Ljiljan

Ko su najopasniji teroristi?

Borci Armije RBiH su najopasniji teroristi.

Na web stranici Tuzlaneta sprovodi se istraživanje javnog mnijenja o terorizmu, a pitanje glasi: Ko su najopasniji teroristi? Moguća su tri odgovora: ustaše, četnici i islamski fundamentalisti. Gotovo 45% ispitanika je odgovorilo da su to islamski fundamentalisti. Sjajno! Borci Armije RBiH su metnuti u isti koš sa četničkim i ustaškim teroristima, i još su pride označeni kao islamski fundamentalisti! U kontekstu američkih događaja sataniziranje bh. Armije kao terorističke i fundamentalističke ima značenje ublažavanja četničkih i ustaških zločina u BiH. To je dio iste one strategije Alijanse za promjene koja je prije koji mjesec bh. Armiju označila kao fašističku falangu. Nevjerovatno izgleda da su neki domaći mamlazi zloupotrijebili američku tragediju kako bi bijes prema (islamskom) terorizmu preusmjerili na Armiju RBiH, lažno optužujući njene borce kao islamske fundamentaliste i teroriste. U kontekstu medijskih uticaja, to je danas gore nego biti i tročetnik i troustaša. Otud su islamski fundamentalisti, tj. borci bh. Armije, po sudu javnosti – najopasniji teroristi! I, da ne bude zabune, ustaštvo i četništvo su bh. teroristička pojava, tako da islamski fundamentalizam u ovoj anketi nema koga drugog označavati nego treću stranu u sukobu, tj. Armiju RBiH. Najgore bi bilo misliti da se ovakve stvari događaju igrom slučaja i nesmotrenosti.

Orwellovci trče počasni krug Još malo o Tuzlanetu. Na ovom webu postoji forum gdje se slobodno, bez otkrivanja identiteta, vode diskusije na razne teme. Veoma žive rasprave vođene su u povodu terorističkog napada na SAD. Pojavili su se i monstrumi koji su iskazivali radost zbog masovnog pogubljenja hiljada nedužnih ljudi. Ta manjina luđaka potušena je glasom razuma ostalih diskutanata koji su valjano razdvojili tragediju od rasprave o ispravnosti američke politike prema Palestincima i drugim potlačenim narodima.
Međutim, vlasnici Tuzlaneta su prvo pustili ljude da se ispucaju, a onda su ih obavijestili o sljedećem: “Mnogi na našim forumima misle da su neuhvatljivi. Tuzlanet je isporučila IP adrese ljudi koji su slavili na našem forumu”. Kome? Policiji? Amerikancima? Dakako, užasno je to što je neko slavio ljudsku tragediju. Ali, nije kriv taj što je slavio, već onaj koji mu je omogućio da javno slavi ljudsku bol. Izgleda da počinje orvelovska trka za novo dokazivanje nove podobnosti.

Ljiljan“, br. 453, 24. IX 2001.

Kalendar

Septembar 2001
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arhiva

Kategorije