Walter

Mudžahedin Bušov sin

Zapad će, strateškim izazivanjem opravdanog bošnjačkog gnijeva, pokušati da izmisli radikalni islam u Bosni. Bošnjački intelektualci su historijski odgovorni za odbranu Bošnjaka od ove klevete.

Nakon izručenja tzv. alžirske grupe, premlaćivanja demonstranata u Sarajevu i saopćenja Alijanse da je sve bilo po zakonu – uništenje Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine postaje sve opipljivija stvarnost! Budući da se bošnjačke institucije ne suprotstavljaju agresiji, moglo bi se zaključiti da je prva rečenica ovog teksta paranoična laž. Na žalost, hiljade dokaza svjedoče da fizički, kulturno, ekonomski nestajemo, i da će se fašisti iz Alijanse sve okrutnije razračunavati sa kusurom bh. patriotizma. Laž nisu ove činjenice, laž su institucije i pojedinci koji sebe formalno određuju bošnjaštvom i islamom! Laž su, jer ovo nije vrijeme za šutnju i šićar, već za borbu i istinu!

***

Sudeći po apolitičnoj drogiranosti bošnjačkih institucija – Bošnjaci ne postoje. Hrvatska Alijansa nas je u privatizaciji opljačkala do gole kože, a da se nikakav gazija-mislilac nije dosjetio da je trebalo na vrijeme okupiti bh. ekonomsku pamet i izgraditi strategiju. Ne zbog bošnjačke, već zbog bosanske budućnosti, koje nema bez ekonomski, a time i politički, ravnopravnih Bošnjaka! Mogla se ta pamet još prije godinu dana okupiti oko Bošnjačkog dijaloga, ali su svi u tom pokretu vidjeli opasnost za svoju palanačku žabokrečinu. Umjesto da Bošnjaci do danas imaju mrežu kritične intelektualne mase, koja bi iznjedrila konsenzus o neupitnim interesima, Bošnjaci imaju tek ove virtualne institucije. To što VKBI okuplja penzionere, to što Preporod ima tamburašku sekciju, to što IZ misli od Bajrama do Bajrama – ma to nema veze sa stvarnošću! Opipljivi ataci traže konkretno djelovanje.
Zbog mutavosti bošnjačkih institucija, protesti u Sarajevu su tumačeni, kao djelo islamskih ekstremističkih organizacija. Oni koji su demonstrirali najmanje su krivi za to. Zašto se tamo nisu našli ugledni bošnjački intelektualci? Zašto nije proteklih dana organiziran okrugli sto, potpisivanje peticije, press konferencija, ili ma koji drugi vid javnog suprotstavljanja bošnjačke inteligencije zlu koje je počinjeno? Zato što smo svoju genetsku manu pretvorili u vrlinu, pa sabur mećemo tamo gdje mu nije mjesto. Sabur je potreban kad je priroda jača od insana, a ne da bi insan bio hajvan. Državni zločin koji je obilježio protekli mjesec bošnjačke je institucije stavio na dosad najveću kušnju. No, umjesto da postoje, tamo se jeo kadaif.
Stvarnost nam je gora nego što to na površini izgleda. Bošnjački um se ne bavi ni površinom, očitošću, a kako bi tek sofisticiranom mrežom višeslojne dejtonske agresije. Bošnjački um ne tangiraju svakodnevni gubici, u vidu privatizacijske pljačke ili preseljavanja ljudi. Da li se posljednjih mjeseci sastala bošnjačka pamet – da analizira i uspostavi strategiju naspram krstaške binladenizacije Bošnjaka, čiji je cilj da se ojačaju s&h separatističke pozicije; naspram procesa gušenja medijskih i dijaloških sloboda, nakon što nas je uzjahala Alijansa; naspram činjenice da je policijski aparat u Sarajevu okupiran od Hrvata, među kojima ima i bivših ustaša? Itd. Ne, u Bošnjaka nema dijaloga, nema borbe, ima samo sudbina. To je osobina kukavica.

***

Kome onda isporučiti hipotezu o strateškom pokušaju Zapada da proizvede novu radikalizaciju Bošnjaka? Amerika danas štanca svoje tzv. neprijatelje, da bi imala protiv koga ratovati, jer je bez toga neostvariva deamerikanizacija i boljševizacija SAD. Afganistan je tek predjelo. Slijede Irak, Somalija, pa i Iran. Bošnjaci su visoko rangirani na listi kandidata.
Zapadni stratezi su i 1992. znali da Bošnjaci nisu radikalisti, da vole sex, pivo & rock’n’roll. Zato su nam držali embargo na oružje, kako bi stvorili stanje očaja, u kome je dolazak mudžahedina logičan slijed. No, mudžahedini su u BiH došli preko Hrvatske, uz podršku Zapada. Baš kao što je i Bin Laden instaliran zapadnom voljom. Mi smo imali nesreću da bošnjačka politika ništa od ovoga ne razumije. Ako je slika radikalnog islama u Bosni 1992. trebala Zapadu kao opravdanje za politiku iz Karađorđeva, ta potreba je danas drukčije namjene. Američki imperijalizam čezne za Afganistanom u Bosni. Ali, Bošnjaci loču, drogiraju se i prevrću više nego ikad. Kako od pijanih i veselih Bošnjaka napraviti radikalne islamiste? Lijepo, odglumit će ih neko drugi.
Sjećamo li se Radovlja kod Visokog? Prije koji mjesec SFOR je pretersao ovo selo. Naši demokratski mediji to su prećutali. Na udaru vojnog prepada, hapšenja, ispitivanja, pretresanja, pred uperenim američkim puškama, našli su se bošnjački civili, vjernici, starci, žene i djeca! Pet američkih vojnika je uperilo cijevi u Seada ef. Goraliju i spriječilo ga da dođe do džamije i klanja akšam. Amerikanci su upali u kuću porodice Valjevac, i tamo na namazu uhapsili 80-godišnju staricu Munibu! Hodali su joj po kući u čizmama, istrgli telefonski kabl, odlijepili itisone sa stepenica… Američki prevodilac je preko megafona urlao: Predajte se!
Šta je, dakle, cilj ove gluposti? Odgovor je istoznačan i na pitanje o procesu tzv. alžirskoj grupi. Zašto je američkim lutkarima trebalo da marionetskim procesom u Sarajevu potcrtaju nevinost uhapšenih? Mogli su ih, u skladu sa kaubojskim zakonima, sami odmah uhapsiti i sprovesti na Kubu. Jer da im je stalo do procesa u Sarajevu, do legaliteta, do poštivanja procedure, poštivali bi i Odluku Doma za ljudska prava. Ne! Cilj i ove predstave je bio izazivanje gnijeva kod Bošnjaka, kako bi se proizveo medijski utisak o radikalnom islamu u Bosni. Tlačenje nena i djedova u Visokom nije proizvelo nikakvu reakciju. Ovo drugo jeste. Baš u traženom, vizuelnom, mudžahedinskom, pakovanju. Za to su krive bošnjačke institucije i intelektualci. Jer dokle god pustimo da se o bošnjačkim pitanjima govori bez učešća bošnjačkih institucija i prvaka – dotle ćemo biti ono što drugi hoće.
Dakle, da vidimo koji će se to bh. uglednici okupiti da napišu protestno pismo američkom Predsjedniku zbog sumanutog trpanja Bosne i Bošnjaka u kontekst tzv. islamskog terorizma?

“Walter”, br. 44, 6. II 2002.

Kalendar

Februar 2002
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Arhiva

Kategorije