Recenzije

Azra Lolić: „Zabluda“, zbirka pjesama

Azra Lolić je jedan od najljepših izdanaka ženskog pjesništva u Bosni i u Bošnjaka, utoliko što u svojoj poetici sažima sve one vrijednosti ženopisnog stvaralaštva u nas. Pjesnikinja, bez ustezanja, kazuje osjećaje, vjerske, patriotske, majčinske, svjesna da baš ta energija iskrenosti čini njenu poeziju superiornim svjedočenjem jedne žene i njenog pera. Azra Lolić je izdanak pjesničke Bosne, njene duhovne, tradicijske, historijske i jezičke posebnosti, a to je onaj ključ koji je potreban da bi poezija poticala iz naroda i vraćala se narodu. U našoj književnosti nema mnogo pjesnikinja koje u stihu i osjećaju nose narodno ruho.
Azra Lolić piše rimom, slobodnim ili vezanim stihom, piše sonetom, vlada pjesničkim tehnikama sa lahkoćom i poletom, šeće se po bosanskom jezičkom arhipelagu kao po bašči iz koje ubire najljepše cvjetove. A to što kazuje biva pitko i milozvučno, dostupno jednako ukusu akademskog i narodnog čitatelja.
Stihozbirka pod naslovom „Zabluda“ dolazi u vrijeme kada je Azra Lolić već etablirana kao jedna od istaknutih bošnjačih pjesnikinja. Njene bibliografske tragove možemo pratiti već decenijama, nekolike su njene pjesme uvrštene u lektire, njena pjesnička i kulturna misija odveć se nalazi u godišnjacima i analima mnogih manifestacija i ustanova.
Od Azre Lolić, tako, očekujemo završnu pjesničku riječ, i dobijamo je, ali u svojevrsnoj pjesničkoj majstoriji, u kojoj lahkoća izraza, slojevitost iskustva i nepatvorene osjećajnosti priređuju nezaboravan čitateljski ugođaj. Lepršavo i jednostavno, kazane se najdublje istine o nama.
Knjiga pjesmama Azre Lolić podijeljena je u tri ciklusa, od kojih se prvi, pod naslovom „U zagrljaju sedžde“, može odrediti kao ciklus duhovne, pobožne poezije. Sjajan je taj spoj zavičajnog osjećaja vjere, u kome se univerzalne istine susreću sa bosanskim staništima i utočištima. Mnoštvo je upečatljivih stihova, koji bi se dali navesti kao primjer da je Azra Lolić majstorica riječi, poruke, detalja. U jednoj pjesmi, o jednom napuštenom selu, pjesnikinja se pita: Zašto su žuti obrazi kuća – a mi se uvjeravamo, eto, kako u pjesničkoj prizmi, kuće mogu ponijeti lica ljudi i posati haste, napuštene od života i kuveta.
U drugom ciklusu, pod naslovom „Zemlja je moja barka“, pjesnikinja pojam zemlje, zemljoljublja, zemljovida, smiješta u bosansko historijsko i zavičajno prostranstvo, u rasponu od tragedije Sarajeva i Tuzle, pa da općih lirskih čitanja prirodnih ljepota. Cjelokupna spoznaja o „zemlji krvi i meda“, o proputovanju kroz predjele zla i ljepote, sažima se u spoznajnom zaključku pjesme „Majka zemlja“.
Treći ciklus nosi naslov “U svijetu snova“, i u njemu pjesnikinja donosi nisku pjesama sa emotivnim nabojem, kroz koje svjedoči treperenje zaljubljenosti i monolit ljubavi. Upravo ta filozofijska distinkcija, između zaljubljenosti i ljubavi, u kojoj prvi osjećaj prate vatra i nesigurnost, a drugi briga i odlučnost, čini pamtljivost ovog ciklusa pjesama. Azra Lolić kazuje o zaljubljenosti u svoga dragog, a potom i o ljubavi prema svojoj djeci. S jedne strane treperavi žar emocija, žene koja voli i iščekuje, a s druge strane, vječna vrelina ljubavi majke koja pamti djetinjstva svoje djece i čezne u njihovim daljinama i odlascima. Rijetko se događa u našem pjesništvu, kao upravo u ovom ciklusu, da dobijemo svojevrsni stihovani traktat o ljubavi. U ciklusu je i još nekoliko pjesama u kojima su ljubav i osjećajnost noseće određenje. Tu je i jedna od najljepših pjesama u cjelokupnom pjesništvu Azre Lolić, pod naslovom „Golub“. Pjesme koje Azra Lolić piše o svojoj djeci, vjerovatno su ponajljepše pjesme u našoj književnosti kojima je jedna majka opjevala svoje osjećaje.
Lijepa knjiga, vrijedna čitanja, čuvanja i pamćenja.

mr. sc. Fatmir Alispahić

Batva, 2018.

Na današnji dan

Kalendar

Mart 2018
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhiva

Kategorije