Walter

Palanka filozofije

Zašto je Krug 99 neke sarajevske listove poistovijetio s četničkim listom Patriot?

Zove me slikar Nijaz Omerović i kaže: Kupi Start. – Neću. Što bih ga kupio? – Vrijeđa te Ozren Kebo, pa da vidiš. – Vala, ne može me nikako uvrijediti, pa neću ni da vidim. Elem, Nijaz mi pročita tih nekoliko rečenica. Ozrenku je inspirisao intervju Senada Hadžifejzovića, gdje je rekao da ni jedna od 20-tak pozvanih glava nije smjela ili htjela da u Centralnom dnevniku debatira s mojom glavom.

Ozrenka kaže kako su i oni u Startu pozivali razne glave da debatiraju s mojom glavom, ali da su svi pozvani tu mogućnost odbili: s gađenjem. Bezbeli su se svi pozvani ispovraćali na telefonsku slušalicu, pa Ozrenka zna da je po srijedi: gađenje.

Nije problem što se Komesar gadi nečijoj slabosti, problem je što to gađenje zahvata desetine hiljada ljudi koji vjeruju Komesarovim brawurrozznim wexemencijama & subblymacijama.

They was ucacation

Cirka 30-tak glava koje nisu smjele ili htjele da iziđu Komesaru na megdan pripadaju krugovalnim postajama koje same sebi slove kao nosioci ideja otvorenog civilnog društva, demokratske alternative, kulture dijaloga, i sl. Trebalo bi da su čvrsti u svojim uvjerenjima i da su ih spremni odbraniti u svakom debatnom konfliktu. Intelektualac se cijeni po sposobnosti da brani svoje mišljenje i porazi tuđe. Ima nešto što se zove intelektualni izazov. Zar može biti većeg izazova nego poraziti štetočinu koja se gadi četi javnih ličnosti?

Komesar je, s druge strane, iskazao spremnost da svoje mišljenje sučeli s pojavama koje se gade bosanskim patriotima, iz stotine razloga. Prvi od njih je činjenica da se danas iza ideje bosanstva skrivaju s-h agenti iz Karađorđeva, koji su plaćeni da sataniziraju i nacionalizmom proglašavaju bošnjačko zalaganje za ravnopravnost. Postoji bezbroj primjera na kojima se može dokazati da su SDP, Krug 99, njihovi intelektualci i neovisni mediji, tek plaćenici Bg&Zg, zaduženi za šminkanje nastavka genocidne agresije nad Bosnom i Bošnjacima.

Po njihovoj klevetničkoj logici stvari, Komesar bi trebao pripadati toj rigidnoj, minderskoj, nacionalističkoj loži, koja zazire od otvaranja karata, jer je ranjiva na istinu. Ali, Komesar ne bježi od istine. Kako stvari stoje, od istine i dijaloga bježe oni što su vatreni zagovornici demokratije i otvorenosti. U protivnom, pojavila bi se makar jedna glava koja bi osjetila intelektualnu obavezu da javnosti objasni zašto je Komesar: gadan.

Odgonetka je jednostavna: oni su se, braco, ukakali. A kako bi sakrili vonj svog intelektualnog kukavičluka i moralnog peksinluka, izmislili su da je Komesar: gadan. Ko o čemu, currwa o poštenju.

Camarade, we are tottalny wollovy!

Baš istog dana kada se pojavio Ozrenkin tekst, Krug 99 je objavio saopćenje u kome je – osudio govor etničke netolerancije i mržnje na čijem su se tapetu našli nezavisni mediji. Po njima – nacionalisti huškaju preko svojih udarnih pesnica, Dnevnog avaza, Ljiljana, Waltera, Patriota…, i pozivaju na odstrijel svega što je nezavisno u svom stavu i mišljenju. Upravo je Krug 99 bezbroj puta posvjedočio gnjecavu ovisnost o mišljenju svoje s-h ideološke centrale u SDP-u, odakle se napajaju i svi tzv. neovisni mediji u Sarajevu. O tome smo pisali.

Skupština Kruga 99, sa koje je izdato ovo ofrlje saopćenje, pokazala je o kakvoj se neovisnosti radi. Iako je lažno saopćeno da su – ovog puta, članovi Kruga, uglavnom kritički govorili o sebi – iz priloženog se vidjelo da su svi mislili jednopartijskom glavom. To što su kukamakali zbog manjka donacija, nije kritički govor. To je priznanje da su plaćenici, koji, po sopstvenom izvještaju – nisu ostvarili ambiciozni program zbog umanjenja donatorskih i drugih prihoda. A mi smo sve nešto mislili da ono to rade nošeni lahorom entuzijazma, kao pravi partizani.

Kritički govor nije ni dio izvještaja u kome se – izažava razočarenje debaklom prilikom promocije Revije slobodne misli (glasila Kruga 99) u Beogradu i Banjoj Luci, na koju nisu došli ni naši beogradski prijatelji koje smo ugostili u Sarajevu. Kritički govor bi se dogodio da je neko od prisutnih ustao i kazao: Drugovi, mi smo totalni volovi! Takav stav bi se lako odbranio, jer se samo volovima može dogoditi da godinama po Sarajevu goste beogradske prijatelje, a da ih ti prijatelji izignoriraju k’o zadnje šuše. Uprkos tome što je Revija neslobodne misli činila takve mazoherije, poput one da reisa Cerića optuži za ubistvo porodice Anđelić, u Beogradu i Banjoj Luci se nisu pojavili prijatelji da im izraze zahvalnost. Promocije su, jednostavno, propale. Taj strašni šamar sarajevskom intelektualnom čmaru, veoma je smiješan.

Cellnery osstayu cellnery

Krug 99 je saopćio da su neki sarajevski listovi i četnički list Patriot – udarne pesnice nacionalista. To je isto? Mi koji smo jedini promovirali ideju o ukidanju mononacionalnih stranaka, o ukidanju entiteta, o zakonskoj zabrani nacionalizma, isti smo kao i oni što i danas veličaju nacističke zlekovine genocida. Krug 99 nikada nije ni riječ kazao u prilog mogućnosti da se u Izborni zakon uvrsti odredba da sve stranačke liste moraju biti multietničke, po popisu iz 1991. Niti je ikada ičim podržao Tužbu BiH protiv SCiG, kao jedinu realnu mogućnost da se BiH vrati u svoje legitimno referendumsko stanje. Valjda je jasno zašto Krug 99 nas poistovjećuje s četnicima?

Gojko Berić je, zalutavši u Krug 99, upitao: Ko će razobličiti filozofiju naše palanke, po cijenu izopćenja? A šta je izopćenje? To kad 20-tak palanačkih filozofa s gađenjem odbija dijalog s izopćenim? Ili to kad beogradski pederi odbiju ugostiti svoje sarajevske kelnere?

Walter, Br. 103, 16. III 2004.

Na današnji dan

Kalendar

Mart 2004
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Kategorije