Oslobođenje

Pristojna Petričeva uvreda

Visoki predstavnik W. Petrisch je članovima Ustavne komisije uputio ultimativno i prijeteće pismo, te poručio “da se nada da će im to pomoći da nađu odgovor na pitanja” o ustavnosti mandata OSCE-a.

Jučer je (utorak) trebala biti održana sjednica Ustavne komisije Parlamenta FBiH s ciljem zauzimanja stava o pitanju ustavnosti mandata OSCE-a i predstojećih općih izbora. Od 21 člana samo se osam pojavilo na sjednici Komisije, koja je zbog neispunjenog kvoruma otkazana.
Da li je nedolazak članova Ustavne komisije uzrokovan objektivnim okolnostima, ili je pak rezultat pritisaka kojima su članovi Komisije bili kolektivno i pojedinačno izloženi od nekoliko međunarodnih zvaničnika? Viši zamjenik šefa Misije OSCE-a g-din Dieter Woltmann je tako na zasijedanju Komisije u kvorumskom sastavu (3. VII 2000), kada je bilo izvjesno da će se donijeti mišljenje o ustavnoj neutemeljenosti Pravila i propisa OSCE-a, izgovorio sljedeću rečenicu: “Najstrožije vas upozoravam, nemojte donositi preuranjene odluke”. Nakon toga zakazano je naredno zasijedanje Ustavne komisije, a u međuvremenu je pripremljen teren za blokadu rada. Kao tačka na “i” stiglo je pismo visokog predstavnika W. Petrischa, tempirano dan prije zasjedanja Komisije.
U Petrischevom pismu postoji nekoliko navoda koji, najblaže rečeno, bivaju u upitnom odnosu spram ustavnih odredbi. Petrisch piše “kako bi pojasnio nekoliko pravnih pitanja koja su trenutno predmetom razmatranja Komisije”: – “Prvo, uopšte nije sporno da OSCE ima mandat da rukovodi izborima koji će se krajem ove godine održati u BiH” – piše Petrisch, iako od 1996. OSCE nema ni dejtonsko ni ustavno uporište za mandat za sprovođenje izbora. Petričsch kaže da “mandat OSCE proističe direktno iz Anexa 3 Opšteg okvirnog sporazuma za mir i obnavlja se za svake izbore odlukom Vijeća za implementaciju mira”; međutim, ogromna je razlika između “implementacije mira” i vaninstitucionalnih prekrajanja bh. ustava i Dejtonskog sporazuma.
Sljedeća Petrischeva tvrdnja je netačna: “Drugo, Pravila i Propisi su u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine”. Najkraće rečeno, Pravila i propisi krše ustave BiH u pogledu: višečlanih izbornih jedinica, otvorenih listi, broja poslanika u kantonalnim skupštinama, mandata poslanika na svim parlamentarnim nivoima, depozita za učestvovanje na izborima, itd., o čemu je “Oslobođenje” detaljno pisalo u broju od 4. jula, a što dosad nije opovrgao niko od međunarodnih glasnogovornika.
Treći i četvrti pasus Petrischevog pisma više podsjećaju na neka bivša vremena, nego li na upute koje bi trebale da doprinesu profilaciji demokratskog ambijenta u BiH. Dvije Petrischeve rečenice su posebno indikativne: “Stoga se Parlamenti Entiteta moraju bez izuzetka u potpunosi povinovati Pravilima i Propisima Privremene izborne komisije”; “Svaki pokušaj potkopavanja autoriteta OSCE i PEC ću smatrati pokušajem opstruiranja Dejtonskog Mirovnog sporazuma”. Valja uočiti primjernu autokratsku pismenost međunarodne administracije koja ni parlamentima, ni političkim strankama, a možda ni javnosti – ne uvažava pravo na vlastito mišljenje o aspektima kršenja Dejtonskog sporazuma i ustava BiH od strane OSCE-a. …Da ne govorimo o ustavnoj obavezi parlamenata da štite ustav i njegove odredbe.
Politički subjekti o čijoj sudbini odlučuje OSCE činjenično su ucijenjeni i prisiljeni začepiti usta pred posve izvjesnom sumnjom u ustavnost Pravila i propisa OSCE-a. Visoki predstavnik je bio nedvosmislen kada je poručio da bi se čačkanje po ovom pitanju moglo tumačiti kao “potkopavanje autoriteta OSCE i PEC i opstuiranje Dejtonskog sporazuma”. Traženje od Parlamenata da se “bez izuzetka u potpunosti povinuju” nečemu čemu se ne bi povinovali, jer ih zakonska obaveza i moralno osjećanje upućuju na drukčije mišljenje – zapravo je marionetizacija političkog života u BiH. Ako je to već tako, onda bi bilo ispravno da međunarodna zajednica pored prava preuzme i obaveze i odgovornost za postdejtonske procese u BiH.
Posljednja rečenica Petrischevog pisma je, u odnosu na sve gore poručeno, pristojna uvreda digniteta članova Ustavne komisije. Visoki predstavnik kaže: “Nadam se da će vam ova informacija pomoći da nađete odgovor na pitanja koja su pred vama”.
Sudeći po ultimativnim navodima pisma – odgovori su nađeni. Ali izvan Ustavne komisije i Parlamenta FBiH.

“Oslobođenje”,Kolumna Diwanhana, 19. VII 2000.

Kalendar

Juli 2000
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhiva

Kategorije