Walter

Cirkus nad Srebrenicom

Na čelu Ešdaunove Komisije za Srebrenicu je Karadžićev sljedbenik

Nakon što je Marko Arsović, predsjednik Komisije za ispitivanje događaja u Srebrenici, sazvao press konferenciju na kojoj je do blasfemije doveo moralni zadatak Komisije, tvrdeći da srebreničke žrtve potiču iz sukoba Vojske RS i razoružanih jedinica ARBiH, visoki predstavnik je uputio oštro upozorenje Vladi RS. Ako je Ešdaun podržao opredjeljenje da se za ministra odbrane ne može birati osoba koja je sudjelovala u kreiranju etničkog čišćenja, pravo je čudo kako je mogao podržati da se na čelo Komisije za Srebrenicu imenuje ličnost koja se osvjedočila kao advokat Karadžićevih i Mladićevih zločina.

Blasffemy od tragedy

Kada je Amor Mašović upozoravao da u Komisiji – ima ljudi koji su u ratnom periodu bili angažovani u sudovima nadležnim za područja gdje su počinjena masovna kršenja međunarodnog humanitarnog prava – Ešdaunovi pomoćnici nisu učinili ništa da ispitaju o kome se radi. Neko ko je bio sudija tamo gdje se događao genocid, a nije ništa učinio da procesuira ratni zločin, u najmanju ruku ne bi smio biti imenovan u Komisiju za Srebrenicu. A kamo li da bude njen predsjednik.

Marko Arsović, kojeg je haški optuženik Momčilo Krajišnik 17. XII 1995. razrješio dužnosti sudije Vrhovnog suda RS i imenovao za ministra pravosuđa i uprave, ne samo da je bio jedan od pravnih autora Karadžićevih genocidnih rješenja, već i glavni zagovornik osporavanja Haškog tribunala.

Dovoljno je prelistati nekoliko Arsovićevih intervjua iz tog perioda i uvjeriti se da je njegovo postavljanje na čelo Komisije za Srebrenicu isto što bi bilo i postavljanje Radovana Karadžića ili Momčila Krajišnika na ovu funkciju.
Podsjećanja radi, do imenovanja Komisije je došlo nakon što je Vlada RS, u tzv. privremenom izvještaju, 7. IX 2003., saopćila da je – veliki broj Srebreničana izgubio život na razne načine: samoubistvom, utapanjem u rijeci Drini, ulaskom u nepoznata minska polja…

Ešdaun je bio pogođen ovom drskošću, pa je Vlada RS morala 25. XII 2003. imenovati ekspertnu Komisiju. Zar je Vlada RS, koja je već sačinila izvještaj u kome negira ratni zločin u Srebrenici, mogla formirati neovisnu Komisiju? Izbor Marka Arsovića je bio najbolja garancija da će se blasfemija srebreničke tragedije nastaviti.

Commplete crime figure

Ešdaun bi morao odgovoriti na pitanje – kako osoba koja je kao državni funkcioner RS-a osporavala Haški tribunal, danas može svjedočiti istinu o Srebrenici? Arsović je, kao ministar pravosuđa RS, tvrdio sljedeće: Ja sam potpredsjedniku Haškog tribunala jasno i glasno rekao da Republika Srpska ne može da izdaje svoje građane. (…) Ja bih kao ministar pravosuđa zabranio svaki kontakt sa Haškim tribunalom jer on je po mom mišljenju nezakonito osnovan.

Arsović je osvjedočio i kao zaštitnik imena i djela Radovana Karadžića i Ratka Mladića. On kaže: Glavni hendikep za nas je što su optuženi Karadžić i Mladić. Njih dvojica su bili vođe naše borbe. Nije moguće proglasiti Karadžića i Mladića za zločince, a da srpski narod ne primi istu tu oznaku.

Po Arsovićevoj logici, nije moguće donijeti objektivnu istinu o događajima u Srebrenici, a da Karadžić i Mladić ne budu odgovorni. Arsović će negiranjem istine o Srebrenici štititi Karadžića i Mladića, u uvjerenju da štiti srpski narod. Mišljenja poput njegovog su glavna prepreka oslobađanju Srba od kolektivne krivice. Makar je ovo morao znati Pedi Ešdaun kada je dozvolio da advokat Karadžićevih i Mladićevih zločina bude imenovan na čelo Komisije za Srebrenicu.
Logično bi bilo očekivati da je na čelo Komisije za Srebrenicu imenovana nepristrasna osoba. Arsović to nije po mnogo čemu, ali i po tome što je jedan od autora optužnice protiv Nasera Orića. On je, sa srpskim oficirom za vezu sa HT, Goranom Neškovićem, Haškom tribunalu predao materijal u kome se tvrdi da je Orić kriv za ubistvo – 1000 srpskih civila u više od 100 napadnutih srpskih sela i zaselaka u opštinama Srebrenica, Skelani, Bratunac i Milići.
Arsović se svojedobno zalagao da se na izborima kandidra Radovan Karadžić, bez obzira što je osumnjičen za ratne zločine. Arsović je izjavio: Predviđa se jedna strašna stvar, a to je da onaj ko je optužen pred Haškim tribunalom ne može da učestvuje na izborima.

Na kraju, Arsović se, kao sudija Ustavnog suda, povukao sa funkcije, i prešao u advokate, kada je donošena Odluka o konstitutivnosti bh. naroda. Time je posvjedočio da je protiv ravnopravnosti Bošnjaka i Hrvata u RS. Sve u svemu jedna kompletna zločinačka figura.

Circussant bolly

U novembru prošle godine tematizirali smo Ešdaunovo navaljivanje da Vlada RS preuzme odgovornost za srebreničku tragediju i tada otkrili sljedeću podvalu: Ako prihvatimo priznanje Vlade RS za zločin u Srebrenici, tada smo priznali postojanje genocidnog entiteta i prije Dejtonskog sporazuma, kada je kao jedini legalni oblik vlasti postojala Republička vlada u Sarajevu. Na žalost, bošnjačka javnost je podržala ovu podvalu. Kao nagradu za samoubistvenu kooperativnost dobili smo osobu koja legalno pravi cirkus sa srebreničkom tragedijom.

Walter, Br. 104, 30. III 2004.

Na današnji dan

Kalendar

Mart 2004
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Kategorije