Walter

Bošnjaci sa žutim trakama

Kakva nam je fajda od Bošnjaka u policiji i pravosuđu koji su kopije Alibabe Mumije?

Sjeća li se iko događaja od prije mjesec-dva kada je visoki predstavnik Pedi Ešdaun optužio SDA da vrši pritiske na policijske organe? Kako bi to SDA mogla vršiti pritisak na kadrove koji su, u značenju hunte, ostali iza bivše vlasti, kao i na policijske komesare koje postavlja međunarodna zajednica? Miletić & comp. su odgovorni SDP-u, a ne SDA-u. Ešdaun je najavio da će ponuditi konkretne dokaze o ovim pritiscima, ali nije održao obećanje. U međuvremenu, zaboravili smo cijeli slučaj, i uletili u novi, sličan.

Ya samm, maycco, inddiyanacc

Međunarodna politika u BiH je obznanila da SDA vrši pritisak na pravosuđe zbog postavljanja devet pitanja na osnovu kojih se vidi da su Bošnjaci neravnopravni u sudstvu, tužilaštvu i policiji. Saopćenje SDA je vrlo pristojno, ali dovoljno ubitačno, čim su međunarodni zvaničnici u BiH počeli panično lagati i ljagati, tvrdeći da je legalni zahtjev za poštivanjem ustavom zagarantirane bošnjačke jednakopravnosti nekakav pritisak na pravosuđe.

Na njihovu žalost, nema nikakvog pritiska, imaju tačne činjenice koje svjedoče da je međunarodna politika u BiH konačno razotkrivena u namjeri da od Bošnjaka stvori građane drugog reda, reklo bi se, evropske indijance. Mudro je što je saopćenje SDA zasnovano na pukim činjenicama, a ne na optužbama. To je intonacija koja trpi samo konkretne odgovore, a ne histerične curwallucke, tipa: pritisak na pravosuđe. Dakle, kako se moglo desiti da u pravosuđu i policiji u RS nema ni jednog Bošnjaka ni na jednoj čelnoj poziciji? U krajevima sa bošnjačkom većinom, Srba i Hrvata ima i viška, u odnosu na popis iz 1991.

Ono što SDA nije saopćila jeste da su Bošnjaci svedeni na status Jevreja u Hitlerovoj Njemačkoj. Jedina je razlika u tome što Bošnjake još uvijek, ponovo, niko ne trpa u konc-logore i ne ubija. Sve ostalo je isto: narod bez ljudskih prava, bez predstavnika u policiji i pravosuđu, bez prava na slobodu kretanja (za razliku od Hrvata koji imaju okupatorske ausweise), bez ekonomskog potencijala, sa perspektivom da putem zakona o otimanju bošnjačke imovine ostane bukvalno na koferu… …Kao i Jevreji, kod Hitlera. Za nekoliko godina Bošnjaci ne samo da su strpani u geto, već se i u tom getu progone od okupatorskog, ipak krstaškog, pravosuđa. Što reče Fahrudin Đapo, samo nam još fale žute trake oko rukava.

Slicku swoyu ljubbim

Štetna je teza o ugroženosti ma kojeg naroda – rekao je jedan multivitamin. Šta ako su Bošnjaci istinski ugroženi? Šta ako to nisu nacionalistička naklapanja, nego realnost? O tome, zar ne, ne treba govoriti, jer je štetno, jer potiče međuetničku konfrontaciju? Krivi su oni što argumentirano ukazuju na bošnjačku potlačenost, a ne kreatori zavjere koji su Bošnjake doveli u tu poziciju.

Govor istine može smetati samo političkim i novinarskim prostitutkama.
Za nas indijanisanje Bošnjaka nije ništa novo. Ravno prije tri godine mi smo nagovijestili apartheidsku strategiju OHR-a i OSCE-a. Naveli smo da tadašnji IPTF namjerava instalirati haos na teritoriji sa bošnjačkom većinom, kao faktor pritiska na iseljavanje Bošnjaka. Pod njihovom kontrolom ovdje je ubačena najjeftinija droga, uvezena je trgovina bijelim robljem, osokoljeno je ulično nasilje… Šta radi reformirana policija? Nečinjenjem podržava haos! Zašto sve ovo nije tematizirano mnogo prije, kada su se pojavili prvi nagovještaji konačnog cilja?

Odgovor je jednostavan: mečka je zaigrala pred Avazovim vratima. Cenzura nad najjačim bh. medijem ponukala je brojne estradne zvijezde naše politike da se uključe u odbranu Avaza. Da budemo načisto: nisu oni to učinili zato što vole Avaz, već zato da bi im slika izišla u novinama, i danas, i sutra. Jer, da nije tako, da je riječ o iskrenoj zabrinutosti zbog okupacije pravosudnog sistema, pa valjda bi se i prije napada na Avaz čula koja riječ protesta. Oko 300 bošnjačkih kadrova procesuirano je u montiranim procesima, montirana je Pogorelica, tzv. Alžirska grupa je poslana u smrt, ali svi oni na kamari nisu marketinški rentabilni za naše estradne političare.

Ne može se iskreno osuđivati napad na Avaz, a prešutati genealogiju policijske države Lagumdžijine hunte. Iza montaže Pogorelice i iza procesa Avazu stoje isti zlikovi. Isti oni koji su u avgustu pokušali kriminalnim putem svrgnuti legalno izabranu vlast nad Bošnjacima. Avaz se tome suprotstavio i sada plaća cijenu. U ovom ozbiljnom sukobu djeluje licemjerno braniti Avaz a zaobići kontekst u kome se zlo događa.

Copyright of the Munjoguzz

U toj dodvoračkoj ishitrenosti dogode se i takve strateške greške da se upadne u zamku prebrojavanja Bošnjaka na funkcijama, a da se ne razumije jednostavna istina da – svaki Bošnjak u pravosuđu i policiji mora biti veći krstaš od patrijarha i pape da bi tu uopće mogao biti. S druge strane, za srpske i hrvatske kadrove je preporuka ako su služili u vojnim huntama Radovana Karadžića i Mate Bobana. Zaboravljeno je da u Sarajevu postoji i jedan broj srpskih i hrvatskih sudija koji su više odani bosanskoj ideji nego ma koji Bošnjak koji je funkciju debelo platio izdajom profesije i patriotizma. Njih treba izdvojiti, štititi i poštivati.

Na kraju, kakva nam je fajda od razmnoženih kopija Alibabe Mumije? Brojčana neravnopravnost jeste indikator, ali nije suština. Suština je da pravosuđe i policiju drži hegemonistička srpsko-hrvatska Lagumdžijina hunta. Njihov cilj je uništenje Bosne i Bošnjaka.

Walter, Br. 97, 23. XII 2003.

Na današnji dan

Kalendar

Decembar 2003
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Kategorije