Defter press Izdvojeno naslovna

Čekajući Rusiju u Bosni: Tužilaštvo u žalbi traži ukidanje oslobađajuće presude Fatmiru Alispahiću

Državno tužilaštvo je pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine obrazložilo žalbu na prvostepenu presudu kojom je Fatmir Alispahić oslobođen optužbe za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti, predloživši da se presuda ukine ili preinači i da se optuženi oglasi krivim.

U novembru prošle godine Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Fatmira Alispahića optužbi za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti objavljivanjem tekstova na portalu Antimigrant.ba.

Redžib Begić, predsjedavajući Sudskog vijeća, naveo je da je Tužilaštvo uložilo žalbu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka te pogrešnog ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se žalba uvaži, presuda ukine i zakaže ponovno održavanje glavnog pretresa ili da se preinači i optuženi Alispahić oglasi krivim.

“Smatramo i tvrdimo i dalje da je prvostepeni sud donio presudu koja je suprotna činjeničnom stanju, odnosno provedenim dokazima”, rekao je tužilac Kasim Halilčević, dodavši da Tužilaštvo smatra kako je dokazano počinjenje krivičnog djela te da je vidljivo da se optuženi “na jedan vrlo neprimjeren način ophodio” prema migrantima koji ovdje borave, ali i prema pojedinim institucijama.

Alispahić je optužen da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem internet stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama što potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

“Ovi tekstovi koji su objavljeni zaista ukazuju na više od govora mržnje. Mi smo se i pozvali na određene konvencije za zaštitu ljudskih prava, što smo spomenuli i tokom iznošenja završnih riječi”, kazao je Halilčević, dodavši da Tužilaštvo smatra da je Sud na ovaj način uveo standarde za daljnje postupanje u ovakvim slučajevima.

Kako je naveo, Tužilaštvo je očekivalo da se sankcijom optuženom da do znanja kako ne smije postupati, naglašavajući da je optuženi shvatio kako njegove radnje nisu u skladu sa zakonom kada je započela faza istrage.

Odbrana nije prisustvovala današnjoj javnoj sjednici Vijeća Apelacionog odjeljenja, ali je sudija Begić kazao da je u odgovoru zatražila da se žalba odbije.

Odluka po žalbi Tužilaštva će biti donesena naknadno.

Izvor: Detektor.ba

Na današnji dan

Kalendar

Mart 2022
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arhiva

Kategorije