Ljiljan

Lažov kome se ne smije vjerovati

Vrhovni sud je za vještaka u procesu Pogorelica imenovao Rohana Gunaratnu, samozvanog eksperta za Al-Kaidu, koji će, kako se tvrdi, za 200.000 dolara honorara Pogorelicu proglasiti terorističkim kampom. Iako Vrhovni sud tvrdi da je Gunaratna “vještak međunarodne reputacije”, činjenice ukazuju da je riječ o običnom manipulatoru koji zgrče novac na širenju islamofobije, i koji ni na jednom sudu u Svijetu nije vještak. U ovom tekstu objavljujemo ogorčene reakcije australijske i malezijske javnosti na Gunaratnin pokušaj da u ovim zemljama izmisli tzv. islamski terorizam.

Na prijedlog Tužilaštva, Vrhovni sud je izdao Naredbu kojom se za vještaka za terorizam i antiterorizam u procesu Pogorelica imenuje Rohan Gunaratna, za koga Vrhovni sud tvrdi da je «vještak međunarodne reputacije», ali ne zna, jer ne navodi, iz koje je zemlje taj Rohan. Po mišljenju pravnih eskperata, Vrhovni sud NIJE SMIO imenovati vještaka za terorizam, jer time negira osnovne principe materijalnog i procesnog krivičnog zakonodavstva.
Vrhovni sud, odnosno istražna sutkinja Mirjana Perišić, u Naredbi kaže: “Obzirom da na listi sudskih vještaka na području BiH nije evidentiran vještak stručnjak za ovaj vid vještačenja a ne postoji ni dovoljno opremljena ustanova ili državni organ u mjeri u kojoj bi to zadovoljilo potrebe suda to se za vještaka angažuje vještak međunarodne reputacije u predmetnoj oblasti a isti nije sa ovdašnjeg govornog područja”. Vrhovni sud time ponižava desetine domaćih stručnjaka, koji imaju i međunarodnu reputaciju iz ove oblasti, kao i institucije kao što su Fakultet kriminalističkih nauka i Fakultet odbrane i sigurnosti. Na prijedlog da se imenuje neovisni tim domaćih eksperata, sutkinja Perišić je u odbijenici navela: Da bi se izbjegla svaka vrsta pristrasnosti, angažovala sam vještaka stranog državljanina koji ima visoke međunarodne referense iz oblasti vještačenja. Dakle, sutkinja smatra da su domaći stručnjaci a priori pristrasni, čime ponižava njihov naučni dignitet, a kao manu im navodi i to što su – sa ovdašnjeg govornog područja.
U jednoj izjavi sutkinja Perišić je kazala: “Ujedinjene nacije su predložile Gunaratnu. Sud je to uzeo u razmatranje i prihvatio. Mi izuzetno cijenimo mišljenje Kofi Anana”. Teško je povjerovati da je Gunaratnu predložio lično Kofi Anan, samim tim što Gunaratna ni na jednom sudu u svijetu nije, osim kod nas, imenovan za sudskog vještaka.
U bh. javnosti su se već čula mišljenja da Gunaratna dolazi da za honorar od 200.000 dolara Pogorelicu proglasi terorističkim kampom. Postoje informacije da je Gunaratna nabavljen preko Britanske obavještajne službe i četničkog lobija u Londonu, jer se tražio ekspert za Al-Kaidu koji će potvrditi unaprijed serviranu montažu. Baška je pitanje: kakve veze ekspert za Al-Kaidu ima sa Pogorelicom?
Vrhovni sud ima sve argumente da proces okonča, jer ni jedan od 70 svjedoka nije potvrdio ništa od konstrukcija iz optužnice. No, Vrhovnom sudu, očito je, ne treba istina, već neko ko će potvrditi laž.
U australijskoj i malezijskoj javnosti, ali i drugdje, pročitana je i ismijana Gunaratnina navodna stručnost za Al-Kaidu. Da bismo potkrijepili teze da je riječ o svjetskom trgovačkom putniku, koji dobro zarađuje na širenju islamofobije i izmišljanju tzv. islamskih terorista, pronašli smo i preveli znakovite stavove koji su se o Gunaratni pojavili u Maleziji i u Australiji, gdje je ovaj samozvani ekspert za Al-Kaidu pokušao da izmisli tzv. islamski terorizam, kako bi unovčio svoju cirkuzantsku spasiteljsku misiju.

Antrfile 1
Gunaratnu treba tužiti

Svijet je preplavljen teroristima povezanim sa Al-Kaidom. Washington insistira na tome. Znači, mora da je istina. Zar bi Washington ikada lagao?
Jedan čovjek napiše knjigu upravo o tome, a koja sadrži premalo provjerenih činjenica, ali je prepuna nedokazivih i nedokazanih hipoteza. Izašla je u vrijeme kada je ovaj rat na teror trebao publicistu. I tako on trenutačno postaje stručnjak. Sa autoritativnom sigurnosću kao da je jedino on u pravu, govori svijetu šta će se desiti u budućnosti ako se ne uništi mreža Al-Kaide, ponavljajući hipoteze koje u ponavljanju postaju činjenicom.
Al-Kaida je neprijatelj današnjice kao što je komunizam bio decenijama ranije. Neprijatelj se mijenja sa vremenom, ali ne i motivi vlada da posjeduju neprijatelja.
Tako, kada Rohan Gunaratna optuži Nacionalni front (BN), ABIM, PAS i ostale u Maleziji da su umiješani u Al-Kaidine afere, to odgovara vjerovanju Washingtona da sve muslimanske zemlje, prijateljske ili opozicijske, moraju biti, ili jesu – umiješane. Istina je talac propagande. Iako ne domišljat, Gunaratna je njen efikasan telal.
Gunaratna je postao lažnim stručnjakom jer je spreman iznijeti tvrdnje koje izmišljaju demonizirani identitet neprijatelja neke globalne supersile. On za to posjeduje kvalifikacije. On dolazi iz zemlje u kojoj već decenijama traje nasilnička konfrontacija; on izigrava stručnjaka, te se kao takav uspijeva nositi na TV intervjuima; on ponavlja pretpostavke sa takvom samouvjerenošću da nam ne preostaje nego da prihvatimo ono što on kaže.
Gunaratna paradira sa poluistinama, nedokazivim pretpostavkama, nedokazanim tvrdnjama, lažima, ponovljenim toliko često da se prihvataju čak i u Maleziji. Trebalo je izaći sa snažnim demantijem zasnovanim na detaljnoj istrazi, te na osnovu toga tužiti Gunaratnu. Jer ako ga se ne tuži, njegove laži se mogu smatrati tačnima.

M.G.G. Pillai

antrfile 2

Saopćenje Australijskog muslimanskog komiteta

Rohan je apsolutno smiješan izvor podataka o terorizmu

* Postoji cijela armija tzv. specijalista za terorizam koji putuju svijetom sijući senzacionalne tvrdnje o muslimanskim zajednicama na Zapadu, podstičući strah i nepovjerenje, te započinjući kampanje za građanske slobode u ime borbe protiv terora. Mnogi su se potrudili da keširaju 11. septembar, ali samo je nekolicina otišla tako daleko kao Rohan Gunaratna. On je na svojoj internet stranici sam sebe predstavio kao priznatog eksperta za terorizam. Nedavno je posjetio Australiju gdje je istupio sa brojnim tvrdnjama o navodnom postojanju nekoliko terorističkih grupa ubica-djece koje operišu u Australiji, a koje se navodno skrivaju iza humanitarnih organizacija.
* Prvi javni istupi R.G. datiraju iz 1997. godine kada je istupio sa smiješnim tvrdnjama da su Tamilski tigrovi kreirali odijelo u skladu sa visokom tehnologijom, a u svrhu samoubilačkih napada. Naime, ovo odijelo omogućuje da prilikom eksplozije glava samoubice nije uništena već se transformiše u smrtonosni projektil koji nekada putuje i po 200 jardi. Nevjerovatno?!
* U Hronici San Franciska 18. septembra 2001. R.G. ukazuje na period izdržljivosti koji samoubica-terorista provede u sekularnom društvu: On živi u vašoj zemlji. On nosi odjeću poput vaše. Dobro se provodi. I iako dolazi iz siromašne zemlje u bogatu Ameriku… Baš niko nije rekao R.G. da su kidnaperi bili iz Saudijske Arabije, dakle ne iz siromašnih zemalja.
*Associated Press izvještava 20/11/01 da R.G. tvrdi, opet bez dokaza, kako – islamski teroristi planiraju napad na jahte jer se iste smatraju prestižnima budući da su pune bogatih Amerikanaca.

Antrfile 3

Iz otvorenog pisma australskog univerzitetskog profesora Dr. Victora Rajakulendrana Rohanu Gunaratni

Vi širite kolektivnu mržnju u ovoj multikulturalnoj zemlji!

Vaše ponašanje tokom nedavne posjete Australiji ostavilo je mnoge sa dilemom o vašoj ulozi, te vašem kredibilitetu tzv. stručnjaka za međunarodni terorizam. Vaši sponzori, baš kao i vi, za australsku javnost misle da je sačinjena od gomile neznalica kojoj se može nametnuti bilo što. (…) U povodu nesretnih zbivanja u vezi sa 11/9 u New Yorku, Vi odlučujete da dođete u Australiju kako bi izvukli dobit iz situacije. To ste uradili znajući vrlo dobro da Vas sredstva javnog informisanja u Velikoj Britaniji, SAD ili u Kanadi neće tražiti kako bi raspravljali o „međunardnom terorizmu“. (…) Lično sam potegnuo pitanje Vaših optužbi, te dokazao da su netačne. Zbog ovoga biste mogli biti naći i na sudu. (…) Zbog Vašeg stava moglo bi se postaviti pitanje da li ste uistinu pravi stručnjak za „medjunarodni terorizam“ ili tek ubačeni agent.

Antrfile 4
Rohan, nepristrasni vještak Vrhovnog suda već je presudio:
Al-Kaida obučava bosanske muslimane!!!
Rohan Gunaratna, stručnjak za Al-Kaidu, odnosno bazu, kako se zove organizacija Osame bin Ladena, o prisustvu ove organizacije na Balkanu kaže: Sve ćelije Al-Kaide osposobljene su za napade na diplomatske, pa i vojne ciljeve zapadnih zemalja, kojih na Balkanu ima veliki broj. Al-Kaida je najaktivnija u BiH. Al-Kaida obučava bosanske muslimane i pomaže im bar od devedesete godine. Ne radi se samo o mudžahedinima koji su došli iz drugih zemalja, radi se prvenstveno o domicilnom stanovništvu, obučavanom u Avganistanu i u samoj Bosni. Bin Laden ima značajno prisustvo u Bosni. Sve demantije koji tim povodom stižu iz Sarajeva treba dočekati sa skepsom.
“Ljiljan”, br. 525-526, 10. II 2003.

Na današnji dan

Kalendar

Februar 2003
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Arhiva

Kategorije