Defter press Izdvojeno naslovna

Nijazu Alispahiću uručen Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Festivala MESS

Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo, direkcija Festivala MESS je priznanje Zlatni lovor vijenac za doprinos umjetnosti teatra uručila Nijazu Alispahiću, dramskom piscu, književniku i umjetničkom direktoru Narodnog pozorišta Tuzla.

“Nikada se nisam zanosio niti vjerovao da umjetnost može promijeniti svijet, ali može donijeti nešto što je vrlo moćno. Može poslati krik koji ostaje vječan. Sve što sam imao dao sam ljepoti u srcima drugih, a to je moje srce”, emotivno je istakao Nijaz Alispahić, koji se nakon toga zahvalio direkciji Festivala MESS za ovu prestižnu nagradu.

Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS, rekao je kako je životni moto Nijaza Alispahića to da je najvažnije ostati dosljedan sam sebi, a da oni ovom nagradom na određeni način to i potvrđuju.

“Stvaralački angažman Nijaza Alispahića dostojan je monografije, ali takvim stvarima se ovdje kod nas bavimo uglavnom kada važni ljudi odu, a mislim da je suština poštovanje i zahvalnost izraziti dok su još tu sa nama”, naveo je Kreševljaković, dodavši da je MESS prije svega bosanskohercegovački festival, i da bez istinskih zaljubljenika u teatar iz naše zemlje ni sam Festival MESS ne bi bio ono što jeste i čemu teži.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo i bivši student Nijaza Alispahića, osvrnuo se na značaj njegovog doprinosa bosanskohercegovačkom teatru.

“Nijaz je jedan od onih pisaca koji uzmu neki obrazac, nadograde ga svojom vizijom i one postaju univerzalne. Kada neko posveti cijeli svoj život nekoj instituciji, kao što je on teatru, onda je izvjesno kada izađe iz teatra da taj njegov duh ostaje”, naglasio je Mustafić.

Nijaz Alispahić višestruko je nagrađivan za svoj rad. Dvostruki je laureat nagrade “Ivo Andrić” za najbolju pripovijetku za 1983. i 1989. godinu. Dobitnik je nagrade “Zijo Dizdarević” za najbolju pripovijetku za 1977. i 1978., zatim nagradu časopisa “Život” za najbolju prozu 1977., nagrade za najbolju kratku priču “Glasa” 1977. godine i prištinskog “Jedinstva” iste godine, kao i dvije nagrade za najbolju novinarsku priču “Fronta slobode”.

Trostruki je laureat nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najboljeg dramaturga i najbolji repertoar u sezoni od 1983. do 1989. godine. Dobitnik je i nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najbolju dramatizaciju djela “Derviš i smrt” 1989. godine.

 

IZVOR

https://www.klix.ba/magazin/kultura/nijazu-alispahicu-urucen-zlatni-lovorov-vijenac-za-doprinos-umjetnosti-teatra-festivala-mess/211004149

Na današnji dan

Kalendar

Oktobar 2021
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Kategorije