Ljiljan

SDP zagledan u findžan

Alijansa će samo formalno poslužiti da se lažno kaže kako su se u našoj zemlji dogodile promjene, a promjena nema ni među bosanskim Srbima, ni među hercegovačkim Hrvatima. Alijansa će suvereno vladati samo na ovom frtalju od 24 odsto bh. teritorije.
Potpuno je jasno da je OSCE prekrajanjem izbornih Pravila i propisa, ali i na druge načine, doprinio homogenizaciji Srba i Hrvata. Alijansu za fildžan to ne zanima, jer oni žele vlast po svaku cijenu, a cijena je da budu slijepi poslušnici novog centralnog komiteta oličenog u OHR-u i OSCE-u. Alijansa će biti kvislinška poluga pomoću koje će ovaj dio Bosne biti utopljen u podjelu iz Karađorđeva.
Da su njihove namjere iskrene, patriotske i demokratske, oni ne bi uvažili izborne rezultate, niti bi pristali da preuzmu vlast, već bi tražili odgovornost čelnika OSCE-a i OHR-a. Tražili bi da se izborna pravila prilagode Odluci o konstitutivnosti, pa i tako što bi stranačke liste bile multietničke.
SDP i njegovi sateliti su skopčali da je moralna i patriotska beskičmenost cijena vlasti. Zato Lagumdžija o demokratskim promjenama pregovara sa čelnicima SDS-a, ali mu je zabranjeno boriti se za prava bošnjačkih povratnika koji žive pod šatorima ili svakodnevno trpe terorističke napade.
Značajno je pitanje i šta će se poslije bankrota bošnjačkog kleronacionalizma promijeniti na ovom frtalju Bosne. Nakon lokalnih izbora SDP sprovodi staljinističke odmazde nad političkim neistomišljenicima. Lagumdžija tvrdi da revanšizma nema, a svako se u Gračanici, Gradačcu ili Maglaju može uvjeriti u suprotno. Lagumdžija tvrdi da su kriminal i korupcija među nacionalistima, ali ne kaže da ovog zla ima i u SDP-u.
Po mom sudu sve će ostati isto, ili postati gore, jedino će u nekim krajevima sa bošnjačkom većinom vladati srpski i hrvatski funkcioneri SDP-a.

(Fatmir Alispahić na TV OBN, 29. I 2001, u emisiji u kojoj je gostovao Zlatko Lagumdžija)

Ljiljan, 5. II 2001.

Na današnji dan

  • Nothing has ever happened on this day. Ever.

Kalendar

Februar 2001
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Arhiva

Kategorije