Oslobođenje

Bunar tišine

Samo će Hrvati u Domu narodu imati zastupnike iz svih kantona FBiH
Zašto OSCE i OHR srljaju da izbore sprovedu po Pravilima i propisima koji su u suprotnosti sa “konačnom i obavezujućom” Odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda? Zahvaljujući tome u naredne dvije godine BiH će imati sistem vlasti koji neće odslikavati ravnopravnost svih bh. naroda. Federacija BiH će ostati bošnjačka i hrvatska, a Republika Srpska – srpska. I ne samo to: uvođenje višečlanih izbornih jedinica će betonirati etnonacionalne citadele u krajevima gdje su demokratske i humanističke promjene najpotrebnije. Do narednih općih izbora, koji će valjda biti sprovedeni u skladu sa Odlukom Ustavnog suda – mnogo toga će ostati isto, ili postati gore.
Javnost je još u maju prepoznala čudnovato nakaradne poteze Misije OSCE u BiH. Baš na ovoj stranici provaljen je dotad tajno pripremani plan podjele BiH na izborne jedinice. Umjesto da poslanici za Parlament FBiH budu birani sa cijelog prostora, kako je bilo dosad, uvedeno je da svaka od 12 jedinica bira svoje predstavnike. Tako je pospiješena etnonacionalna regionalizacija, jer federalni poslanici neće predstavljati Federaciju, već svoju avliju. …Kao da federalni zakoni imaju 12 lica. “Dani” su pod naslovom “Lagana smrt” tada objavili da bi “najnoviji propisi OSCE-a mogli nagore promijeniti budućnost ove zemlje”. “Svako usitnjavanje glasačkog tijela u BiH dovodi u pitanje njen identitet, jer izborne jedinice znače potenciranje etničkog principa. Nacionalno monolitni blokovi poput SDS-a ili HDZ-a tako dobijaju i zakonsku zaštitu. Ovakav izborni sistem osuđuje ovu zemlju na političku smrt” – pisali su “Dani”. I drugi listovi su u junu objavili tekstove kojima se ukazuje na posljedice koje će proizvesti neustavne izmjene Pravila i propisa PIK-a. Glas javnosti se utušio u bunaru tišine.
Posljednji pokušaj da se zaustavi etnicizirano izborno parčanje zbio se u julu na Ustavnoj komisiji Parlamenta FBiH. Samo je osam članova došlo na sjednicu, a 13 se zagubilo u čudnim okolnostima. Ranija saglasnost članova Komisije oko upitnosti mandata OSCE-a da sprovodi izbore i neustavnosti promjena Pravila i propisa, rasplinuta je prijetećim pismom Visokog predstavnika. “Parlamenti entiteta moraju se bez izuzetka u potpunosti povinovati Pravilima i propisima PIK-a. Svaki pokušaj potkopavanja autoriteta OSCE smatrat ću opstruiranjem Dejtonskog sporazuma” – napisao je članovima Ustavne komisije V. Petrič i time im otkrio njihov marionetski identitet. Ljudi su se, dakako, razbježali. Komisija je poslije u kvorumskom sastavu zasijedala po drugim pitanjima, ali niko nikada nije pomenuo Informbiro.
Prije neki dan OSCE je priredio novo iznenađenje političkoj budućnosti BiH. Smišljeno je da se Pravila i propisi PIK promijene utoliko što će Dom naroda Parlamenta FBiH imati po 30 Bošnjaka i Hrvata i 20 predstavnika iz reda ostalih. Da se oslonio na Odluku Ustavnog suda ambasador Beri je mogao sastav podijeliti u korist tri konstitutivna naroda. Na nedavno održanom okruglom stolu o implementaciji Odluke o konstitutivnosti, ambasador Beri je izjavio: “Postoji rizik da ćemo provedbom Odluke stvoriti skuplji sistem vlasti”. (!!?) Vjerovatno zbog “skupoće” OSCE ne kani da Skupština RS postane dvodomna, tako što bi imala Dom naroda u kome bi ravnopravni bili i nesrpski stanovnici ove zemlje.
Iako su Hrvati iz HDZ-a najbučniji glede & unatoč promjena u Domu naroda, čini se da su smijerni Bošnjaci istinski gubitnici izborne akrobatike. Nazočna kalabuka o “opredjeljenju ili istrebljenju” koju je digao HDZ uzrokovana je paranojom da bi hrvatski predstavnici mogli biti nadglasavani. Ali, ko kaže da će svi Hrvati biti iz HDZ-a?
Neustavno kresanje broja poslanika u kantonalnim skupštinama dovelo je do topljenja procenta predstavnika drugog naroda koji bi trebao biti delegiran u Dom naroda. Dogodilo se tako da jedino Bošnjaci neće imati svoga predstavnika čak iz tri kantona sa hrvatskom većinom. Ranije su iz Posavskog i Livanjskog kantona bila delegirana po dva Bošnjaka. Kantoni 2, 8 i 10 imaju po 21, 23, odnosno 25 poslanika, a da ni za jednog Bošnjaka nije rezervirano mjesto u Domu naroda. S druge strane, iz kantona 5, koji broji 25 zastupnika, kao i kanton 10, predviđeno je mjesto za hrvatskog zastupnika. Hrvati će imati zastupnike iz svih kantona FBiH, a Bošnjaci iz sedam.
Ovogodišnje promjene Pravila i propisa PIK-a u dva navrata su ugrozile političku ravnopravnost bošnjačke nacije. Prvo, kada je uvođenjem višečlanih izbornih jedinica rasparčano biračko tijelo, čime su blokirane promjene u kantonima odakle su Bošnjaci isparili. Drugo, kada su Bošnjaci odstranjeni kao politički predstavnici iz tri kantona u Federaciji.
Napredujemo? O, yes, Baznija.

“Oslobođenje”, kolumna Diwanhana, 24. X 2000.

Kalendar

Oktobar 2000
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Kategorije