Defter press Izdvojeno naslovna

Dokazi o raspirivanju nacionalne i vjerske mržnje (4)

29.09.2005. Zdravko Šurlan pozvao Fatmira Alispahića u misiju Internacionalne lige humanista
Na ceremoniji uručenja Povelje “Linus Pauling” Arifu Ahmetaševiću, u nedjelju, u Tuzli, predsjednik Srpskog građanskog vijeća TK Mišo Božić se posebno zahvalio književniku Fatmiru Alispahiću za ideju da SGV predloži Ahmetaševića i porodice stradalih na Kapiji za priznanja Internacionalne lige humanista.
Ovom prilikom gostima iz ILH je uručena Alispahićeva knjiga “Ubistvo svitanja”, koja je objavljena na prvu godišnjicu zločina na Kapiji.
Generalni sekretar ILH Zdravko Šurlan pozdravio je Alispahićevu ideju da SGV predloži Arifa Ahmetaševića za najviše priznanje ILH, a zbog njegove izjave da je više puta bio u prilici da se osvjeti nad zarobljenim srpskim vojnicima, ali da je znao da oni pojedinačno nisu krivi za ubistvo njegove kćerke Edine na tuzlanskoj Kapiji.
U tom povodu, ali i nakon iščitavanja knjige “Ubistvo svitanja”, Šurlan je Alispahiću uputio pismo i pozvao ga u misiju ILH. U pismu se kaže:
– Postovani gosp. Alispahić, Vaš trud, Vaš pristup pisanju o stradalim nevinim žrtvama na Tuzlanskoj kapiji 25.05.1995. godine, način na koji ste pristupili obradi podataka o svakoj žrtvi, govori o Vama kao svestrano izgrađenoj intelektualnoj ličnosti i društvenoj angažiranosti na tom plemenitom i odgovornom zadatku suvremenog vremena, publiciste, hroničara i svjedoka događanja i dešavanja u Vašem gradu i širem okruženju. Knjiga koju ste Vi priredili mnogo govori o Vama kao čovjeku, o trudu i satima napornog rada, na oblikovanju materijala a posebno govori o Vašoj ljubavi koju ste u knjigu utkali. Nadamo se da će misija Internacionalne lige humanista imati u Vama iskrenog pobornika, vjernog izvještača i kroničara. Dobrodošli u misiju Internacionalne lige humanista! – napisao je generalni sekretar ILH, prof. Zdravko Šurlan.
Inače, Alispahićeve knjige “Ubistvo svitanja” (1996), o civilnim žrtvama rata u Tuzli, i “Tuzlanski nekrologij” (1997), o šehidima i poginulim borcima, bile su prve nekrološke knjige u BiH, gdje je o svakoj žrtvi ispisana njena životna priča. Alispahić je napisao oko 1.300 nekroloških priča, budući da je 1998. objavio knjigu i o gradačačkim žrtvama.
– Drago mi je zbog razumijevanja da trebamo isticati i na nivo opće vrline isticati primjere poput Arifa Ahmetaševića. Raspoložen sam da pomognem svaku inicijativu koja teži afirmaciji tolerancije i humanizma, i otud sam počastvovan pozivom prof. Šurlana. Ukoliko konačno bude razumijevanja “Ubistvo svitanja” može doživjeti drugo izdanje, ili prevod na engleski, a moja je preokupacija sad da napišem knjigu o porodicama žrtava sa Kapije, jer u njima žive i bol i tolerancija – kaže Fatmir Alispahić.

Kalendar

Septembar 2021
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhiva

Kategorije