Intervju

Predizborni poziv na džihad

Anketni list: Miting Aktivne islamske omladine u Sarajevu

DANI: Kako komentirate demonstracije održane 17. marta i kako gledate na sve učestalije pozive, ponovljene i ovom prilikom, na globalni ideološki obračun u koji je, na pomenutom skupu, inkorporirana i gospođa Madeleine Albright?

ALISPAHIĆ: Demonstracije Aktivne islamske omladine su nemoralna zloupotreba tragedije čečenskog naroda u svrhu promocije panislamističkih ideja. Neke islamske zemlje su se isto tako naslađivale bošnjačkom tragedijom, jer su u muslimanskom umiranju prepoznali šansu za jačanje političkog islama. Izetbegović nikada ne bi dobio Nagradu za unapređenje islama da Bošnjaci nisu uspavani, pred eutanaziju. Panislamizmu, jednostavno, treba genocid nad muslimanima, jer ta ideologija počiva na mezarjima, prošlim i budućim. (I srpski nacizam je začet kao nekrofilija, nosanjem kostiju nekakvog Lazara) Riječ je o antimuslimanstvu, jer se panislamskim kontekstom blokiraju svi drugi koji bi željeli pomoći Čečenima. Pita li se iko zašto je stradanje Bošnjaka okončano tek 1995. godine, i koliko je akcija Svijeta bila blokirana ovdašnjom javnom nakanom da se stvori prva šerijatska država u Evropi?!! Panislamizacija čečenske tragedije je najgora usluga Čečenima. Iz pozicije žrtve oni postaju simbol militantnog islama, a to nema nikakve veze sa civilima koji stradaju pred ruskom genocidnom armadom. Ključno je pitanje: da li panislamistima odgovara nastavak čečenske tragedije, koja će trajati onoliko dugo koliko se bude tumačila kao “obračun sa islamom”, a ne kao obračun sa humanizmom?

Panislamizam u BiH ima svoju jasnu i profiliranu genezu. Dovoljno je vidjeti džamije u kasarnama Armije BiH pa uočiti paradigmu bošnjačkog poraza. Čak bi se dale pretpostaviti i bošnjačke, dakle muslimanske žrtve ovih antibošnjačkih, dakle atnimuslimanskih ideja. Dalo bi se prepostaviti i koliko bi nas ova pojava, na čijoj se meti sad našla i časna g-đa Albright – mogla koštati u budućnosti.

Budući da je izvjestan pad izetbegovićevštine, za očekivati je da ćemo se vrlo brzo suočiti sa problemom kakav već ima Hrvatska sa ustašama koji ponovo djeluju iz ilegale. Ove snage su utemeljene na isključivosti, totalitarizmu, mržnji prema drugima, a posebno prema svojima koji drukčije misle… Tu je mnogo mladih, besposlenih i nezaposlenih ljudi, koji su pod okriljem isključivosti iznašli sebe. Treba se plašiti, jer ova negativna energija bi se mogla izroditi u terorizam.

DANI: Šta mislite o pozivima na džihad protiv Zlatka Lagumdžije, Senada Pećanina i nezavisnog magazina Dani?

ALISPAHIĆ: Kada bi Aliju Izetbegovića pitali o tome, on bi vjerovatno rekao da djeca nisu ništa opasno mislila. Pokušajmo to shvatiti onako kako je rečeno. Svaki od njih sebe vidi kao neprikosnovenog pravednika, kakav je u njihovoj svijesti ajatolah Homeini. Svaki od njih bi bio sretan kad bi imao moć da ispali fetvu, kakvu je Homeini ispalio protiv Ruždija. U jezgri te nakane je primitivna želja za teroriziranjem drugih: sredstvo je islam, a žrtve su “antimuslimani”. Oni ne žele da znaju da je opstanku Bošnjaka, a time i islama u Bosni, potrebniji i korisniji Lagumdžija (šta god i ja osobno mislio o njemu), nego Alija Izetbegović. No, problem je što oni ne razmišljaju bošnjački, time ni muslimanski.

Ipak, te momke ne treba satanizirati. Treba ih pozvati na dijalog. Treba im pokušati objasniti da civilizacija opstaje na dijalogu, a ne na isključivosti. Treba im pomoći, prije nego što počine kakvo zlo.

(U anketi su sudjelovali: Edhem Bičakčić, Safet Oručević, Atif Purivatra, Safet Halilović, Nermina Kurspahić, Mustafa Mujezinović, Halid Čaušević, Srđan Dizdarević, Sead Fetahagić, Nijaz Duraković, Sejfudin Tokić, Haris Pašović, Mahir Žiško, Zlatko Topčić, Rasim Delić, Enver Kazaz, Nermina Jašarević, Muhamed Filipović, Faris Gavrankapetanović, Selim Bešlagić)

Magazin DANI, br. 147, 24. III 2000.

Kalendar

Mart 2000
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Kategorije