Sabah

Televizija iz Karađorđeva

Prije nekoliko dana sa emitiranjem je konačno počeo državni kanal BHT, što je od 1991. prvi put da se signalom jedne tv pokriva gotovo cijela teritorija bh. države. Za to vrijeme Federalna tv ne odustaje od projekta satanizacije Bošnjaka i izmišljanja tzv. islamskog terorizma.

Prije nekoliko dana je u Dnevniku FTV, bez ikakvog povoda, emitiran prilog o tzv. islamskim teroristima u BiH. Nedavno je, na istom mediju, aktuelizirano pitanje montiranog procesa “Pogorelica”. Očito je da Federalna tv ne odustaje od sistemske kampanje za izmišljanje tzv. islamskog terorizma.

Progon bosanske žrtve

Nije bilo nikakvog povoda za aktueliziranje procesa “Pogorelica” na FTV. Novinar je otišao do federalnog tužitelja koji je rekao da je proces u toku i da su se “smirile strasti”. Tužitelj je time povrijedio javni dignitet članova Društva pisaca, univerzitetskih profesora, muzičkih umjetnika, studenata i svih onih koji su mjesecima iznosili svoje stavove o ideološkom karakteru ovog slučaja. Za Tužitelja su stavovi uglednika tek “strasti koje su se smirile”.

Zapravo, nikada se u političkoj povijesti Bosne ni oko jednog slučaja nije formirao tako jedinstven i odlučan stav kao u pogledu ocjene da je “Pogorelica” montiran proces. Nisu Abdulah Sidran, Gradimir Gojer, Asim Horozić, Hidajet Repovac, Ivo Komšić i desetine drugih uglednika makar ko pa da se njihova mišljenja podvode pod formulaciju “strasti”. To je lako provjeriti, ponovo, ako zatreba.

O policijskom karakteru ovog, kao i mnogih islamofobijskih priloga na FTV, svjedoči neprofesionalizam urednika. Dovoljno je reći da je novinar naznačio kako su osumnjičeni u procesu “Pogorelica” taj kamp formirali kao privatna lica, a ne kao funkcioneri države RBiH, i u ime države RBiH. Jasno je i zašto. Suština ovog procesa nije u optuživanju ljudi, već u optuživanju cjelokupnog odbrambenog fronta, kako bi bosanska žrtva dobila karakter tzv. islamskog terorizma. Ako se osude funkcioneri, osudit će se i sistemi u čijoj su službi bili.

Aboliranje hegemonije

Racionalno je nemoguće objasniti čemu služi prilog o tzv. islamskim teroristima u BiH. Ispade da je u Bosni, maltene, skovan 11. septembar u Americi. Da tu ima ičeg, valjda bismo za to saznali iz Amerike, a ne od novinara FTV. Ako se, pak, govori o ratnicima iz trećih zemalja, valjalo bi kazati kako je na strani Karadžićeve hunte ratovalo hiljade plaćenika iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Grčke. Mnogi od njih i danas žive u BiH.

Recimo, u okolini Vlasenice. Valjalo bi kazati i kako u BiH nije bilo više od 500 boraca iz islamskih zemalja, koji su u BiH uvezeni preko Hrvatske, uz asistenciju britanskih obavještajaca. Mnogi među njima su prošli američke i birtanske vojne škole, poput Bin Ladena. Cilj je bio kompromitacija Bošnjaka i borbe za zajedničku BiH. Nakon svega Bosna nije doživjela ni jedan udar tzv. islamskog terorizma, a Bošnjaci su godinama na udaru četničkih i ustaških terorista.

Cilj je jasan: optuživanje Bošnjaka za tzv. islamski terorizam treba da abolira i legitimira velikodržavne projekte Srbije i Hrvatske. Federalna tv se u svemu tome ponaša kao televizija iz Karađorđeva.

Piše: Fatmir Alispahić

Sabah, New York, 25.08.2004.

Na današnji dan

  • Nothing has ever happened on this day. Ever.

Kalendar

August 2004
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Kategorije