Saff

Srđan Dizdarević je telal mržnje prema Bošnjacima

U povijesti pisane riječi kod nas vjerovatno nije objavljeno besmislenije saopćenje od onog koje šalje Srđan Dizdarević u ime tzv. Helsinškog komiteta, u kome se dr. Mustafa Cerić i ja optužujemo za rasizam, ali bez ikakvih konkretnih dokaza. Ne postoji nikakva “bjesomučna kampanja” protiv novinarke “Dana” Amile Kahrović, izuzev što postoji video-klip pod naslovom “Provale novinarke Dana” (http://youtu.be/kCQW0nXDgr8) u kome ova osoba sama sebe diskreditira nevjerovatnim izjavama. Ali, ne možemo dr. Cerić i ja biti odgovorni za besmislice koje ova novinarka izgovara!
Srđan Dizdarević, koji se potpisuje kao “Helsinški komitet za ljudska prava”, zloupotrijebio je problem novinarke “Dana” kako bi oblatio bošnjački narod. Suština nije ni u nesretnoj novinarki, ni u dr. Ceriću i meni, već u Srđanu Dizdareviću koji, po uzoru na počinioce genocida u Srebrenici, negira bošnjački narod i optužuje bošnjački narod za fašizam.
U ovom huškačkom saopćenju Srđan Dizdarević Bošnjake ne zove Bošnjacima, već ih zove muslimanima, svodeći ovaj narod na vjersku skupinu, a što je stara strategija sljedbenika ideje genocida nad Bošnjacima. Negiranje bošnjačkog imena, od strane Srđana Dizdarevića, suštinski je udar na antifašističke tekovine ZAVNOBiH-a i na ustavni poredak. Čak ni najveći velikosrpski šovinisti Bošnjake više ne zovu muslimanima, već njihovim narodnim imenom, a Srđan Dizdarević na ovaj način svjedoči patološku mržnju prema bošnjačkom identitetu i jednakosti.
Od svih neistina i konstrukcija koje je prosuo, Srđan Dizdarević je jedino u pravu kad tvrdi da ja tvrdim kako su fašizam i sva druga zla uvezena u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije i Hrvatske, i kako je bošnjački narod imun na fašizam. Tačno je, ja to tvrdim, a iza moje tvrdnje stoje historijske činjenice po kojima Bošnjaci nisu nikada imali fašistički režim, kao što su Srbi imali fašističke režime Draže Mihailovića i Slobodana Miloševića, i kao što su Hrvati imali fašističke režime Ante Pavelića i Franje Tuđmana. Naše komšije, bosanski Srbi i Hrvati, bili su žrtve ovih režima, odakle je rušeno naše bosansko zajedništvo. Pored toga, Bošnjaci u svojoj moralnoj historiji nemaju ni Jasenovac, ni Srebrenicu, kao produkte sistemskog fašizma i genocidizma, ali Bošnjaci imaju Rezolucije iz 1941. godine, kao prvi kolektivni izraz antifašizma u Evropi, kojim intelektualna elita jednog naroda ustaje u zaštitu drugih naroda.
Kao što se evropski Jevreji ne mogu optužiti za fašizam, tako se ni Bošnjaci ne mogu optužiti za fašizam, jer su Bošnjaci, kao i evropski Jevreji, narod sa iskustvom žrtve, a ne narod sa iskustvom zla. U odnosu na sve evropske narode, Bošnjaci su, uz Jevreje, podnijeli najveće žrtve u Drugom svjetskom ratu, jer je izginulo 8,1 odsto ukupne populacije, odnosno 103.000 Bošnjaka. Optuživati Bošnjake za fašizam – istinski je fašizam, s ciljem sakrivanja velikosrpskih i velikohrvatskih generatora zla i ekstremizma.
Napose, tzv. Helsinški komitet se ne bori ni za prava Fate Orlović, ni nevino zatočenog Abu Hamze, ni djece iz Konjević Polja, ali optužuje Bošnjake za fašizam, čime je bjelodano na čijoj su strani i za koga rade Srđan Dizdarević i njegov pseudonim. Pored problema sa moralnim identitetom, Srđan Dizdarević ima i mentalne i logičke felere, čim u osobi koja se zove Amila Kahrović vidi drugu rasu, drugu religiju, drugu etničku pripadnost i nacionalnost, a koju navodno napadamo dr. Cerić i ja.
Javni govor treba biti zatemeljen na argumentima, a ne na glupostima.
mr. sc. Fatmir Alispahić
Batva, 8.12.2013.

Na današnji dan

Kalendar

Decembar 2013
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Kategorije