda. List, čak rasističkom metodom, inkriminiše djecu iz mješovitih brakova, a svemu aminuje Islamska zajednica; proklamirani aparthejdski metod već zaživljava u praksi pa se autobusima SDA ne mogu voziti građani druge nacionalnosti, kao i Muslimani koji nisu članovi SDA… Primjera je na pretek, i ako i ne bi htjeli da ulazimo u rasprtljavanje argumenata pro et contra razičitih opcija i viđenja, shvatićemo da je ma kakav medijski rat unutar nas, ma kakvo forsiranje podvojenosti, političke profitabilnosti i sl. – nada sve štetno!!!

U smjeru obustavljanja takvih negativnosti trebali su da djeluju i potpisi glavnih i odgovornih urednika. Međutim, tinta se nije ni osušila na hartiji, a list SDA je putem Saopštenja za javnost Izvršnog odbora SDA Tuzla – bacio drvlje i kamenje na pojedince iz Opštine Tuzla, neargumentirano tvrdeći da je politika tuzlanskih vlasti „antidržavna“ i „antimuslimanska“. Po oprobanom pravilu opet se za svjedoka nisu prizvali argumenti, pa nije rečeno da je upravo ta i takva tuzlanska vlast najviše učinila na odbrani bh Muslimana. No, otom potom.

Predsjedništvo Opštine Tuzle je kanilo na ove teške napade odgovoriti Saopštenjem za javnost, i argumentima ih pobiti, ali došlo se do zaključka da je bitnije smirivati strasti, uprkos svemu. Izvršnom odboru SDA Tuzle je ponuđeno da povuče Saopštenje, da se sve završi interno, međutim, IO SDA Tuzle je to uslovio vraćanjem smijenjenog Envera Halilovića na funkciju sekretara Sekreterijata za društvene djelatnosti. Na ovu nečuvenu i drsku ucjenu nije se imalo šta odgovoriti. Pored ponuđenog poziva na razum, pojedinci iz tuzlanskog SDA su odgovorili uobičajenim dijalektom. Ne bi se moglo reći da je to u interesu patriotskog fronta.

Fatmir Alispahić
Front slobode, 14. maj 1993

Na današnji dan

Kalendar

Maj 1993
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhiva

Kategorije