Ljiljan

Kako (s)maći pticu rugalicu

Kolega novinar Fatmir Alispahić uputio je otvoreno pismo Kristeru Thelinu, direktoru nezavisne komisije za medije (IMC), u kome ljubazno traži da njegovo “pravo na slobodu mišljenja i profesionalnu nezavisnost zaštiti od sebe i ideoloških policajaca iz Nezavisne komisije za medije”.
“Zaprepašten sam KGB-ovskim načinom na koji Vaši medijski agenti aliminiraju novinare čije se pisanje ne uklapa u ideološki koncept apartheidske Bosne i Hercegovine. Vaši agenti to čine tajno i okrutno. Umjesto da se podrži plemenita namjera ‘Nezavisnih novina’ i Željka Kopanje da i Bošnjaci puišu za ovaj banjalučki list, događa se da ideološka centra naših sudbina proganja bosansko prisustvo u Republici Srpskoj”, piše Alispahić, a njegovo pismo objavili su samo Večernje novine (djelomično) i Oslobođenje.
U međuvremenu je Amela Odobašić iz IMC-a izvijestila Alispahića da je njihov suradnik u Banjoj Luci razgovarao sa Željkom Kopanjom, urednikom lista nazvanog Nezavisne novine, i da mu je rečeno da su “svakako namjeravali prekinuti suradnju”, Ostaje pitanje zašto su, onda, ako su namjerili prekinuti suradnju, njegovu kolumnu raspucali na posla strane, baš kao da to opet piše Jovan Dučić. Drugo pitanje koje se nameće jeste jesu li, onda, izmišljene tvrdnje Nezavisnih novina o kopijama Alispahićevih tekstova, popratnom pismu i ucjenama IMC-a. Jesu li, time, slagali nepodobnom suradniku i ne smetaju li im njegovi tekstovi o RS-u kao genocidnoj tvorevini i tekstovi i slične i dolične sadržine objavljeni izvan RS-a? Nije li se tom suradnjom Alispahića htjelo pridobiti kao podobnog srpskog Bošnjaka? Sam Fatmir, pak, smatra da su Nezavisne novine njegovu otvorenost iskoristile kao privođenje kraju zadatka na uklanjanju nepodobnog suradnika.

Ljiljan, 30. X 2000.

Kalendar

Oktobar 2000
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Kategorije