Press kliping

Republika srpska je okupirala Sarajevo

Već sada mnogi Bošnjaci vide problem u tzv. vehabijama, a ne vide u postojanju i djelovanju Četničkog ravnogorskog pokreta – rekao je Alispahić.

U povodu Devetog januara – Dana početka genocida nad Bošnjacima, a koji se na polovici bh. teritorije obilježava kao „Dan Republike Srpske“, u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju, u organizaciji NVO „Etno In“, mr. Fatmir Alispahić je održao predavanje na kome je govorio o državnom udaru koji je 9. januara 1992. godine izvršila vojna hunta velikosrpskog SDS-a sa namjerom da genocidom etnički očisti prostor na kome će biti stvorena Republika Srpska. On je kazao da presude Svjetskog suda pravde i Haškog tribunala daju pravnu mogućnost za ukidanje tvorevine koja je građena na masovnim likvidacijama i deportacijama civila, a koja i danas svjedoči svoju genocidnu i apartheidsku suštinu.

– Ključno je pitanje zašto bošnjačka politika, ni jedan bošnjački političar, od velikih do malih, ne pokreću ukidanje entiteta po osnovu presuda koje dokazuju da je Republika Srpska nastala na genocidu, i da kao takva ne može imati vizu za demokratski i humanistički poredak. Je li moguće zamisliti da su kažnjeni nacistički zločinci, a u životu ostao Treći rajh, građen na holokaustu i masovnim zločinima? Odgovor na ovo pitanje je u korumpiranosti bošnjačke politike, kojom se danas gazduje iz Beograda i Banja Luke, a čija pasivnost svjedoči da je Republika Srpska okupirala Sarajevo i krajeve sa bošnjačkom većinom – rekao je Fatmir Alispahić.
Alispahić je predstavio historijske paralele koje ukazuju na kontinuitet velikosrpske genocidne ideje, odnosno, ubijanja, progona, obespravljivanja i negiranja Bošnjaka. Ukazao je da se velikosrpska zvijer ne može nahraniti bošnjačkim mazohizmom i samomržnjom, jer koliko god Bošnjaci negirali i ponižavali sebe, opet će doživjeti progone i maltretiranja.
– Prije posljednjeg rata velikosrpska propaganda je izmišljala tzv. fundamentaliste, a danas izmišlja tzv. vehabije. Cilj je da se Bošnjaci zavade i nasjednu na podvalu da je u njima nekakav problem, e, kako bi žrtva prihvatila da je normalno kada nekadašnja DB, ili sadašnja SIPA, hapsi i maltretira Bošnjake. Pokazalo se da 1992. nisu ubijani ti nepostojeći tzv. fundamentalisti, već svi Bošnjaci, bez obzira na stranku i ideologiju, kao što je bilo u Bijeljini, Višegradu, Prijedoru, Foči. Tako i sutra, ako bukne nastavak genocida nad Bošnjacima, neće biti ubijane samo tzv. vehabije, već svi Bošnjaci. Velikosrpska propaganda o tzv. vehabijama ima zadatak da Bošnjacima zamagli oči, otupi reflekse, da nespremni i zavađeni dočekaju koljače i palikuće koji se već postrojavaju za novi genocidni pohod. Već sada mnogi Bošnjaci vide problem u tzv. vehabijama, a ne vide u postojanju i djelovanju Četničkog ravnogorskog pokreta. Naše je legitimno pravo da pozivamo na jedinstvo, na oprez, na aktivno razmišljanje kako ćemo se odbraniti ako na nas krenu oni koji su opsjednuti ubijanjem Bošnjaka – rekao je Fatmir Alispahić.
Domaćin i moderator skupa u Tešnju bio je publicista Haris Sejdić.

(bosnjaci.net)

Na današnji dan

  • Nothing has ever happened on this day. Ever.

Kalendar

Januar 2015
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhiva

Kategorije