Oslobođenje

Bilježnica

Gradačac je u minulom ratu bio jedan od najvećih gradova stradalnika. Pretrpio je 45 bombardiranja neprijateljske avijacije, udare pet raketa zemlja-zemlja, na desetine hilajda granata. U prosjeku je na grad dnevno padalo oko 1000 projektila. Po završetku rata ovaj slobodni grad je bio gomila ruševina.
Nekoliko godina poslije Gradačac je probeharao. Obnovljen je. Vraćen mu je epitet jedne od oaza bosanskohercegovačke i bošnjačke duhovnosti. Gradačački književni susreti već dvije godine okupljaju naše istaknute književnike i kulturne poslanike. Gradačački “Preporod” po bogatstvu programa i sadržaja prevazilazi mnoge veće kulturne sredine. U društvu koje na žalost smatra da je kultura jalovi bunar bez dna, obezbijediti, kao u Gradačcu, materijalnu podršku za bogatstvo kulturnih sadržaja – čini se istinskim podvigom. Prepoznali su to mnogi uglednici našeg kulturnog i duhovnog života koji su posljednjih godina s radošću dolazili u ovaj grad, promovirali knjige, držali tribine i družili se sa gradačačkim autorima ovog kulturnog lječilišta.
Kada bi svakog od tih nekoliko stotina kulturnjaka koji su pohodili Gradačac upitali koga pamti kao spiritus movens gradačačke kulture, nedvojbeno bi naveo ime agilne, ljubazne i produhovljene intelektualke Sadete Subašić. Priroda u našim “provincijama u pozadini” rijetko iznjedri ženu u kojoj se sabiru osobine vrhunskog intelektualca, evropskih manira, bošnjačke tradicije, sposobnosti i bespoštedne marljivosti. Sadeta je bila i više od toga. Postala je nekom vrstom zaštitnog znaka gradačačkog nama, jer je umjela i htjela da profinjenim evropejskim manirom predstavlja grad, u njemu ili van njega.
Do 1993. Sadeta je u opakim ratnim uvjetima učila djecu bosanskom jeziku. Tada joj je ponuđeno da preuzme oblast kulture i obrazovanja u općinskoj administraciji. Jedno vrijeme je bila i pomoćnik načelnika, te je obavljala i druge poslove značajne za grad. Već nekoliko godina je predsjednica BZK “Preporod”. U poslijeratnom periodu je obezbijedila prisustvo stranih donatora koji su iz ruševina obnovili sve gradačačke škole i neke objekte kulture. Ne vrijedi najbrajati sve pojedinačne projekte koji su realizirani upornošću Sadete Subašić. To ne može stati u novinski tekst. U svakom segmentu obnovljene gradačačke duhovnosti ima neslućeno mnogo Sadetine snage i predanosti.
Nedavno je Sadeta Subašić dobila otkaz. Otpuštena je s posla. Zašto? Promijenila se vlast.

“Oslobođenje”, kolumna Diwanhana, 12. XI 2000.

Na današnji dan

Kalendar

Novembar 2000
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhiva

Kategorije