Izdvojeno naslovna TV emisije

Tuzlak mr.sc. Fatmir Alispahić u regionalnom TV forumu o Ivi Andriću

 

U novoj epizodi serijala “Čiji je naš?” videćete kako Srbi, Bošnjaci i Hrvati gledaju na jednog nobelovca sa ovih prostora – Ivu Andrića? Ekipa emisije pošla je putem Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, obišla mesta na kojima je živeo – Višegrad u kome je nobelovac odrastao, Beograd u kome je živeo i radio, i Herceg Novi gde je gradio kuću sa suprugom Milicom, i kako je govorio – provodio najlepši period života. Čućete anegdote iz njegovog života, ali i odgovor na pitanje iz naslova ovog formata – “Čiji je naš Ivo Andrić?”.

“Priču o Ivi Andriću počeli smo u rodnom mu Travniku, tu iz njegove krštenice, po prvi put sam videla da se zapravo zvao Ivan, a ne Ivo. Takođe, saznajemo i da je on slučajno rođen u Travniku, u koji se tek kasnije vraća i piše najznačajnije delo o ovom gradu “Travničku hroniku”, ali i fantastičnu pripovetku o vezirovom slonu”, pojašnjava autorka i voditeljka emisije Aleksandra Tolj Ružić, i dodaje:

“Kroz ovu epizodu posebno preispitujemo pogled bošnjačkih, srpskih i hrvatskih intelektualaca na njegovo delo. Razgovarali smo sa Davorom Kristićem koji je napisao ‘Hroniku jednog beščašća’, delo koje kritikuje život i rad, posebno Andrićeve stavove, sa novinarom Fatmirom Alispahićem, koji sagledava pogled na bosanske muslimane u Andrićevim delima, ali i sa Muharemom Bazduljem koji, na neki način, kroz ovu epizodu replicira drugoj dvojici sagovornika.”

https://www.nezavisne.com/magazin/tv/Ciji-je-nas-Ivo-Andric/830880

Tuzlak mr.sc. Fatmir Alispahić u regionalnom TV forumu o Ivi Andriću

Na današnji dan

Kalendar

Maj 2024
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Kategorije