Press kliping

Fatmir Alispahić pozvao Bosance u bošnjaštvo

Ovaj cilj guramo mi sami, u neznanju, u zabludi, po diktatu sumnjivih tipova koji su ubačeni da nam redukciju bošnjaštva prikažu kao naš nacionalni interes – rekao je Fatmir Alispahić.

U punoj sali za predavanja pri kompleksu Bijele džamije u Brčkom, u nedjelju, 16. decembra 2012, održano je predavanje mr. Fatmira Alispahića na temu „Bez Bošnjaka nema Bosanca“. Alispahić je predstavio genezu razbošnjačenja Bošnjaka, od vremena nakon Drugog svjetskog rata kada su velikosrpski komunisti pohapsili najuglednije bošnjačke književnike, Muradbegovića, Nametka, Mulabdića, Čolakovića, Kadića i druge, a s ciljem da se kriminalizira nacionalni identitet u Bošnjaka, pa preko atmosfere oko popisa 1971. kada je Partija tražila da se zabrane dženaze kao „nehigijenske“ i da se reducira davanje muslimanskih imena djeci, pa sve do dejtonskog režima koji je u biti apartheidski i šovinistički jer se ideološki naslanja na velikosrpski i velikohrvatski ekstremizam. Alispahić je rekao da Popis 2013. treba biti kruna dejtonskog apartheida, jer se radi o pečatu na genocid, koji je tim vjerodostojniji što su na njega pristali, vjerovatno potkupljeni, bošnjački zastupnici u Parlamentu BiH, a sve pod krinkom uvjeta za pridruživanje Evropskoj uniji.

– To su isti oni ultimatumi kakvi su važili za Srebrenicu, kao tzv. zaštićenu zonu, u smislu: predajte oružje, mi ćemo vas štititi. Danas tako pristajemo na legalizaciju genocida, kako bismo postali dio Evropske unije, ali, kad nas ne bude bilo. Popis ne samo da legalizira realnost stvorenu zločinima i opstrukcijama, već biva okvir za završnu fazu genocida nad Bošnjacima. Cilj specijalnog rata koji se u povodu predstojećeg Popisa vodi protiv Bošnjaka ima dva cilja. Prvi, da se što više Bošnjaka na prevaru ubijedi kako će izjašnjavanjem kao Bosanci ustanoviti bosansku naciju, a što je obična laž, jer će tako samo raspoloviti Bošnjake i učiniti da Srbi postanu većinski narod u BiH. A ako nestane kritične mase Bošnjaka, nestaju pretpostavke za postojanje Bosne i bosanstva. Ne misli valjda neko da će većinski Srbi njegovati bosansku ideju? To mogu samo većinski Bošnjaci, jer su Bosna i bosanstvo okviri bošnjačkog opstanka. Onome kome je istinski stalo do bosanstva, treba da se izjasni kao Bošnjak! …Dok se ne steknu zakonski uvjeti da kao i sve zemlje imamo nacionalnost po osnovu državljanstva, da svi nacionalno budemo Bosanci i Hercegovci, a po narodnoj pripadnosti da budemo to što jesmo. Dotad treba sačuvati i ojačati Bošnjake, kao kičmu bosanske ideje. Drugi, i perfidniji cilj ovog specijalnog rata jeste da se od bošnjaštva otjeraju oni Bošnjaci koji nisu vjernici praktičari, koji su u mješovitim brakovima ili iz njih potiču, i koji su možda ateisti ili agnostici. Da li je moguće da se svi Srbi i Hrvati koji ne idu u crkvu, ili su u mješovitim brakovima, odreknu svoga srpstva i hrvatstva? Naravno da nije. A zašto se to zatvaranje bošnjaštva u vjerski okvir nameće Bošnjacima? Upravo zato kako bi ispalo da Bošnjak može biti samo onaj koji ide u džamiju, čime se svi drugi moraju izjasniti kao Bosanci i biti upisani u kategoriju Ostalih, dakle, manjine u vlastitoj zemlji. Ovaj prvi cilj guraju osvjedočeni islamofobi, koji ne kriju mržnju ili samomržnju prema svemu bošnjačkom. Ovaj drugi cilj guramo mi sami, u neznanju, u zabludi, po diktatu sumnjivih tipova koji su ubačeni da nam redukciju bošnjaštva prikažu kao naš nacionalni interes – rekao je Fatmir Alispahić.

Alispahić je još pojasnio da treba razdvojiti pojmove etničkog od nacionalnog bošnjaštva, jer je etničko bošnjaštvo konstituirano oko islama, a nacionalno bošnjaštvo oko Bosne, čime etnički Bošnjak ima prisnu vezu sa islamom, kao korijenom svoga identiteta, dok nacionalni Bošnjak tu vezu ostvaruje na osnovu pripadnosti Bosni, bosanskoj ideji, bio on musliman, ateista, agnostik, ili poticao iz mješovitog braka, ili bio u mješovitom braku, svejedno je.

– Mi više ne možemo ni bojkotirati ni zaustaviti Popis, ali moramo za sebe izvući maksimum. Glavni zadatak je da podhitno odbacimo podvalu o redukciji bošnjaštva na vjernike, jer tako ostajemo bez desetine hiljada Bošnjaka koji nisu u vjeri i koji se osjećaju izgubljeno. Bošnjaštvo je majka bosanstva, i mora biti otvoreno za sve, jer je to, u postojećim uvjetima, jedini put da se sačuva kičma Bosne – rekao je Fatmir Alispahić

Domaćin skupa bio je glavni brčanski imam mr. sc. Mustafa ef. Gobeljić.

Izvor: Islamska zajednica u BiH

Na današnji dan

Kalendar

Decembar 2012
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhiva

Kategorije