Defter press Izdvojeno naslovna

ZA DAN DRŽAVNOSTI Promocija dvije knjige Fatmira Alispahića

U Galeriji „GM“ u Tuzli: Promocija prve knjige o ratnom humoru i satiri

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Galeriji „GM“ u Tuzli, u subotu, 25. novembra 2023., sa početkom u 12 sati, bit će održana promocija dvije nove knjige Fatmira Alispahića.

Prva je „Dossier Antimigrant – Hronika zavjere protiv sigurnosti građana“, koja donosi nekoliko stotina dokaza o korupciji sistema i pokušaju da se trgovina ljudima i sigurnosna prijetnja prikažu kao humanitarni posao.

Knjiga pod naslovom „Bosanski Kralj po drugi put među Bosancima“ je prvo istraživanje o humoru i satiri iz vremena bosanske tragedije. Okosnicu knjige čine novinski faksimili i tekstovi od prije ravno 30 godina, kada se u Tuzli pojavio čovjek koji je za sebe tvrdio da je potomak bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića. Dobio je kolumnu u lokalnim novinama, putem koje je objavljivao ono što niko ne smije čuti, a pogotovo reći: o ratnim profiterima, o prostituciji, o fildžan-državi, a Aliji i avliji…

Kako piše recenzentica Indira Kučuk Sorguč – „u našoj medijskoj kulturi nije se nikad dogodilo da jedan izmišljeni lik, sa ukradenom slikom na kojoj je nekakav čovjek, postane uvrnuti kolumnista uvrnute kolumne, i da usred rata i tragedije dijeli nebulozne kraljevske savjete o najvažnijim pitanima ratnog trenutka“.

Domaćini programa su akademik Enver Mandžić i umjetnik Mustafa Sušić.

Knjigu „Bosanski Kralj po drugi put među Bosancima“ prati i book trailer koji su realizirali Mustafa Sušić, Amer Javoraš, Nina Bećirović i Ajas Alispahić.

https://www.youtube.com/watch?v=ttDlzMHywRI

Na današnji dan

Kalendar

Novembar 2023
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhiva

Kategorije