Press kliping

Fatmir Alispahić među Bošnjacima u Minhenu

U organizaciji bošnjačkih asocijacija u Minhenu, Fatmir Alispahić je u tri dana (25. – 27. mart 2011.) održao predavanja u pet bošnjačkih džemata – Penzberg, Hidaje, Fedžr, Tevhid i Ikre – održao završni govor pred nekoliko stotina Bošnjaka na Bošnjačkoj večeri, te predavanje polaznicima mektebske nastave o kulturi patriotizma. U džematu Penzberg, poslije džuma-namaza, Fatmir Alispahić je govorio na temu „Strategija izmišljanja tzv. islamskog terorizma u BiH”, a domaćin je bio imam ove džamije, koja okuplja i Turke i Albance, Benjamin ef. Idriz. Nakon akšam namaza u džematu Hidaje Fatmir Alispahić je govorio na temu „Kontinuitet genocida nad Bošnjacima”, a uvodno slovo dao je imam ovog džemata Nusret ef. Hodžić.


U subotu ujutro omladina džemata Fedrž, koji pretežno okuplja Bošnjake iz Sandžaka, priredila je doručak u čast Fatmira Alispahića, koji je ovom prilikom govorio o krizi bošnjačke porodice, te pozvao mlade da u ime bošnjačke tradicije, odgovornosti prema svome vremenu, obaveza prema roditeljima, narodu i domovini, porodicu i potomstvo stave na prvo mjesto svojih životnih ciljeva.

U popodnevnim satima Fatmir Alispahić se sastao sa predstavnicima Bošnjačkog akademskog foruma sa kojima je razgovarao na temu osnivanja Muzeja genocida nad Bošnjacima, te je konkretno dogovoreno da se pristupi razmatranju mogućnosti za formiranje fondacije koja bi realizrala ovaj nacionalni projekt, a bez učešća bošnjačkih vlasti koje su se svakako odrodile od naroda i od bošnjačke žrtve.


U subotu uveče džemat Fedžr je priredio Bošnjačko veče, na kome je ilahije izvodio hor ovog džemata, a o bošnjačkim pitanjima, sa akcentom na autonomiju Sandžaka, govorili su imam u džematu Fedrž Izet ef. Bibić, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Edin Salković, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Mevlud Dudić, te kao posljednji govornik Fatmir Alispahić, koji je poručio da je pitanje autonomije Sandžaka prvorazredni svebošnjački nacionalni interes čiju realizaciju ne mogu zaustaviti beogradski Sulejmani i Sejde Bajramovići s ovu i s onu stranu Drine. Nekoliko stotina prisutnih Bošnjaka prekidali su govornike aplauzima, kada god bi se kazalo da Bošnjaci više ne žele da ih vode beogradske sluge i poltroni.
Fatmir Alispahić je u nedjelju posjetio polaznike mektebske nastave u džematu Hidaje, kojih ima oko 150, gdje je govorio o kulturi patriotizma i o obavezi očuvanja bosanskog jezika u dijaspori. Iza podne namaza, u džematu Tevhid, Alispahić je govorio na temu „Sarajevo je metropola islamofobije na Balkanu”, a domaćin je bio imam u ovom džematu Mirza ef. Džafić. Uvečer je Fatmir Alispahić posjetio džemat Ikre i održao predavanje o bošnjačkim perspektivama, s akcentom na obnovu i izgradnju svebošnjačkog jedinstva, u vremenima kada se nastoji razmuslimaniti i ateizirati, a time i uništiti bošnjački identitet.

U prvoj polovici aprila Fatmir Alispahić će održati predavanja u Cazinu, Bihaću i Puli.

Izvor: Islamska zajednica u BiH

Na današnji dan

Kalendar

Mart 2011
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arhiva

Kategorije