Defter press Izdvojeno naslovna

Fatmir Alispahić se na ročištu pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv

Fatmir Alispahić odbacio je krivicu za izazivanje mržnje, kao i uslovnu i novčanu kaznu koju je predložilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, piše Birn.

Na ročištu zakazanom za razmatranje kaznenog naloga, Alispahić je rekao da se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

-Neću prihvatiti kazneni nalog. Hoću proces da dokažem da nisam kriv – izjavio je Alispahić, naglasivši da nije priznao krivicu kao što se navodi u optužnici.

Tužilac Kasim Halilčević je kazao da će se tokom suđenja vidjeti šta je i kako izjavio optuženi.

Tužilaštvo je nalogom predložilo uslovnu kaznu od jedne godine, s rokom provjere od tri godine, kao i novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Tužilac je rekao da je kaznu predložio uzimajući u obzir da Alispahić ranije nije osuđivan.

Alispahić se na ročištu pojavio bez branioca, koji po zakonu nije obavezan za djelo za koje je optužen. Na pitanja sudije Enide Hadžiomerović u vezi s tim, on je rekao da će ga u daljem postupku zastupati advokat.

Naknadno će Sud Bosne i Hercegovine odrediti termin početka suđenja.

Ranije je iz Tužilaštva potvrđeno da se Alispahić tereti da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Ova djela je, prema Tužilaštvu, Alispahić počinio suprotno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH. Time je, kako se navodi, izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba koje su pročitale sadržaj, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih, na što je reagovala i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH.

Tužilaštvo planira pozvati devet svjedoka i priložiti veći broj materijalnih dokaza.
Izvor: Avaz.ba

Na današnji dan

Kalendar

Septembar 2021
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhiva

Kategorije