Afere Polemike Pamfleti

Zahtjev za zaštitu građanskih i profesionalnih prava novinara Fatmira Alispahića

Savez novinara BiH

Vijeće za štampu

Poštovani,
List “Front slobode” od 16. II 2001. na dvije stranice je objavio moju privatnu e-mail prepisku sa novinarom Alosmanom Huseinovićem, koji živi u Holandiji, a do koje je “došao uz pomoć tuzlanskih hakera”. Počinjeno je krivično djelo!
Prošlo je više od deset dana a da se nisu oglasili ni Policija, ni Javni tužilac, ni katonalni i općinski organi vlasti u Tuzli. Iako sam uredno prijavio kršenje svojih građanskih prava i upozorio ih da je počinjeno krivično djelo.
Imam razloga i dokaza da sumnjam da su u činjenju ili dopuštanju činjenja ovog krivičnog djela sudjelovali najviši općinski i kantonalni zvaničnici. Analiza koja sljedi to nepobitno dokazuje.

Da li su guverner TK Selim Bešlagić i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović poznavali hakere, dakle počinioce krivičnog djela, i da li su sami sudjelovali u nezakonitom i kažnjivom djelu pa makar i tako što počinioce krivičnog djela nisu prijavili Policiji? Šta se događa ako su Bešlagić i Imamović neprijavljivanjem počinilaca krivičnog djela saučestvovali u krivičnom djelu?
Činjenice govore sljedeće…
Zaštićeni svjedok D.K. može potvrditi da je guverner Bešlagić još 7. februara znao za navode iz moje privatne pošte.
No najubjedljiviji dokaz je snimak Bešlagićeve izjave za Radio “Slobodna Evropa”, u petak, 16. februara 2001.
Bešlagić: “Šok! Šok! Jednostavno ja pretpostavljam da je ovo, imam za ovo i kopije, evo vidim i kopiju, što znači da je to stvarno, da su hakeri provalili, ali je to šok…”
U privatnom razgovoru sa suprugom Selima Bešlagića, gospođom Amirom Bešlagić, saznao sam da je Guverner TK dobio od hakera moju privatnu poštu. Postoje svjedoci.
Zanimljivo je uporediti izjave koje je u javnosti davao novi načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.
U petak, 16. februara, Imamović je pod naslovom “Šokiran sam i zbunjen” za “Jutarnje novine” dao sljedeću izjavu: “Još nismo zauzeli službeni stav, mada smo svi zatečeni i šokirani. (…) Mogu reći da sam neprijatno iznenađen. Vidim da smo svi bili nedovoljno oprezni”.
Načelnik Imamović je u nedjelju 18. februara u “Dnevnom avazu” objavio svoj sedmični dnevnik, a u srijedu, 14. 2. je zapisao: “U jučerašnjoj frci mi rekoše da postoje i pismeni dokazi”.
U “Jutarnjim novinama” od 20. februara piše: “U jučerašnjoj službenoj izjavi načelnik Tuzle, Jasmin Imamović je rekao kako je dobio čvrste garancije od svih zaposlnih u Općini da niko od njih nije kontrolisao Alispahićevu elektronsku poštu”.
Pitanja su sljedeća: Kako se Imamović mogao šokirati u petak, kad je još u utorak čuo da postoje pismeni dokazi? Ako već niko u Općini nije provaljivao u Alispahićev kompjuter, ko je onda Imamoviću rekao da postoje pismeni dokazi?
U intervjuu za Tuzlansku televiziju, u srijedu 14. februara, na dan kad je izabran za načelnika, Imamović je rekao da će se “uskoro sve saznati”.
Treba znati i to da šifru za ulazak u Alispahićev kompjuter zna samo općinski Sektor za informacione sisteme, tj. dva službenika.
Da je privatna elektronska pošta F.A. provaljena u Općini Tuzla, i da to nisu učinili hakeri, dokazuje i izvod iz saopćenja DOO”Delta”: “Zaključno sa 20.02. 2001. godine NIJE došlo do bilo kakvog upada u server elektronske pošte firme dELTA. Adresa fatmir@delta.com.ba nije ni na koji način bila podložna napadima niti neovlaštenom čitanju”.
Osim toga, postoji nekoliko zaštićenih svjedoka koji bi mogli potvrditi da je načelnik Imamović najavljivao da treba čitati naredni broj “Fronta slobode”, što znači da je znao šta će se pojaviti.
Poštovane kolege, Vi znate da su po zakonu sve informacije transparentne i javne. Time je neutemeljena i zlonamjerna tvrdnja da je neko u Općini Tuzla mogao biti “krtica”. Svi dokumenti u Općini Tuzla su javni; ako postoje tajni dokumenti onda je to protuzakonito; u Press centru, tj. Sektoru za informisanje, koga vodim već osam godina, postoje samo informacije koje su svakako javne.
No, načelnik Imamović tvrdi: “Svi smo bili nedovoljno oprezni”. Guverner Bešlagić tvrdi: “Govorili su dugo vremena da postoji krtica u Opštini Tuzla”.
Zašto su “iznenađeni i šokirani” Bešlagić i Imamović kad u prepisci koja je protuzakonito objavljena nema ništa što bi ukazivalo na besmislene tvrdnje da sam iznosio (svakako javne) informacije? Da li Bešlagić i Imamović time tvrde da postoje i tajne informacije?

Principijelno ja ne želim komentirati svoju privatnu poštu, jer je privatna, ali i zbog sljedeće činjenice: Onaj ko provali u nečiju privatnu poštu taj može i da je oblikuje i dopisuje!
Ipak, u mojoj privatnoj prepisci koju je protuzakonito objavio “Front slobode” ne može se pronaći išta od onoga što ovaj list u uvodu i tv džinglu na FS-3 tvrdi. Nemoguće je opravdati tvrdnju načelnika Imamovića: “Hakeri otkrili morbidnu prepisku čovjeka koji plaću prima u Općini”. Šta je “morbidno”? Itd, itd.

Ni guverner Bešlagić ni načelnik Imamović u svojim izjavama nisu osudili počinjeno krivično djelo. Oni su služe rezultatima počinjenog krivičnog djela da bi nanosili štetu mojoj ličnosti. Ne reagira ni Javni tužilac. Time se legaliziraju oblici policijske države.

Kao novinar tražim da zaštitite moja građanska i profesionalna prava.

S poštovanjem
Fatmir Alispahić

28. II 2001.

Na današnji dan

Kalendar

Februar 2001
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Arhiva

Kategorije