Afere Polemike Pamfleti

SAOPĆENJE ZA JAVNOST u povodu neistina koje je iznijela Bošnjačka nacionalna fondacija

Povodom Saopćenja Bošnjačke nacionalne fondacije objavljenog 11. novembra, osjećam se pozvanom da ukažem na neistinite tvrdnje vezane za projekat Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima koji Fatmir Alispahić i ja, u saradnji sa ekipom profesionalaca realiziramo preko Udruženja Digi.ba.

Naime, od sredstava koja su prikazana na uplatnicama doznačenim na Udruženje Digi.ba NITI JEDNA KONVERTIBILNA MARKA nije isplaćena niti Fatmiru Alispahiću niti meni! Ta sredstva, koja su donirana od strane privatnih donatora, preko računa SBK i BNF, usmjerena su za rad profesionalaca kao što je prikazano u sljedećoj tabeli:

Opis posla Iznos
Prikupljanje podataka za scenarije digitalnih priča 500+porez
Snimanje režija besplatno
Snimanje studio besplatno
Snimanje glumica 1000+porez
Putni troškovi snimanje 215
Narator off 200+porez
Muzika 500+porez
Web dizajn 800+porez
Web hosting i domen 220
Prevod na engleski jezik 680
Montaža i compositing digitalnih priča besplatno

Iz navedenog se može vidjeti da su članovi produkcionog tima Projekta radili ili besplatno ili za znatno niže honorare od komercijalnih, te na taj način dali svoj doprinos ovom važnom nacionalnom projektu. Također smo bez naknade dobili na raspolaganje ekipu i opremu studija za snimanje, čija bi komercijalna cijena premašila kompletan iznos spomenute donacije. Dosadašnji rad na Projektu, čija će prva faza, uprkos finansijskim problemima, uskoro biti završena, biće predstavljen u povodu Dana državnosti BiH, a biće navedena i imena donatora.

Tužno je da za tri godine Svjetski bošnjački kongres i Bošnjačka nacionalna fondacija nisu za ovaj projekat doznačili više od 6200KM, čime se ne mogu pokriti ni troškovi prve faze projekta (17000KM), a Muzej genocida im je bio glavni adut pri skupljanju donacija po dijaspori.

Pored rada na Virtuelnom muzeju genocida za koji smo potpuno besplatno uradili reklamnu kampanju i trailere, Fatmir Alispahić i ja smo besplatno za SBK uradili i niz video radova kao što su:
• 5. april – Dan oslobođenja Sarajeva
• Republika Srpska – uvreda za sve antifašiste
• Trailer za dokumentarni film Bošnjaci u Andrićevu svijetu
koji se mogu pogledati na youtube kanalu VMGenB.

Veoma je ružno da se ovako iznose neistine o bošnjačkim intelektualcima koji su radili besplatno za projekat SBK, a koji su na listu za odstrijel dospjeli jer su se usudili postaviti pitanje o transparentnosti trošenja doniranih sredstava.
Smatram pozitivnim da se u ovoj cijeloj medijskoj raspravi najzad počelo razgovarati jezikom argumenata, pa je za očekivati da će SBK i BNF ovako transparentno predstaviti račune i za sve druge donacije i projekte.

van. prof. dr Selma Rizvić,
predsjednica Skupštine Digi.ba

Kalendar

Oktobar 2015
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhiva

Kategorije