Defter press Izdvojeno naslovna

Presuda Fatmiru Alispahiću 19. novembra

Tužilaštvo i Odbrana su iznijele završne riječi na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti Fatmiru Alispahiću, kome je izricanje presude zakazano za 19. novembar.

Tužitelj Kasim Halilčević je na ročištu pred Državnim sudom rekao kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u cijelosti ostaje kod navoda iz optužnice protiv Fatmira Alispahića.

Njemu je na teret stavljeno da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem internet stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Tužitelj je istakao kako je mišljenja da su krivična djela koja se Alispahiću stavljaju na teret dokazana, te da su članci koji su objavljeni poticali, između ostalog, na rasnu i vjersku mržnju. Također, kazao je tužitelj, utvrđeno je i kršenje Kodeksa za štampu.

“Tekstovi su poticali na netoleranciju prema migrantima i izazvali su zgražavanje”, rekao je tužitelj, istaknuvši kako je i sam naziv portala Antimigrant.ba problematičan.

Kazao je i da su “migranti dovedeni u negativnu konotaciju” te da su tekstovi imali za cilj izazvati sukob migranata i lokalnog stanovništva.

Tužitelj je završnu riječ zaključio zahtjevom da se Alispahić oglasi krivim i da mu se izrekne sankcija.

Advokat Mensur Radončić, branilac optuženog, rekao je u završnoj riječi kako je Alispahić uvijek zagovarao humani tretman migranata, a da je Tužilaštvo izašlo iz obaveze da tačno identifikuje djela za koja bi tražilo tačnu sankciju.

Branilac je kazao kako cijela optužnica liči na “švedski stol” u kojem “ništa nije konkretizovano” te kako je konstatacija da je Alispahić izazvao mržnju i diskriminaciju proizvoljna.

“Alispahić je postupao u dobroj namjeri. Nikada nije rekao da neko uzme pušku i pobije migrante. Pozivao je na aktiviranje sigurnosnih mehanizama u zemlji”, kazao je Alispahićev advokat i dodao kako je izvjesno da je prihvatljiva tvrdnja da su migranti bili sigurnosna prijetnja.

Radončić je zatražio oslobađanje Alispahića od optužbe.

Izricanje presude je planirano 19. novembra, piše BIRN

Izvor: Patria

Na današnji dan

Kalendar

Novembar 2021
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Kategorije