Walter

Ocvala ruža SDP-a: Glavni izborni dokument SDP-a krcat je lažima i glupostima

Ideju demokratskog socijalizma bi trebalo ugraditi u ustav BiH, jer je biće Bosne ovisno od socijalne pravde, solidarnosti, jednakosti, općenito, strateškog forsiranja društvene plemenitosti. Divlji kapitalizam je suprotstavljen prirodi Bosne, jer razgrađuje dobrotu u samim narodima, a kamo li među njima. U bosanski organizam je ubrzigano otuđenje, kao uvozna, leukemična krv. Bosnost hlapi sa odumiranjem socijalizma u našim svakodnevnim, povolovljenim životima.
U postkomunističkom karavaktu Bošnjacima su vladale dvije stranke, SDA i SDP, čije bi platforme trebale biti srodne uvidu u bh. ovisnost od demokratskog socijalizma. SDA se onomad filovala islamom, koji je sazdan od socijalne pravde, ali je otvorila šlajbuk za privatizacijsku pljačku i degradaciju radništva. SDP je ideju socijaldemokratije oblatio tajkunskim razvratom u svim pozama.

Yglla and loccomotiwa
SDP se izrodio u trgovačku stranku, koju jedino prošlost veže sa izvornom idejom SDP-a. Laganje sebe generira i laganje drugih. Time je moguće tumačiti manifestaciju laži u glavnom predizbornom dokumentu Predsjedništva SDP-a. U po deset tačaka je navedeno šta je k’o biva SDP, a šta vlast nacionalnih stranaka.
U desetercu samohvale SDP je slagao sljedeće: da je osigurao ustavnu ravnopravnost svih naroda u BiH; osigurao 100% pokrivenost bh. granice; učinio BiH ravnopravnim partnerom susjedima; vratio dvije trećine izbjeglih; ukinuo paralelizme, itd. Fascinantna je drskost autora ovog dokumenta, jer providnim lažima potcjenjuju zdrav razum javnosti. Idemo redom…
Kakva, bolan, ustavna ravnopravnost!? Objavljene su stotine tekstova u kojima je temeljito objašnjeno da je SDP uništio Odluku o konstitutivnosti; umjesto dosljedne primjene, SDP je Odluku otvorio za raspravu i degradirao ideju konstitutivnosti; SDP je zaslužan što je Republika Srpska dobila demokratsko odjelo, a zadržala genocidnu suštinu.
Kakva, bolan, pokrivenost granice?! Svaki čitalac dnevnih novina zna da je bh. granica šuplja k’o sir iz crtanih filmova. To što na glavnim prelazima mlatara bh. zastava, ne znači ništa za desetine nepokrivenih prelaza, kojima prolaze i igle i lokomative. SDP bi, kao vlast, morao znati da je u istočnoj Bosni, u dužini od 15 km, bh. granica pomjerena u unutrašnjost, kako bi Radovan Karadžić mogao rahat landarati.
Kakva, bolan, ravnopravnost sa susjedima?! Mi nismo ravnopravni ni na 24 odsto bh. teritorije, jer nas ravnopravniji susjedi pokupovaše budzašto. Ko ne vjeruje, nek’ dođe u Tuzlu da vidi šta su sve smahnuli multikulturni Hrvati. Dalje, RS na 49 i HB na 27 odsto bh. teritorije i dalje su na bg&zg konopcu. U tom kontekstu, državna ravnopravnost BiH prema susjedima, prava je smijurija. I to zahvaljujući SDP-u koji je, kao marioneta OHR-a, vodio s&h, a ne bosansku politiku.
Kakav, bolan, povratak prognanih? Etničko čišćenje se nastavlja kroz organizirano preseljavanje (ne)prognanih Bošnjaka u prekookeanske zemlje. Idući korak je oduzimanje državljanstva bh. raseljenicima, tj. Bošnjacima. Na istom fonu je i izopćavanje bh. dijaspore iz glasačkog prava, a što je skuhano u karakazanu MVP Zlatka Lagumdžije. Povratak je glupava zamisao sve dok se ne demontira apartheid na 76 odsto bh. teritorije.
Na kraju, kakvo, bolan, ukidanje paralelizama?! Čak i tamo gdje SDP suvereno vlada postoje paralelni tokovi novca, kao što je pretvaranje poreza u reket koji se isplaćuje državnoj mafiji. O s&h ekonomskim suverenitetima ne treba ni govoriti. Otiđite u Grude da vidite gdje je Sarajevo.

Crwenna Yubllexa
U onom drugom, kritičkom desetercu, SDP optužuje nacionalne stranke da su: pravile tri nacionalne državice, uvele vize građanima BiH, uspostavljale specijalne veze s ciljem razgradnje BiH, podijelile FBiH, poslale na ulicu branioce BiH, itd. Ožeži!
Vojne hunte S&H su genocidom pravile nacionalne državice, a ne Predsjedništvo RBiH, u kojem je bilo više članova SDP-a, nego SDA. Samim tim što je ARBiH štitila sve bh. građane, a što su četnici i ustaše čistili po dva bh. naroda, državni organi RBiH se ne mogu svrstati u navedeni kontekst nacionalnih stranaka. Vize nisu uvedene za građane BiH, već samo za Bošnjake, budući da Srbi i Hrvati imaju pasoše rezervnih domovina. Za specijalne veze sa Hrvatskom, glasali su i poslanici SDP-a u Parlamentu FBiH, čime su legitimizirali iste veze RS i SRJ. Ako je tačno da su SDA i HDZ podijelile FBiH, onda je jednako tačno i da SDP nije ništa učinio da spoji podijeljeno; izopćavanjem pobjedničkog HDZ-a iz izvršne vlasti u FBiH, HDZ-u je ostavljena lokalna vlast na 27% bh. teritorije. Na kraju, zahlada: SDP je glup! Evo: SDP tvrdi da su nacionalne stranke na ulicu poslale branioce BiH (Sic!). Otkad su to četnici i ustaše branioci BiH?!! Drugo, znano je da se pomamno deložiraju samo borci ARBiH. A i to da je pomama deložacija došla sa dolaskom SDP-a na vlast.
Ova kroki-analiza glavnog izbornog dokumenta SDP-a svjedoči o mentalnoj i moralnoj retardiranosti onih što bi da vladaju i u naredne četiri godine. SDP je za dvije godine obolio od svega od čega vlast može oboliti. I od sujete, jakako. Svjedoči o tome budalasata reakcija SDP-a na čestitku koju je osnivač SDP-a Nijaz Duraković, u ime socijaldemokratske opcije BiH, uputio Gerhardu Šrederu za izbornu pobjedu. SDP bi da bude eksluzivni vlasnik socijaldemokratije, kao i SDA bošnjaštva. Socijaldemokratija i ubleha ne idu zajedno.
Tragično je što se nesuđena državotvorna ideologija BiH, koju je baštinio SDP, izrodila u brlog kriminala, izdaje, laži. Socijaldemokratija je danas sve ono što nije SDP. Ona je san koji tek treba dobro zasanjati.

Br. 64, 2. X 2002.

Na današnji dan

Kalendar

Oktobar 2002
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arhiva

Kategorije