Defter press Izdvojeno naslovna

Sud BiH oslobodio krivice Fatmira Alispahića

Sudija Goran Radević danas je izrekao oslobađajuću presudu Fatmiru Alispahiću, novinaru i publicisti kojem se sudilo za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a u vezi objava na portalu Antimigrant u vezi migranata. Ovu informaciju potvrdio je za Patriju Alispahićev advokat.

Suđenje Alispahiću je počelo 1. oktobra, a okončano 12. novembra.
Odbrana je uložila 50-ak medijskih izvještaja, koji, kako je kazao branilac Mensur Radončić, predstavljaju osnovu za uvjerenja optuženog da su migranti predstavljali prijetnju.

Advokat Radončić je u završnoj riječi kako je Alispahić uvijek zagovarao humani tretman migranata, a da je Tužilaštvo izašlo iz obaveze da tačno identifikuje djela za koja bi tražilo tačnu sankciju.

Branilac je kazao kako cijela optužnica liči na “švedski stol” u kojem “ništa nije konkretizovano” te kako je konstatacija da je Alispahić izazvao mržnju i diskriminaciju proizvoljna.

“Alispahić je postupao u dobroj namjeri. Nikada nije rekao da neko uzme pušku i pobije migrante. Pozivao je na aktiviranje sigurnosnih mehanizama u zemlji”, kazao je Alispahićev advokat i dodao kako je izvjesno da je prihvatljiva tvrdnja da su migranti bili sigurnosna prijetnja.

Kako navodi Detektor sudija Goran Radević je naveo kako je Državni sud oslobodio Alispahića optužbi da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti jer Tužilaštvo nije dokazalo da je izazivao mržnju prema konstitutivnim narodima i migrantima i jer se u optužnici pogrešno pozvalo na primjenu međunarodnih mehanizama.

On je kazao kako Tužilaštvo nije utvrdilo koje se tvrdnje tačno stavljaju optuženom na teret, te je obaveza Suda bila da izvrši analizu svih tvrdnji u odnosu na konstitutivne narode i na migrante kako bi se identificirale sporne izjave s aspekta govora mržnje.

“Analizom činjenica Sud je utvrdio da se 80 posto navoda odnosi na migrante i 80 posto na konstitutivne narode”, naveo je sudija Radević, dodajući kako je analizom svih tekstova utvrđeno da su u okviru dozvoljenog narativa određenog slobodom misli i govora.

Sudija Radević je kazao kako su sve izjave i tvrdnje u okviru slobode misli i govora, navodeći kako migranti nisu objekat krivično pravne zaštite na državnom nivou, te da je Sud po službenoj dužnosti uvidom u zakonodavno državnu praksu utvrdio da Državni zakon nije propisao sve pojavne oblike takozvanog govora mržnje, za razliku od Krivičnog zakona Republike Srpske.

“Sud zapaža da se Tužilaštvo pogrešno pozvalo na pojavne odredbe za diskriminaciju i Konvenciju o kibernetičkom kriminalu”, naveo je Radević u obrazloženju prvostepene presude, dodajući da je zanemareno da se ovo krivično djelo ne dopunjuje dopunskim normama.

Izreci presude nisu prisustvovale stranke u postupku.

Izvor: Patria

Na današnji dan

Kalendar

Novembar 2021
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Kategorije