Sabah

Kazna za izmišljeni prekršaj

Lidija Korać je donijela presudu da je “SDA koristila jezik koji može navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”, te kaznila ovu stranku sa 5.000 maraka. Koja količina drskosti, ili gluposti, mora stojati iza odluke da se neko kazni sa za nešto za šta nije kriv, i što se ničim konkretnim ne može dokazati!

Teško je razumjeti da li iz Lidije Korać izvire glupost ili primitivizam. S obzirom da se pred kamerama pojavljuje sa kosom preko očiju, k’o strašilo u njivi, valjda u uvjerenju da ta nakarada izgleda zanosno, za pretpostaviti je da ovoj personi nisu sve ovce na broju. Koje bi još žensko natakarilo čupe preko očiju i slikalo se za televiziju?! Ipak, ovakva je prikaza član Izborne komisije BiH i predsjednica Izbornog vijeća za prigovore i žalbe.

Ne, nije to njen primitivizam, već primitivizam dejtonskog sistema koji na ovako bitnom mjestu drži osobu suženih mentalnih sposobnosti, koje se projektiraju kao grdne štete. Primjerice, šta je milion raseljenih Bošnjaka moglo pomisliti kada je čulo poruku Lidije Korać kako nije u redu da neko iz dijaspore bira načelnika u BiH?! Pa nije taj prognanik kriv što je preseljen, etnički očišćen, i što ne može živjeti u svojoj Foči, Višegradu ili Čapljini, i kao ravnopravan građanin birati svog načelnika! Umjesto da se nakon ovakve genocidne izjave Lidija Korać po kratkom postupku smijeni, i pošalje u anonimnost, gdje joj i jeste mjesto, ona je nastavila, sa čupama preko očiju, krojiti politički život BiH.

Tuzla skinula komunizam, konačno

Lidija Korać je potpisnik jednog od najvećih skandala na lokalnim izborima u oktobru. Naime, Odlukom Izbornog vijeća za prigovore i žalbe (br. 02-50-4458) SDA Tuzla je kažnjena sa pet hiljada maraka zbog povrede pravila ponašanja u izbornoj kampanji. U Obrazloženju je kazano kako je “SDA koristila jezik koji može navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”. Radi se o saopćenju SDA od 21. 09. 2004., sa podnaslovom – “o Tuzli kao posljednjem bastionu komunizma u Evropi”.

Zbog izričite ocjene Lidije Korać da se ovim saopćenjem “podstiče nasilje”, i zbog ozbiljnosti ove neutemeljene presude, sadržaj saopćenja vrijedi prenijeti u cijelosti, kako bi se svi uvjerili u ideološku pristrasnost Izborne komisije:
“Općinski odbor SDA Tuzla vjeruje kako će građani Tuzle imati snage da nakon 60 godina prekinu kontinuitet vladavine komunista u svome gradu, koji je ostao posljednji evropski bastion ove propale ideologije. Ono što su Svijetu danas predstavljaju Kuba, Kina ili Sjeverna Koreja, kao izolovane zemlje, to u Evropi predstavlja Tuzla, kao posljednji evropski grad u kome nije prekinuta šest decenija duga vladavina komunista. Za Tuzlu i Tuzlake bila bi sramota ući u sedmu deceniju vladavine komunista, bez obzira što su oni danas samo formalno transformirani u SDP, koji i svojatanjem imovine Saveza komunista dokazuje svoj komunistički kontinuitet. Danas u Evropi nigdje ne vladaju komunisti, a pogotovo ne u postkomunističkim državama čiji su građani na vlast doveli partije centra. Tuzlaci će 2. oktobra biti u prilici da se oslobode ove sramote i da se pridruže demokratskim strujanjima u Evropi. Neovisno od komunističkog konteksta, smatramo štetnim da jednim gradom tolike decenije i u bukvalnom smislu vlada ista garnitura ljudi, koji vremenom postaju uvezani u profiterske i kriminalne poslove. Tuzlaci trebaju šansu dati novim i svježim snagama, koje su željne da se dokažu kako mogu biti bolje i uspješnije od okoštale i u profiterstvu ogrezle SDP-ove strukture. Ako se 2. oktobra dogodi oslobođenje Tuzle od 60 godina duge komunističke vladavine, biće to veliko priznanje Tuzlacima, koji će svoj grad uvesti u porodicu demokratskih i progresivnih evropskih gradova.”

Kao što je poznato, Tuzlaci su nakon 60 godina prekinuli kontinuitet komunističke vladavine, jer u najvišem zakonodavnom tijelu SDP više nema većinu, iako će u koalciji sa transvestitskom Strankom za BiH dobiti svog čovjeka na čelu Općinskog vijeća. U odnosu na izbore 1997., kada je SDP u Tuzli imao preko 60 odsto glasova, pad ispod 50 odsto je bitan događaj za tuzlansku političku povijest. Ta frustracija je vjerovatno uzrokovala suludu reakciju Izbornog vijeća za prigovore i žalbe, datiranu na 11. oktobar, kada se već znalo da je SDP u Tuzli gubitnik, bez obzira što je zadržao načelničko mjesto.

Sramna i kriminalna Odluka

U odnosu na inkriminirano saopćenje SDA, Prigovor SDP-a, od 22. 09., duplo je kraći, i iz njega vrijedi izdvojiti samo sljedeću rečenicu: “U ovom Saopćenju OO SDA Tuzla se koristi jezikom koji bi nekoga mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje”. Formulaciju je u Obrazloženju preuzela Lidija Korać, a da ni na jednom mjestu nije objašnjeno, konkretno, citatom, kako to SDA “navodi na nasilje ili širenje mržnje”. Koja količina drskosti, ili gluposti, mora stojati iza odluke da se neko kazni sa 5.000 maraka za nešto za šta nije kriv, i što se ni pomoću trikova ne može dokazati!

Tužno djeluju Izjašnjenja i Žalbe SDA Tuzle, koja pokušava objasniti kako u njenom saopćenju nema nikakvih poziva na mržnju i nasilje. Kažemo – tužno – jer kroz ovo legalističko nastojanje, upućeno ideologiziranim državnim instancama, vidimo transhistorijski obrazac bošnjačke sudbine, po kome su Bošnjaci uzaludno nastojali slovom zakona braniti svoju ravnopravnost, a uvijek su bivali kažnjavani kriminalnim postupcima institucija sistema. Jer, sve bošnjačko, od Austrije na ovamo, samo je na papiru bilo tobože zaštićeno, a u praksi su čuvari poretka činili sve da Bošnjacima ukažu na njihovo drugorazredno mjesto u realnosti.

Otud su, kažemo – tužna – bošnjačka nastojanja da se kroz institucije sistema ostvari ravnopravnost, kad je jasno da te institucije sve bošnjačko, na svakom koraku, uvjeravaju u neostvarivost jednakog prava. Napose, zar bi to Izborno vijeće Lidije Korać donijelo ovako sramnu i kriminalnu Odluku da uopće računa na jednakopravnost bošnjačke SDA u izbornoj kampanji i u političkom životu? Šta onda vrijedi žaliti se ovoj, ili nekoj višoj instanci, kad se ta tijela svijetla obraza obznanjuju svoju netrpeljivost prema bošnjačkoj politici?

Avlijski zatočenici

Svi montirani procesi protiv Bošnjaka, oni iz 1975. ili 1983, oni nakon 11. septembra, kao što su “Pogorelica” i niz antiterorističkih ubleha – nose jedan te isti, pradigmatski, kafkijanski obrazac, koji se, evo, očitovao i kroz ovu presudu Lidije Korać. Kao što je Jozef K. u Kafkinom romanu “Proces” jednog jutra, ni kriv ni dužan, obaviješten da je optužen, tako su i Bošnjaci kroz historiju optuživani ni za šta, bez mogućnosti da slovom logike i prava dokažu svoju nevinost.

Šta učiniti, recimo, u ovom slučaju gdje je bjelodano da je Lidija Korać zloupotrijebila funkciju kako bi neosnovano kaznila SDA sa 5.000 maraka?! Bilo bi logično, opet, da ovu čupu neko smijeni, jer je greška toliko krupna da se ničim ne može pravdati: jedno piše, a drugo je presuđeno. Ne, to se neće dogoditi, jer je misija Lidije Korać upravo to – da širi apartheid prema bošnjačkim političkim nastojanjima. Na isti način su zaštićene i stotine sudija i tužitelja kojima su date enormne plaće kako bi progonili Bošnjake. To je osovina zla protiv koje logika i pravo djeluju kao obični ćorci.

Šta učiniti? Buniti se! Ali, šta vrijedi buniti se kad te isti kadija i sudi i tuži već 125 godina?! Zato postoji institucija demonstracija, građanske neposlušnosti, izlaska na ulice! Ali, Bošnjaci nerado napuštaju svoje avlije?! E, pa, zato vazda i fasujemo.

Antrfile
Iz Žalbe SDA upućene Sudu Bosne i Hercegovine

“(…) U zakonskom roku ulažemo žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne ocjene utvrđenih činjenica i pogrešne primjene zakona. (…) Navodi u prigovoru OO SDP Tuzla su potpuno netačni jer u saopćenju OO SDA Tuzla nema niti jedne riječi koja bi bilo koga mogla navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje prema bilo kome. (…) Saopćenje uopće nije poslato niti umjereno prema OO SDP Tuzla već je usmjereno prema građanima Tuzle. (“SDA vjeruje da će Tuzlaci imati snage…”) Dakle, obraćamo se građanima u vezi predstojećih izbora da ne glasaju za SDP. Ovo je legalan čin jer SDA ima zakonsko pravo da vodi izbornu kampanju i da slobodno iznosi svoje stavove kako bi stekli podršku birača – član 7.1 Izbornog zakona. Logično je da SDA pozove građane da glasaju za SDA, a da ne glasaju za druge stranke. (…) U saopćenju je iznijeta činjenica da u gradu Tuzli vladaju komunisti 60 godina. SDP BiH je sebe proglasio pravnim sljedbenikom SK BiH i u tom kontekstu je napisano da vladaju u gradu Tuzli 60 godina. (…) Dakle SDA ne poziva građane na nasilje i mržnju, ne pozivamo ih na nasilnu promjenu vlasti već na legalan i demokratski čin učešća na izborima. Nasilne promjene ne vode u krug demokratskih i progresivnih zajednica. Svjesni toga, pozivamo građane da svojim glasanjem 2. oktobra na dan izbora, a ne bilo koji drugi dan, ili ne na bilo koji drugi način, promijene postojeću vlast. (…)”

Piše: Fatmir Alispahić

Sabah, New York, 08.12.2004.

Na današnji dan

Kalendar

Decembar 2004
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Kategorije