Defter press Izdvojeno naslovna

Plagijat SDA – Inicijativu Fatmira Alispahića predstavili kao svoju

Na današnji dan PRIJE DESET GODINA (26.12.2011.) Fatmir Alispahić objavio inicijativu koju je prije dva dana (24.12.2021.) SDA objavila kao da je njihova.
Inicijativa Fatmira Alispahića je tada verificirana kroz podršku Komisije za očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa (Zaključci, broj: 01-05-10333-2011., od 7. 12. 2011.)
Evo te rečenice koju su objavili Fena, Faktor, SDA i još neki: “Prof.dr. Zijah Rifatbegović je na posljednoj sjednici GV Tuzla pokrenuo inicijativu za postavljanje spomen-ploče na mjestu gdje se nekada nalazila Sinagoga.”
A evo rečenice i teksta Fatmira Alispahića od 26.12.2011. godine…
Fatmir Alispahić: “Inicijativa je da se na mjestu gdje se nalazila sinagoga, podigne manji spomen-pano, na kome bi se nalazila fotografija sinagoge, podaci o njenom rušenju i stradanju tuzlanskih Jevreja…”
TUZLARIJE – VIJESTI
26.12.2011.
Inicijativa Fatmira Alispahića
Obnovimo sinagogu u gradskom sjećanju
Unazad nekoliko godina u Tuzli se Dan holokausta obilježava polaganjem cvijeća na spomenik “Suza”, gdje je bila stara željeznička stanica sa koje su mnogi Jevreji, ali i drugi Tuzlaci, slati u koncentracione logore. Dosad nije priređen nikakav dodatni program, u smislu edukativnog obilaska Jevrejskog groblja, kao kulturnog dobra, ili u smislu predstavljanja historijskih izvora o tuzlanskim Jevrejima, ili, pak, predstavljanja književnosti i općenito duhovnosti bosanskih Jevreja. Bilo bi lijepo da se 27. januara, na Dan holokausta, priredi historijski čas pod nazivom “Sjećanje na tuzlanske Jevreje”. Tako bi se svake godine Dan holokausta mogao obilježavati nekim sadržajem iz kulture bosanskih Jevreja.
Vrijedilo bi trajno obilježiti mjesto na kome je od 1906. do 1941. bila jevrejska sinagoga, odnosno, templ. Jedini vjerski objekt koji je porušen u vrijeme fašističke okupacije Tuzle bila je jevrejska sinagoga, na mjestu “Ekspres-restorana”. Dogodilo se to nakon što je u Gradskom kinu prikazan antisemitski film “Židov Zis”.
Inicijativa je da se na mjestu gdje se nalazila sinagoga, podigne manji spomen-pano, na kome bi se nalazila fotografija sinagoge, podaci o njenom rušenju i stradanju tuzlanskih Jevreja, kako bi urbana memorija grada zauvijek bila obilježena sjećanjem na porušenu sinagogu i ubijene jevrejske sugrađane.
Spomen-pano sa fotografijom sinagoge bi u simboličnom smislu zaokružio multikonfesionalni pejsaž centra Tuzle, koji se sastoji od Srpske pravoslavne crkve i Vladičinog dvora, Poljske odnosno Turalibegove džamije i kompleksa Tuzlanskog muftijstva, te Katoličkog školskog centra. Uključivanje sinagoge u taj prostor simboliziralo bi bosanski multikonfesionalni četverolist, tu historijsku i kulturnu prožetost jevrejske, pravoslavne, katoličke i islamske kulture. Virutalne prezentacije bi ubuduće mogle koristiti sinagogu, kao sastavni dio multikonfesionalnog pejsaža Tuzle.
Komisija za očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Općinskog vijeća Tuzla, kojom predsjedava prof. dr. Salih Kulenović, podržala je (Zaključci, broj: 01-05-10333-2011., od 7. 12. 2011.) “Inicijativu za obilježavanje Dana holokausta podizanjem spomen-panoa na mjestu porušene sinagoge”. Ova Komisija je podržala i “Inicijativu za obiježavanja 70 godina od herojske misije muftije Kurta na spašavanju srpskih komšija i Sabornog hrama u Tuzli”. No, to ne znači da će inicijatvie biti realizirane, jer Komisija je tek savjetodavno tijelo, ali je u svakom slučaju lijepo da stručna lica imaju pozitivan stav o afirmaciji tuzlanskog antifašističkog i multikonfesionalnog naslijeđa.
Fatmir Alispahić
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnewsc.php?id=45120

Kalendar

Decembar 2021
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Kategorije