Intervju Izdvojeno naslovna

Alispahić: Ne mrzim migrante, njih koriste trgovci ljudima i neprijatelji BiH

Pisac i autor brojnih tv i emisija na youtubeu Fatmir Alispahić sutra se izjašnjava o krivici po optužnici Državnog tužilaštva da je posredstvom svog portala Antimigrant širio i podsticao mržnju i napade na migrante. Za Patriju kaže da njegov portal nastavlja sa radom jer iskreno vjeruje da neko mora ukazivati na opasnosti koje se kriju iza migrantske krize i upravljanja njom na način kako se to čini u BiH. Njegov stav je da sve može dovesti i do scenarija u kojem bi podjela BiH postala realnost.

Patria: Gospodine Alispahiću, sutra se izjašnjavate o krivici po optužnici za poticanje i širenje mržnje prema migrantima, iz vaših prvih reakcija da se naslutiti kako ne osjećate krivicu?

– Podizanje ove optužnice je nevjerovatan udarac na slobodu govora i demokratski poredak. Na žalost, ja sam prvi Evropljanin koji je nakon pada komunizma optužen za delikt mišljenja. Stvar je složenija kad se zna da sam član Društva pisaca, autor desetine knjiga i filmova, stotine emisija. Od 1983. godine, kada je ovdje osuđen pisac Džemaludin Latić, ja sam prvi pisac za kojega Državno tužiteljstvo traži zatvorsku kaznu od godinu dana. Društvo u kome se pisci zbog mišljenja šalju u zatvore ne može biti zdravo i normalno. Budući da sam neovisan od politike i centara moći, ne očekujem podršku iz društvenih jazbina, ali, ovo društvo ne može pobjeći od činjenice da se povratak delikta mišljenja događa svima nama.

Patria: Bilo je puno kritika za Antimigrant.ba, jeste li očekivali da će sve završiti optužnicom, s obzirom da Vas je SIPA ispitivala?

– Nisam očekivao, jer je u mojoj izjavi za SIPA-u, kao i u mnogim materijalima, sve detaljno objašnjeno. Sve što sam radio bilo je u interesu zakona i sigurnosti građana. Ne mogu da vjerujem u toliko nemanje pameti i kompasa, pa čak pomislim da ovo neko svjesno od pravosuđa pravi cirkus. Doduše, samo u jednoj pretpostavci ovaj košmar ima logiku, a to je mogućnost da su trgovci ljudima toliko duboko zagazili u državu, da danas sa državnih pozicija progone one koji se zalažu za legalizam i sigurnost građana.

Patria: Znači ne osjećate se krivim?

– Ponuđeno mi je da priznam krivično djelo, a ja to ne mogu učiniti, ne samo zbog sebe, već zbog svih naših žrtava migrantskog nasilja, zbog građana kojima su migranti popalili i opljačkali kuće, a nadasve zbog porodice Berović, čiji je sin i brat Jasmin ubijen od strane migrantskih bandita. Ovo je odbrana našeg prava na sigurnost i legalizam. Idemo u proces, o kome ću objaviti knjigu i snimiti dokumentarni film, da za sva vremena ostane zabilježeno kako je pravosuđe jedne države rehabilitiralo verbalni delikt, s ciljem da progoni pisca koji se zalaže za legalizam i sigurnost.

Patria: Na teret vam se stavljaju teške kvalifikacije o migrantima, da su pripadnici ISIL –a, da ih treba zatvoriti u logore…Da li se moglo suptilnije ukazati na vaše strahove da se jedno humanitarno pitanje zloupotrebljava?

– Niko ne može poreći da je ulazak desetine hiljada vojno sposobnih muškaraca u BiH koincidirao sa porazom i rasipanjem terorističkog ISIL-a. Koliko mi je poznato čak je bilo i akcija sigurnosnih agencija u kojima su iz BiH deportovani migranti koji se povezuju sa terorizmom. Zar nije realna opasnost za jednu državu kada joj desetine hiljada ljudi prelaze granicu bez identiteta, a pri tome smo svjedoci da mnogi ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja, a kriza se veže za rat u Siriji.

Isto tako, reisu-l-ulema i Islamska zajednica u BiH proganjaju tzv. paradžemate, naše ljude sa našim ličnim kartama, a s druge strane drže hutbe u kojima nam preporučuju da je vjerska obaveza prihvatati lica o kojima ne znamo ništa, osim da su mladi muškarci, koji se kreću u grupama, opijaju se, napadaju na našu sigurnost i imovinu. Evo, čak i ako izmaknemo tu kvalifikciju o ISIL-u, niko ne može reći da je normalno kad organi jedne države upuste desetine hiljada vojno sposobnih muškarca da bez kontrole tumaraju našim naseljima. Dobro je da je veliki broj migranata danas u kampovima, što je bila i moja ideja kada sam pominjao logore i da tamo imaju svu potrebnu njegu, ali i ograničeno kretanje.

Patria: Niste jedini koji je javno kod migranata vidio karakteristike vojnih formacija, a jedino vi odgovarate?

– Bivši komandant Štaba Petog korpusa Mirsad Selmanović je kod mene u Defteru hefte govorio o tome da se tzv. migranti kreću u vojnim formacijama, da imaju vojničko držanje, pretpostavio je mogućnost da im se preko noći helikopterom odnekle može spustiti oružje, i da se začas možemo naći u stanju okupacije. O tome sam i ja mnogo pisao. Pravo je čudo da o tome šute vrli antiteroristi, oni koji su Bošnjacima godinama pakovali tzv. islamski terorizam.

Patria: Šta to govori?

– To govori da je ovo projekat koji je usmjeren protiv Bošnjaka, tim prije što se migranti trpaju samo na bošnjački životni prostor. Čini se da imamo reprizu uvoza mudžahedina 1993. godine, koji su nam donijeli ogromne štete, za račun onih koji su ih uvezli. Bošnjacima ne treba Afganistan u Bosni, jer nas to udaljava i od Bosne i od Evrope, postajemo putujući muslimani, u percepciji koja se ovako pravi. Dodik danas može slobodno reći mi nećemo migrante, čak ih je nazvao ološem, ali to ne smije reći ni jedan bošnjački zvaničnik, jer su dio ove zavjere protiv našeg naroda.

Patria: Jeste li baš morali javno pozivati Bošnjake da se organizuju i brane, u optužbi se kaže i da napadaju migrante?

– Nema ničeg normalnijeg od poziva narodu da se brani ako je napadnut. Naš narod je bivao napadan od migranata, ali mediji potaknuti donacijama su o tome šutjeli. Uskoro će se pojaviti knjiga pod naslovom „Hronika migrantskih napada u BiH“, pa ćete vidjeti stotine i stotine fizičkih nasrtaja, paljevina, pljački. Neka nam onda ti mediji objasne kako su mogli prešutjeti sve te činjenice.

Kako bi to iko mogao pozvati da se iz čista mira napadaju nekakvi ljudi?!  Nisam “pozivao na linč migranata”, ali jesam pozivao narod da brani sebe i svoju imovinu, pozivao sam na legalističko samoorganiziranje „kroz institucionalnu mrežu MUP-ova i Civilne zaštite“, usljed činjenice da organi sigurnosti nisu mogli, htjeli ili smjeli zaštititi živote, mir i imovinu bh. građana. Sintagma “napad na migrante” odnosi se na odbranu od nasilnika i pljačkaša, a ne na napad na nedužne ljude.

Neko ko bi “pozivao na linč migranata”, sigurno ne bi, poput mene, za migrante tražio „humanitarni tretman, hranu i zdravstvenu zaštitu, sve do njihovog povratka u njihove zemlje“. Ovdje je zlonamjerno izvučeno iz konteksta nešto što se lahko obara kontekstom u kome je rečeno. A bilo je to vrijeme ogromnih pljački i napada od stane migranata.

Patria: Vi ne odustajete od teze da se migrantska kriza zloupotrebljava i da se iza nje krije velika opasnost za opstojnost BiH?

– Zvaničan stav Ministarstva sigurnosti je da su migranti sigurnosna prijetnja. Kako neko ko je sigurnosna prijetnja može istovremeno biti napaćeni muhadžir koji reisa Kavazovića podsjeća na bošnjačke žrtve genocida? Dotle se išlo u ovoj poganoj namjeri, da se naše žrtve genocida zloupotrijebe kako bi se Bošnjacma zamaglila pamet. Radi se o podvali, zloupotrebi vjere i humanitarnosti, kako bi se prikrila trgovina ljudima i opasnost za bh. građane. A sve u ime korupcije.

Opasnost koja prijeti BiH prema mom mišljenju je veća od poziva za  „napade na migrante“. Mislim da desničarskoj Evropi treba islamistička baba-roga pod zidinama Beča, jer je Sirija daleko da bi se prosječan Evropljanin prepadao, tako da je moja pretpostavka da bi ovaj parking za migrante mogao uskoro planuti, po sirijskom ili afganistanskom modelu, Bošnjaci će u egzodus, ISIL će biti pobijeđen i opet nekud preseljen, kao putujuće pozorište, a Bosna će konačno biti pocijepana po dogovoru iz Karađorđeva.

Zašto bi u protivnom srpsko-hrvatski kadrovi u sigurnosti i pravosuđu blagonaklono upuštali ilegalne migrante na bošnjački životni prostor?! Bošnjačka kleropolitička mafija to radi za pare, da jami pare, prodaju narod i pobjegnu, ali, ovi to rade sa trajnim interesom realizacije dogovora iz Karađorđeva.

Patria: Opet prozivate Islamsku zajednicu, a već ste im se zamjerili zbog mišljenja da rade netransparentno, posebno s novcem, da li je ova optužba opomena za to?

– Većina ljudi, evo, i na društvenim mrežama, smatra da je ovo odmazda SDA i Islamske zajednice. Ja to gledam po strukturaloj liniji. Islamska zajednica je marionetska organizacija, za koju bi se moglo pomisliti da njome danas komanduju obavještajne službe.

Od hajke na tzv. paradžemate, s ciljem zavađanja Bošnjaka, preko optuživanja Bošnjaka za tzv. nasilni ekstremizam, meni je to potpuno jasno. Islamska zajednica je ključna poluga u operaciji naseljavanja ilegalnih migranata među Bošnjake, gdje se koristi vjerski sentiment i iskustvo ratne traume kako bi Bošnjaci bili slijepi kod očiju. Bošnjaci sigurno ne žele da postanu afro-azijsko ostrvo u srcu Evrope.

Dakle moj angažman je direktno pogodio glavno uporište ove zavjere. A što se tiče kriminala u Islamskoj zajednici, koji se realizira pod zaštitom ovakve države, kao što su prodaje vakufa i mezaristana, to je doseglo tačku nakon koje slijedi ili propast ili reforma. Prvi korak na putu reforme je da se Islamska zajednica oslobodi od bandita i da prestane biti servis SDA i Bakira Izetbegovića.

Patria: Davno ste, čini mi se 2005. godine bili u sličnoj situaciji, samo sa drugim akterima, kada ste izrazili bojazan da ćete biti uhapšeni, pa se nameće pitanje da li je opasno govoriti istinu?

– Te godine bila je jedna slična hajka na mene, ali ne od države, već od islamofobičnih medija u Sarajevu, koji su izmišljali tzv. islamski terorizam, a koje sam ja mnogo puta provalio kao lafinaše i srpsko-hrvatske agente u izjednačavanju krivice. Tada je objavljena jedna naslovnica, sa mojim intervjuom, pod naslovom: Moje hapšenje je počelo. Svih prethodnih godina moja prava su sužavana. Jedini sam Evropljanin kojemu je, u ime političkih stavova, na državnom Univerzitetu zabranjeno pravo da stekne titulu doktora nauka.

Ja sam živi dokaz da istina košta, a da je sloboda jedan od najskupljih osjećaja. Iz svih tih bitaka izlazio sam kao pobjednik. Tako će biti i sada. Istina, pravda, legalizam su na mojoj strani. Na mojoj strani su i suze i strahovi naroda, koji je bio i jeste žrtva migrantskih napada pod zaštitom države. To se mora mijenjati. Ako je moja žrtva zalog da ukažemo na zlo, da se oslobodimo zla, halal bilo.

Patria: Mnogi su protiv vas najavljivali tužbe. Koliko iza sebe imate sudskih procesa?

– Aktuelna je jedino tužba Senaida Zajimovića, direktora Vakufske direkcije, koji me tužio za duševnu bol koju je pretrpio usljed serije dokaza da je najodgovorniji za prodaju mezarja u Banjaluci, kao i za harčenje vakufa. Inače, u svome rodnom selu Matuzići, kod Jelaha, vakufskim parama, Zajimović gradi, zvanično, „najveći islamski centar u državi“, što je strašna zloupotreba javnog interesa. Šutnja o ovakvim slučajevima ukazuje da smo debelo oboljeli, jer narod bez institucije kritike nema pravo na budućnost.

Na današnji dan

Kalendar

Septembar 2021
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhiva

Kategorije