Oslobođenje

Više se vjeruje Bešlagiću

(Selim Bešlagić: “Fatmir Alispahić je u najtežim vremenima za Tuzlu imao hrabrosti i snage da uradi prave stvari”)

Ne vrijedi polemizirati s pojavama koje nemaju snage za polemiku pa dijalog svode na neistine i uvrede. Koliko samo tuge kipti iz javne uvrede da Fatmir Alispahić ima “bolesne mentalne projekcije”?!! Koliko iz svih drugih bljuvotina koje su čelnici “Kameleona” uputili na moje ime, a da ničim nisu dotakli temu rasprave. …Prije bih ostavio pero nego nekoga počastio tako impotentnim “argumentima”.
Naravno, mi ne možemo biti sugovornici, iz različitih smo krajeva duhovnog svijeta. No, ipak živimo u istom vremenskom prostoru. Zbog javnosti koju dijelimo ne mogu ostati po strani kad je riječ o uvredama i lažima kojima sam počašćen.
O onome što sam radio govorili su i pisali mnogi ugledni bh. intelektualci. Čiji god govor da izdvojim bio bi dostatna odbrana moje malenkosti od ovih bljuvotina. Budući da se moji “hagiografi” bave ratnim periodom, mislim da je zbog konteksta najbolje čuti šta je gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić govorio o Fatmiru Alispahiću prije četiri godine, u avgustu 1996. godine.
Selim Bešlagić: “ (…) To suglasje bilo bi neostvarivo bez ljudi koji su htjeli, smjeli i umjeli u pravo vrijeme na pravi način medijski artikulisati politička nastojanja lokalne vlasti i osjećanja građana Tuzle. Ovdje prvenstveno mislim na tuzlanskog književnika i novinara Fatmira Alispahića. Možda mu mogu zamjeriti na peru oštrijem nego što treba, možda se mogu i ne slagati s nekim postavkama, ali ne mogu poreći da je u najtežim vremenima za Tuzlu imao hrabrosti i snage da uradi prave stvari. Neko će to zvati građanskom hrabrošću, neko odanošću profesionalnoj etici, a ja bih ipak rekao da je sve to normalno za čovjeka, za pisca, koji voli svoj grad i svoju zemlju. (…) Vrijedi spomenuti njegovu ideju i inicijativu za osnivanje Foruma građana Tuzle, institucije koja će kasnije postati jedan od prepoznatljivih simbola ovoga grada. Vrijedi spomenuti upornu Fatmirovu borbu za bošnjaštvo, u vrijeme kada su lokalni muslimanski ideolozi u cijelosti negirali bošnjaštvo i proglašavali ga definitivno mrtvim. Vrijedi pomenuti Fatmirovu borbu za reafirmaciju antifašizma, kao kontinuiteta borbe za slobodu BiH. Vrijedi pomenuti Fatmirovu ideju za osnivanje Građanskog alternativnog parlamenta BiH. Vrijedilo bi pomenuti mnogo više od ovoga, a što govori o djelu Fatmira Alispahića u ovim za očuvanje bosanskog identiteta Tuzle teškim i neizvjesnim vremenima. (…) “
Na kraju, čini mi se da nije baš pametno nekoga tek tako javno oljagati i reći da ima “bolesne mentalne projekcije”. Narod kaže: s kim si takav si. Ipak je Bešlagić punac vlasnika Radio-Kameleona.

Oslobođenje, Tribina, 2. VIII 2000.

Na današnji dan

Kalendar

August 2000
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arhiva

Kategorije