Defter press Izdvojeno naslovna

Fatmir Alispahić otvorio izložbu Faruka Ibrahimovića

Jedinstven doprinos kulturi fotografije

Danas je (subota, 1.6.2024.) u Galeriji „GM“ akademika Envera Mandžića u Tuzli, u suorganizaciji Centra za kreativnu fotografiju, otvorena izložbe fotografija najznačajnijeg bh. hroničara fotografije i jednog od najpoznatijih majstora fotografije u našoj zemlji Faruka Ibrahimovića.
Retrospektivna izložba predstavlja preko 50 fotografija, od realizma do apstraktizma, u različitim tehnikama, uključujuči i žanr foto-crteža.
O djelu Faruka Ibrahimovića je govorio mr. Fatmir Alispahić, koji je istakao da je Faruk Ibrahimović preko 60 godina prisutan na fotografskoj sceni bivše Jugoslavije, kao reporter, umjetnički fotograf, predavač iz te oblasti, ali i kao jedinstven hroničar fotografske kulture u našoj zemlji.

– “Tri godine prije nego što su će ja roditi, Faruk Ibrahimović je učestvovao na prvoj izložbi, a 33 godine poslije ćemo u jednom periodu, ratnom doduše, biti i radne kolege, u Press centru Tuzle. Mnogi ne znaju, a ja sam bio izravni svjedok, koliko je Faruk Ibrahimović učinio za afirmaciju Tuzle, u svjetskim okvirima, jer tragom njegovih lobiranja su, između ostalog, dolazila međunarodna priznanja za očuvanje tolerancije u Tuzli u vrijeme rata. Fascinantan je broj uglednih novina i časopisa u bivšoj Jugoslaviji sa kojima je 70-tih i 80-tih godina sarađivao Faruk Ibrahimović. Fascinantan je i broj međunarodnih dometa fotografskog umijeća Faruka Ibrahimovića, o čemu svjedoči preko 50 nagrada, preko 50 samostalnih izložbi i 180 kolektvnih izložbi, od Argentine, preko brojnih evropskih zemalja, pa do Šri Lanke. Njegove fotografije su u galerijama od Australije do Amerike, od skandinavskih zemalja, do Turske i Egipta. Teško je i pobrojati njegova članstva i priznanja u svjetskim fotografskim asocijacijama. No, ono što je ponajvrednije u cjelokupnom opusu jesu njegove knjige, koje je ostavio i kao prvorazredni istraživač i hroničar fotografske kulture, ali i kao prevodilac. Faruk Ibrahimović je jedinstvena pojava ne samo tuzlanske, već i regionalne kulture, iz jednostavnog razloga što nismo imali takvog stvaraoca koji je umjetnosti i kulturi fotografije dao takav kreativni, stručni i hroničarski doprinos” – rekao je mr. Fatmir Alispahić.

Na današnji dan

Kalendar

Juni 2024
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arhiva

Kategorije