Ljiljan

Amerika je dozvolila Pogorelicu

«Enklave bez odbrane, uključujući Sarajevo, pale bi u ruke Srbima. Moglo je biti na stotine hiljada mrtvih. Dozvolite da ponovim kako vjerujem u to da smo donijeli ispravnu odluku” – rekao je američki ambasador Peter Galbraith u povodu američkog odobravanja iranske vojne pomoći bosanskoj vladi.

Prošle sedmice je 11 univerzitetskih profesora iz Sarajeva obznalilo oštar stav da je slučaj Pogorelica samo dno totalitarne države i policijskog pravosuđa. Ovi su naučnici založili svoj akademski ugled kao garanciju da je Pogorelica montiran proces. Normalno bi se društvo tim povodom moralo zabrinuti za stanje svog demokratskog zdravlja. Političke stranke su se Pogorelicom bavile tek u predizbornoj kampanji, kao monetom za zgrtanje glasova. Ni Visoki predstavnik ne reagira na nedvosmislenu poruku da montirani proces Pogorelica ugrožava stabilnost pravne države. Uistinu, ko još nakon monstruozne montaže Pogorelice vjeruje u građansku sigurnost!?
Ovom zlu se vrijedi suprotstaviti istinom o bosanskom stradalništvu i činjenicama koje svjedoče da je ratna vlast, konkretnim djelima, štitila multietničko biće BiH.

Opasni instruktor za pravljenje ključeva
Montaža procesa Pogorelica siledžijski opstaje na klimavim, totalitarnim štulama, jer je svaku konstrukciju moguće oboriti istinom i pravnom logikom. Jedna od takvih spletki jeste zanemarivanje, a time i ponižavanje i vrijeđanje stava američke administracije od strane Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda. U prošlim smo tekstovima naveli dio izvještaja IFOR-a, tj. Američke armije, o upadu u kamp Pogorelica, na osnovu kojeg je bjelodano da Amerikanci u Pogorelici nisu pronašli ama baš ništa što bi upućivalo na tzv. teroristički kamp. Amerikanci nisu uočili ni stražare, ni ograde, ni minska polja, što samo po sebi kazuje da je Pogorelica bila otvorena, i bezazlena, kao i svaka legalna škola.
U Rješenju o sprovođenju istrage Vrhovni sud na sljedeći način, između ostalog, obrazlaže tzv. osnovanu sumnju: …(da su osumnjičeni) iskoristili svoje funkcije (…) i uspostavili saradnju sa obavještajnom službom Islamske Republike Iran – MOIS čija im je teroristička djelatnost bila dobro poznata, (…te da su) angažovali za ovu obuku u svojstvu instruktora određen broj pripadnika MOIS-a, među kojima (…) Alishhahi Alisghara, instruktora za izradu ključeva (…). Ovaj kurs za izradu ključeva je ilustracija raznih gluposti koje je posijao Vrhovni sud.
Ono drastičnije jeste drskost Vrhovnog suda da Iran proglasi terorističkom državom, samim tim što za legalnu iransku obavještajnu službu tvrdi da sprovodi terorističke aktivnosti. Vrhovni sud je ‘nako, odoka, odrezao Iranu kvalifikaciju za teorizam, iako je Iran prvi priznao RBiH i u BiH učinio mnoge hairove. Neko bi se morao zapitati nad kabadahijskom komotnoću Vrhovnog suda, koji sebi daje za pravo da vrijeđa prijateljske države, i time ugrožava diplomatske veze BiH. To ni u kojem slučaju ne može biti pravo Vrhovnog suda!!!

Bosanci su preživjeli zahvaljujući naoružanju
Kad govorimo o navodnoj iranskoj umiješanosti u obuku na Pogorelici, valja reći istinu – da je vojno prisustvo Islamske Republike Iran u BiH volja Sjedinjenih Američkih Država! Šta ćemo sad!!! Na osnovu izlaganja Petera Galbraitha, američkog ambasadora u Hrvatskoj, pred Domom komiteta za međunarodne odnose SAD, u maju 1996., jasno je da je Amerika podržavala vojnu pomoć bosanskim snagama koja je, preko Hrvatske, stizala (i) iz Irana. Galbraith je, između ostalog, rekao:
“Bosanska vlada zatražila je dozvolu za tranzit oružja kroz Hrvatsku za svoju armiju pod opsadom. Glavni snabdjevač bio bi Iran. Naša administracija je odlučila da ne reaguje, što je značilo da nemamo prigovor. Vjerovao sam tada, a sada još i više, da je naša administracija donijela ispravnu odluku. Bosanci su preživjeli zahvaljujući naoružanju” – rekao je ambasador Galbraith, te naveo čitav niz statističkih podataka kojima dokazuje da kršenje embarga na oružje bio jedini način da preživi bosanski narod. – “Enklave bez odbrane, uključujući Sarajevo, pale bi u ruke Srbima. Moglo je biti na stotine hiljada mrtvih. To je bio kontekst naše odluke. Dozvolite da ponovim kako vjerujem u to da smo donijeli ispravnu odluku” – rekao je Galbraith misleći na dozvolu da bosanska vlada primi iransku vojnu, a time i stručnu pomoć.
Ova je pomoć po američkom mišljenju omogućila opstanak Bosne i bosanskog naroda. Po mišljenju Federalnog tužilaštva, Vrhovnog suda i njihovih ideoloških sponzora u likovima Munira Alibabića i Zlatka Lagumdžije – krivi smo jer smo se izborili da preživimo. Po njima, treba naći krivce za naš opstanak u životu. No, prije toga, monteri Pogorelice se moraju sudariti sa Amerikom. Dokumenti svjedoče da je pomoć opstanku Bosne i Bosanaca – američka volja. Prema tome, neka prvo Amerikance optuže za tzv. terorizam, jer je Amerika dozvolila iransku vojnu pomoć, a time, navodno, i Pogorelicu.

„Ljiljan“, br. 522, 20. I 2003.

Na današnji dan

  • Nothing has ever happened on this day. Ever.

Kalendar

Januar 2003
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Kategorije