Press kliping

Da li je Facebook još jedan projekat u okviru ‘teorije zavjere’: Razara ljude poput heroina!

Ovisnici o društvenim mrežama zapostavljaju radne obaveze, porodicu, djecu, partnere, što nam ukazuje da Facebook nosi potencijal heroina, koji u ime iluzije otima čovjeka iz realnosti – tvrdi Fatmir Alispahić.

U sali za predavanja pri kompleksu Bijele džamije u Brčkom, u subotu, 01. novembra, mr. Fatmir Alispahić je održao predavanje na temu „Društvene mreže kao sredstvo za odumiranje porodice“, na kome je predstavio neka od svjetskih istraživanja o štetnosti interneta i društvenih mreža na psihološki i socijalni integritet pojedinca, koji sa pristajanjem na virtuelni svijet gubi odnos prema realnosti i svojim obavezama prema porodici.

– Društvene mreže manipuliraju ljudskim slabostima na isti način na koji to čine kocka ili droga, jer nude jednu iskrivljenu sliku mogućnosti i realnosti, u kojoj pojedinac stiče iluziju da je ono što nije. Ta strasna potreba ljudi da u virutelnom svijetu oblikuju svoje identitete, po svojoj želji, često postaje jača od odgovornosti prema stvarnom životu. Ovisnici o društvenim mrežama zapostavljaju radne obaveze, porodicu, djecu, partnere, što nam ukazuje da Facebook nosi potencijal heroina, koji u ime iluzije otima čovjeka iz realnosti – rekao je Fatmir Alispahić.

On je istakao korist koju društvo ima sa razvojem interneta, ali do one jasne granice na kojoj trošenje vremena po društvenim mrežama postaje gubitak i počinje uzimati danak od porodice i obaveza koje pojedinac ima prema svome stvarnom životu.

– Da li je Facebook još jedan projekat u okviru one „teorije zavjere“ o uništenju čovjekove porodice – nebitno je u odnosu na činjenicu da ta porodica odumire i na ovaj način, jednako kao sa forsiranjem ljudskih prava kerova ili instaliranjem tzv. istospolnih brakova. Iz nekoliko pravaca globalno se udara na tradicionalne vrijednosti, kako bi porodica izgubila centralno mjesto u društvu. Društvene mreže za upoznavanje i spajanje, kao što su Twoo, Badoo, Zorpia i druge, manipuliraju sa seksualnim nagonima, jer pojedincima nude mogućnost da pod skrivenim identitetom postanu ovisnici o virtuelnom bludu, a potom, i realnom bludu. Posljednjih mjeseci mnogi su se vlasnici e-mail adresa našli u čudu kad su dobili obavijesti od ovih mreža da su registrirani, a nisu se registrirali, što znači da neko svjesno uvlači ljude u ove mreže, vjerovatno u računici da će mnogi postati ovisnici. Na isti načn djeluju dileri heroinom, koji odgajaju svoje mušterije, kao što neki globalni centralni komitet odgaja ljude koji će u ime ovisnosti o društvenim mrežama zanemariti ili napustititi svoje porodice i obaveze – rekao je Alispahić, te pozvao svakog pojedinačno na oprez pri prepuštanju svoga vremena društvenim mrežama.

Izvor: Depo portal

Na današnji dan

Kalendar

Novembar 2014
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arhiva

Kategorije