Defter press Izdvojeno naslovna

Udruženje „BH novinari“ vrši kriminalan pritisak na pravosuđe! OKLEVETALI SUD BiH da podstiče mržnju i dehumanizira „ljude u pokretu“

Udruženje „BH novinari“ postalo je leglo kriminalnog nepoštivanja najviše sudske instance u državi, kao i pritiska na Sud BiH! Novinari koji bi morali biti primjer širenja kulture legalizma, postali su jazbina odakle se javno osporava Presuda Suda BiH, s ciljem vršenja pritiska na žalbeni postupak u predmetu oslobađajuće Presude za Fatmira Alispahića.
Ovo bi mogla biti potvrda porijekla Optužnice protiv Fatmira Alispahić, budući da je korupcionaška mreža trgovine ljudima zahvatila i sigurnosne organe, kao i medijske kuće, koje su kontinuirano zaobilazile činjenice o ugroženoj sigurnosti bh. građana, te pod ukradeni humanitarni identitet sakrivale promigrantsku mafiju.
Upravo zato su korumpirani novinari bili zainteresirani da se na optuženičku klupu, u montiranoj i besmislenoj optužnici, dovede jedan od autora sa portala Antimigrant.ba, Fatmir Alispahić.
Kada je Sud BiH, 19. novembra, nakon osam ročišta, oborio neutemeljenu Optužnicu Tužiteljstva BiH, i za Fatmira Alispahića izrekao oslobađajuću Presudu, nadigle su se kojekakve „koalicije“ da osporavaju ono što se ni jedan legalista i novinarski profesionalac ne bi usudio – osporavati državni Sud i njegove Presude. Reagirala je izvjesna „Koalicija za borbu protiv mržnje“, predstavljajući se kao „civilno društvo“, što ne bi bilo ni uočeno da iza te tzv. „Koalicije“, nije medijski stalo Udruženje „BH novinari“, koje promovira ovo antidržavno mišljenje.
Da bismo ispravno razumjeli šta u ovom slučaju radi Udruženje „BH novinari“, morat ćemo navesti barem jednu rečenicu iz obrazloženja Presude. Sud BiH je objavio: „Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi objavljenim tekstovima izazivao mržnju prema konstitutivnim narodima i migrantima u BiH na nacionalnoj i vjerskoj osnovi“.
Na stranici Udruženja „BH novinari“ – „iskazuje se veliko razočarenje i zabrinutost oslobađajućom presudom u korist Fatmira Alispahića, kojom je najviša pravosudna institucija u državi pokazala nedopustivu toleranciju prema širenju govora mržnje, njegovom neprepoznavanju i nekažnjivosti“.
Dakle, Udruženje „BH novinari“ faktički smatra da Sud BiH tolerira i podstiče govor mržnje! Kako? Ako Sud BiH tvrdi da „optuženi (nije) objavljenim tekstovima izazivao mržnju prema konstitutivnim narodima i migrantima u BiH na nacionalnoj i vjerskoj osnovi“, ako se u samom postupku nije mogao pronaći niti jedan jedini dokaz (citat!) da optuženi nekog migranta tretira po osnovu rase, nacije ili vjere – kako objasniti anarhistički čin negacije onoga što je Sud ustvrdio?! Šta je to nego kriminalni pritisak na pravosuđe, koji se realizira lažima i konstrukcijama?!

Na stranici Udruženja „BH novinari“ se – „iskazuje javno neslaganje sa Sudom BiH…“ Sama činjenica da se tzv. novinari javno ne slažu sa Presudom Suda BiH zapravo je kršenje čitavog niza članova u Kodeksu za štampu i online medije, među kojima i člana 10., koji navodi: „Novinari imaju obavezu da ne donose preuranjene sudove o krivici optužene ličnosti.“
Ovaj stav implicira da su novinari dužni poštovati Presude, jer ih se obavezuje „da ne donose preuranjene sudove“. U objavi na stranici Udruženja „BH novinari“, pak, tzv. novinari donose „sud“ za osobu kojoj je izrečena oslobađajuća Presuda!
Dalje, na stranici Udruženja „BH novinari“ se donosi jedan smrljan i kontradiktoran stav u pogledu – „ograničenog i selektivnog tumačenja člana 145a Krivičnog zakona BiH, koji je Sud primijenio isključivo na konstitutivne narode u BiH, ignorišući činjenicu da u BiH žive i osobe koje ne pripadaju konstitutivnim narodima“. Takozvani novinari neće da znaju da Zakon tretira Ostale, kao kategoriju bh. stanovništva (Jevreji, Romi, itd.), te da je Sud u Presudi objasnio da „Tkz govor mržnje prema migrantima kao specifičnoj društvenoj skupini nije propisan kao krivično djelo na državnoj razini, izuzev po nacionalnom, vjerskom i rasnom osnovu“. Dakle: „izuzev“… A budući da je Sud objavio „da optuženi (nije) objavljenim tekstovima izazivao mržnju prema konstitutivnim narodima i migrantima u BiH na nacionalnoj i vjerskoj osnovi“ – to znači da Udruga „BH novinari“ javno laže.
Udruženje „BH novinari“, dalje, citira stav 2. člana 145a: „Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine“. …Ali opet proračunato zaboravljaju da u Presudi piše „da optuženi (nije) objavljenim tekstovima izazivao mržnju prema konstitutivnim narodima i migrantima u BiH na nacionalnoj i vjerskoj osnovi“, Dakle, ponovo lažu!
Udruženje „BH novinari“ ide u kriminalnu kontradikciju kad optužuje Sud BiH da je „osobe u pokretu dehumanizovao, zanemarivši potpuno njihovu nacionalnost, vjeru i rasu u kontekstu tumačenja i razumijevanja posljedica govora mržnje na ovu ugroženu grupu“. Pa zar Sud nije objasnio Zakon, i zar nije u Presudi objavio da su „izjave (F.A.) u okvirima političkog, publicističkog slobodnog narativa, zaštićenog slobodom govora u BiH“, te da je “analiza dokaznog materijala pokazala da izjave upućene ‘migrantima’ nisu upućivale niti na jedan narod, rasu, vjeru i drugu specifičnu grupu“?! Udruga „BH novinari“, opet, svjesno laže i podriva ustavni i zakonski poredak, optužujući Sud BiH da „dehumanizira osobe u pokretu“, da „toleriše govor mržnje“, a čime Udruženje „BH novinari“ krši bezmalo sve odredbe Kodeksa za štampu i online medije.
Udruženje „BH novinari“, očekivano već, iznosi i jednu apsolutnu laž, čija konstrukcija nema uporišta ni u dokaznom postupku, ni u Presudi, a glasi: „Govor mržnje na online mediju Antimigrant.ba upućen osobama u pokretu ima svoj osnov upravo u tome što osobe u pokretu ne pripadaju konstitutivnim narodima u BiH već drugim narodima, drugoj rasi i drugim etnicitetima, što je i bila osnova (kontekst) generiranja netrpeljivosti i iskazivanja i poticanja mržnje prema njima.“
Udruženje „BH novinari“ proračunato i tendeciozno zaboravlja sve što je dokazano tokom procesa – da je Fatmir Alispahić prvi apelirao za human smještaj migranata u kampovima, za školovanje migrantske djece, a da su se sve objave odnosile na sigurnosni aspekt migrantske krize, na zaštitu građana pred migrantskim nasiljem i provalnim krađama, kao i na obavezu državnih instanci da štite živote i imovinu građana, te da štite legalistički poredak u procesu migracije.

Zašto je Udruženje „BH novinari“ svjesno prešutjelo sve ove činjenice? Zato što bi njihovo iznošenje dokazalo besmislenost Optužnice protiv čovjeka koji je razotkrio korupcionašku mrežu u sigurnosnim instancama, a nadasve u medijima, odakle se kriminalni posao trgovine ljudima pokušavao prikazati kao humanitarna obaveza.
Nastavak slijedi… Za početak će Vijeće za štampu dobiti sve ove dokaze o kršenju Kodeksa za štampu i online medije od strane Udruženja „BH novinari“ – sa obavezom da se izjasni, da li je uz profesiju, ili je uz gusare novinarstva?! Sve to, uskoro, postaje knjiga „Dossier: Antimigrant.ba“, koja će stići do mnogih adresa i biblioteka – da ostane zapisano dokle su zglajzali takozvani novinari u rasprodaji novinarske časti.

Reakcija civilnog društva na presudu Fatmiru Alispahiću: Govor mržnje nije sloboda govora

Na današnji dan

Kalendar

Novembar 2021
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Kategorije