Press kliping

Predstavljena Treća faza projekta “4D virtuelna prezentacija Bijele tabije”

Treća faza projekta “4D virtuelna prezentacija Bijele tabije” predstavljena je danas u Bošnjačkom institutu u okviru programa manifestacije “Dan i noć muzeja”.
Projekat ima za cilj da predstavi historijski razvoj ovog objekta kroz kombinaciju digitalnih priča i interaktivnih 3D modela Tabije u različitim vremenskim periodima. Ovi modeli sadrže digitalizirane arheološke nalaze i njihove 3D rekonstrukcije. 4D virtuelna prezentacija Bijele tabije je realizirana u koprodukciji između Sarajevo Graphics Group Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Bosanskohercegovačke radiotelevizije i Udruženja za digitalizaciju kulturne baštine DIGI.BA.

Digitalne priče koje priča vječni sarajevski vojnik, zatočenik vremena, kroz svoje susrete sa uhodama, putopiscima, vojskama i vladarima, emitovane u formi dokumentarnog filma na programu BHT1, su uklopljene u multimedijalnu prezentaciju koja otvara i mogućnost virtuelne šetnje kroz Bijelu tabiju iz srednjevjekovnog, osmanskog i austrougarskog perioda.

Kao u kompjuterskoj igri posjetioci mogu istraživati virtuelne modele Tabije, pregledati objekte koji su njoj pronađeni i gledati priče o njenim dijelovima, likovima i događajima iz njene prošlosti. Dokumentarni film “Bijela tabija” u produkciji BHRT-a je priča o historiji tvrđave koja se proteže kroz više vremenskih perioda, od srednjevjekovnog, osmanskog, do austrougarskog perioda.
Bijela tabija predstavlja jednu od najimpresivnijih i najvažnijih historijskih lokacija u Sarajevu. Nalazi se na jugoistočnim ivicama nekadašnjeg starog grada, sa pogledom na dolinu Miljacke. Tokom historije imalo je važnu stratešku poziciju. Dio je odbrambenih zidina grada koje su ga nekad okruživale, a sada okružuju gradsko naselje Vratnik.

Projektni tim je radio u sastavu: Adnan Muftarević stručni konsultant, Fatmir Alispahić cenario za digitalne priče, Aida Sadžak i Mirsad Festa 3D modeliranje, Vedad Hodžić reditelj i Selma Rizvić koordinator projekta.

https://www.klix.ba/magazin/kultura/predstavljena-treca-faza-projekta-4d-virtuelna-prezentacija-bijele-tabije/160521026?fbclid=IwAR1JBVOf3gXB-2TdykzSRMOur_v25esII8svuBihc8-EYSW51PELcXuNKpk

Izvor: Klix.ba

Kalendar

Maj 2016
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Kategorije