Oslobođenje

U slavu sopstvene smrti

Kakav je to intelektualizam koji nema ni šta vidjeti ni šta reći?
Nacionalističko stranačko organiziranje nesrodno je ustavnom pravu na konstitutivnost i ravnopravnost bh. naroda! Zahvaljujući retrogradnim Pravilima i propisima OSCE-a zadržan je apartheid u kome će nacionalisti gospodariti pravima “manjina”. Šta može očekivati Bošnjak u krajevima gdje vladaju HDZ ili SDS? Ove stranke su u osnovi nacistofilijske; nastale su za potrebe s&h genocidne hegemonije, ali i kao odgovor na suicidno okupljanje Bošnjaka oko SDA; ravnopravnost naroda od njih je udaljena koliko i Jevreji od Hitlera. Ilustrativa je mnogo… Prije neki dan ni Radišić ni Jelavić građanima islamske vjere nisu čestitali početak Ramazana. Takav primitivizam spram katoličih i pravoslavnih blagdana dosad nije izrazio ni jedan bošnjački funkcioner. Ova dvojica članova Predsjedništva BiH zanemarili su i Dan državnosti države čiji su najviši funkcioneri. Zašto se čuditi tome?
Dokle god u BiH bude moguća vladavina nacionalista, nema haira od ove zemlje. Kakva demokratija, povratak, ekonomija, integracije… Izborni sistem koji podržava nacionalističku politiku suprotan je ne samo Odluci o konstitutivnosti, već i općim pojmovima demokratije i humanosti. Legalizirani nacionalizam ubistven je za BiH, o čemu svjedoči rugoba naše bliske prošlosti i sadašnjosti. Povijest ove zemlje u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata nudi uvid u ključeve mira i blagostanja: državni antinacionalizam je jedina ideja na kojoj može opstajati i prosperirati ova zemlja slavenskih različitosti. Umjesto uvažavanja povijesnog iskustva, mi već deset godina imamo izborni sistem koji je posve suprotan državnim i društvenim interesima BiH. Upitno je što taj sistem podržavaju stranci, koji dolaze i zemalja odakle se transparentno izvozi demokratska pamet. OSCE je imao otvorene ruke da Pravila i propise prilagodi Odluci o konstitutivnosti, čime bi nametnuo obavezu da stranačke liste moraju biti multietničke. OSCE je počinio brojna kršenja Ustava, s rezultatom betoniranja s&h etnonacionalnih tvrđava. To je stvorilo dalekosežne pa i konačne posljedice. Šta na to kaže naša akademska javnost?
Na kraju hetfe sastali su se po navici ugledni intelektualci iz Kruga 99. Jedan broj njih posluje za međunarodne organizacije. Ovaj put su zborili o tome “šta očekuju od novih vlasti”. Izgleda da su se i njima, kao i ambasadoru Beriju, pričinile demokratske promjene. Na koje to “nove vlasti” misle uglednici iz Kruga 99? Na HDZ i SDS? Mršave promjene dogodile su se tek na ovih 24 odsto bh. teritorije, što je jedva četvrtina bh. cjeline. Kako bi to dva-tri politički preporođena kantona u FBiH mogli ostvariti “dugoročnu strategiju ulaska BiH u NATO, EU i Vijeće Evrope”? Nikako. Pa otkud onda potreba ovim intelektualcima da govore o jednoj nepostojećoj temi, i još pride da smišljaju blagodeti koje će nam donijeti izmišljena “nova vlast”? Kakav je to intelektualizam koji kao u doba Centralnog komiteta nema šta vidjeti ni šta reći? Zar je moguće da toliko pametnih ljudi ne uočava degenerativnost politike OSCE-a, koja je temeljni uzročnik jačanja separatističkih opcija HDZ i SDS? Umjesto da bh. intelektualci otvore kritičku raspravu o zlim učincima izbornog inžinjeringa OSCE-a, da evropskim vladama ponude brojne i neoborive dokaze o sumnjivom prekrajanju Pravila i propisa – događa se da bosanski intelektualizam pjeva u slavu sopstvene smrti.
Ukoliko ova zakupljena intelektualna anemija nastavi podupirati i legitimizirati procese koji razjedaju budućnost BiH, izboriće si status saučesnika u ostvarenju projekta iz Karađorđeva. Između Izetbegovićeve proračunate izjave: “spavajte mirno rata neće biti”, i demokratskih uspavanki u čast OSCE-a – nema bitne razlike. Obje ninalice, smrtovanke, izrečene su u vrijeme crnih oblaka nad BiH, koje bi prije običnika trebali vidjeti narodni metereolozi. Ali ni jedna pamet nema garanciju na moral i patriotizam. Na ovdašnjem buvljaku divljeg kapitalizma prodaje se sve.
Šta bismo radili ako ne bi vjerovali da će uprkos okovima obmane vaskrnuti iskrena i odvažna intelektualna svijest bh. ljudi. U vjeri da se domovinom ne trguje, ta svijest će uspostaviti zdrav kritički odnos prema projektu kremiranja multietničkog bića BiH. Iako je mnogo rečeno o nacionalistima, o toj kugi valja govoriti nad kolijevkama. Dosad je malo rečeno o strancima koji ničim konkretnim nisu dokazali da im treba vjerovati: pet godina poslije Dejtona, Karadžić i Boban su zdraviji nego ikad. Dosad je najmanje rečeno o bh. intelektualnom potencijalu koji se zlodano zagubio u sitnom poslušničkom šićaru, a ponajviše u brlogu zla i melanholije. Kako osloboditi i probuditi intelektualni otpor antibosanskom projektu? – temelno je pitanje naše budućnosti.

“Oslobođenje”, kolumna Diwanhana, 05. XII 2000.

Na današnji dan

Kalendar

Decembar 2000
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Kategorije